Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

“Τσουνάμι” τροπολογιών στη Βουλή – Ρουσφέτια καταγγέλλει η αντιπολίτευση

“Τσουνάμι” τροπολογιών στη Βουλή – Ρουσφέτια καταγγέλλει η αντιπολίτευση

Όχι μια αλλά τέσσερις… κυρώσεις φέρνει η κυβέρνηση να ψηφίσει η Ολομέλεια της Βουλής, μέχρι την Παρασκευή με την πλειοψηφία των κομμάτων της αντιπολίτευσης να καταγγέλλουν ότι ο στόχος είναι να κατατεθούν ρουσφετολογικές τροπολογίες και να δηλώνουν ότι θα αποχωρήσουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον προγραμματισμό της Διάσκεψης των Προέδρων αύριο το μεσημέρι στην Ολομέλεια θα εισαχθούν για ψήφιση δύο διεθνείς Κυρώσεις. Η μία αφορά την «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν για την προστασία του περιβάλλοντος» και η δεύτερη την «Κύρωση του Πρωτοκόλλου της Ναγκόγια σχετικά με την πρόσβαση στους γενετικούς πόρους και τον δίκαιο και ισότιμο καταμερισμό των οφελών που απορρέουν από τη χρησιμοποίησή τους, στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιοποικιλότητα».

Την Πέμπτη θα εισαχθούν για ψήφιση στην Ολομέλεια οι Κυρώσεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα της Ποινικής Δικονομίας, ενώ την Παρασκευή θα εισαχθεί για ψήφιση στην Ολομέλεια μια Κύρωση δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, που όμως ακόμα δεν έχει κατατεθεί στην Βουλή.

Η ΝΔ δια του γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ Κώστα Τσιάρα δήλωσε πως η ΝΔ θα απέχει από όλη αυτή την διαδικασία ευτελισμού του κοινοβουλίου και λίγο μετά δήλωσε στις κάμερες ότι «λίγες μέρες πριν την προκήρυξη των εκλογών η κοινοβουλευτική διαδικασία εξακολουθεί να κινείται μεταξύ μιας ηθικής θεσμικής προσέγγισης και τον κέλευσμα των επιταγών αυτής της κυβέρνησης η Νέα Δημοκρατία είναι απολύτως αντίθετη σε μία πρακτική που έχει καταδικαστεί από το παρελθόν εμείς πιστεύουμε ότι η επόμενη των εκλογών της έβδομης Ιουλίου θα είναι μία μέρα που η κοινοβουλευτική διαδικασία Θα ξαναμπεί σε κανονικούς ρυθμούς και η πατρίδα μας θα επιστρέψει εκεί που πραγματικά της αξίζει».

Ο γραμματέας της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης δήλωσαν πως θα μπαίνουν στις επιτροπές και στην Ολομέλεια και στην αρχή των συνεδριάσεων θα αποχωρούν καταγγέλλοντας την διαδικασία.

Ο Βασίλης Κεγκέρογλου χαρακτηριστικά δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η ψήφιση των Κωδίκων από την Βουλή με διαδικασίες εξπρές αποτελεί  την τρίτη ασέβεια της κυβέρνησης προς την Δικαιοσύνη μετά τις μεθοδεύσεις για τις επιλογές του προέδρου και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και μετά την αποκάλυψη για την σκευωρία σε σχέση με τη NOVARTIS  σημειώνοντας ότι η διαδικασία των Κωδίκων έρχεται μετά από 100 χρόνια για αναθεώρηση παρ όλο που η κυβέρνηση τις είχε επί 4,5 χρόνια στο συρτάρι της. Για τις άλλες Κυρώσεις Συμβάσεων σημείωσε ότι «τώρα της θυμήθηκαν για να ακολουθήσουν τροπολογίες διευθετήσεων της τελευταίας στιγμής, για αυτό  δεν θα συμμετάσχουμε σε αυτή την τροπή που ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει και την τελευταία στιγμή εις βάρος των Θεσμών».

Από το ΚΚΕ ο Θανάσης Παφίλης δήλωσε «θεωρούμε απαράδεκτη αυτή τη διαδικασία τα νομοσχέδια τα οποία έρχονται θα μπορούσαν να έχουν συζητηθεί το προηγούμενο διάστημα με άνεση και να έχουν ψηφιστεί το γεγονός ότι έρχονται τώρα και σοβαρά μάλιστα ιδιαίτερα οι κώδικες μας δημιουργεί μεγάλα ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα τους η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ θα πάρει μέρος στη συνεδρίαση των επιτροπών θα καταγγείλουμε αυτό το γεγονός θα πούμε και τη θέση μας και δεν πρόκειται να πάρουμε μέρος στην ψηφοφορία».

Αντίθετα, με επιφυλακτικότητα θα προσέλθει στη νομοθέτηση το Ποτάμι, το οποίο όμως  εάν δει ότι έρχονται πολλές ή σοβαρές και ύποπτες τροπολογίες τότε μπορεί να αποχωρήσει.

Χαρακτηριστικά, ο μεταβατικός πρόεδρος του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «Το Ποτάμι θα παίξει το θεσμικό του ρόλο όπως έκανε όλα αυτά τα χρόνια στη Βουλή και αν χρειαστεί να αποχωρήσουμε θα αποχωρήσουμε,  δηλαδή, εάν τα τελευταία νομοσχέδια μετατραπούν σε ξενιστές τροπολογιών τότε μην έχετε καμία αμφιβολία ότι και το Ποτάμι θα αποχωρήσει».

Το πρόσφατο κοινοβουλευτικό  αμαρτωλό «ιστορικό» με τροπολογίες σε Κυρώσεις Συμβάσεων

Η Κύρωση της Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος «Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος» και του Ελληνικού Δημοσίου για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της Υγείας και άλλες διατάξεις που είχε ψηφιστεί στις 21 Σεπτεμβρίου 2018 είχε δεχθεί μια υπουργική τροπολογία που ψηφίσθηκε μαζί του υπουργείου Εργασίας για την διαμόρφωση του κατώτερου μισθού και ημερομισθίου για το έτος 2018.

Η προτελευταία Κύρωση δωρεάς που ψήφισε η Βουλή, ήταν η «Κύρωση της Σύμβασης δωρεάς μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης και των συνεκτελεστών της διαθήκης της Ελισάβετ Παπαγιαννοπούλου και άλλες διατάξεις» που ψηφίσθηκε  στις 15 Μαΐου και είχε δεχθεί 9(!) υπουργικές τροπολογίες από τα Υπουργεία Υγείας, Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Περιβάλλοντος και Ναυτιλίας.

Ενώ τρεις  τροπολογίες που ρύθμιζαν θέματα του υπουργείου Υγείας είχαν ψηφιστεί και στην άλλη  «Κύρωση Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Κοινωφελούς Ιδρύματος “ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Σ. ΩΝΑΣΗΣ”, του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου (Ω.Κ.Κ.) και του Ελληνικού Δημοσίου και λοιπές διατάξεις». που ψηφίσθηκε τον Οκτώβριο του 2018.

Εκλογές Τελευταίες ειδήσεις