Τρίτη, 19 Μαρ.
14oC Αθήνα

1.257 θάνατοι από την 1η Νοεμβρίου – Δραματικός Εξαδάκτυλος: Αυτονόητη η παράταση του lockdown

Νοσοκομειακοί γιατροί
Φωτογραφία Αρχείου

Το πόσο κρίσιμη είναι ακόμα η κατάσταση με την πανδημία του κορονοϊού στη χώρα μας επεσήμανε ο πρόεδρος του ΠΙΣ. Χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα δραματικό τόνο, ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος σημείωσε επίσης ότι αν συνεχιστεί η πίεση στο ΕΣΥ, θα πεθαίνουν ασθενείς και με απλά νοσήματα.

Την άποψη ότι οποιαδήποτε συζήτηση για άρση των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό θα πρέπει να αρχίσει όταν καταγραφεί μείωση των διασωληνωμένων και των νεκρών, διατύπωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Πέμπτης (26/11), ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος σημείωσε επίσης ότι θεωρεί αυτονόητη την παράταση του lockdown, ακόμα και για δύο εβδομάδες. 

«Οι επιστήμονες αισθανόμαστε μια πίεση από την κοινωνία για άρση του lockdown. Θα σας πω έναν αριθμό για να καταλάβει ο κόσμος που βρισκόμαστε. Από την αρχή της πανδημίας έχουν χάσει τη μάχη με τον κορονοϊό 1.902 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 1.257 από την 1η Νοεμβρίου. Είμαστε σε μια φάση που μαίνεται η μάχη και συζητάμε για το πότε θα στηθεί η παρέλαση», τόνισε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και πρόσθεσε ότι «θα έπρεπε το lockdown να επιβληθεί νωρίτερα». 

Μάλιστα, ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τήρηση των μέτρων σημειώνοντας ότι αν συνεχιστεί η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας θα πεθαίνει κόσμος με απλά νοσήματα, γιατί δε υπάρχουν κρεβάτια σε νοσοκομεία για να νοσηλευτεί. «Οι αριθμοί εξελίχθηκαν πολύ γρήγορα σε πολύ μικρό χρόνο και γίνεται αντιληπτός κι ένας άλλος κίνδυνος. Αν όλες οι κλίνες νοσηλείας που διαθέτει η χώρα μας, καταληφθεί με ασθενείς που πάσχουν από κορονοϊό, τότε ασθενείς που πάσχουν από άλλα, απλά πράγματα θα βρίσκονται προ αδιεξόδου αδικαιολόγητα. Θα υπάρχει ένας άνθρωπος που θα έχει σκωληκοειδίτιδα και η οποία θεραπεύεται απόλυτα και θα βρίσκεται σε αδιέξοδο. Μπορεί να χάνονται άνθρωποι από άλλα, απλά νοσήματα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για το πότε βλέπει ο ίδιος την άρση του lockdown, επισήμανε ότι «δεν είμαι σε θέση να προσδιορίσω ακόμα πότε θα πάμε σε ένα σταδιακό άνοιγμα. Δεν βλέπουμε κάμψη, αλλά σταθεροποίηση των κρουσμάτων και μάλιστα σε υψηλούς αριθμούς. Όταν έχουμε 596 ασθενείς στις ΜΕΘ, αν αύριο μια χαλάρωση φέρει άλλους 100, θα υπάρξει ένας πεπερασμένος αριθμός και μετά σηκώνουμε τα χέρια. Το σύστημα υγείας έχει έναν συγκεκριμένο αριθμό κρεβατιών και ήδη ο αριθμός τους έχει ξεπεραστεί. Όσο και να τα αυξήσει κανείς, αν αφήσει ανεξέλεγκτο τον κρουνό του ιού και της μόλυνσης, κάποια στιγμή το ΕΣΥ θα εξαντληθεί».    

Υπογράμμισε πάντως ότι για να χαλαρώσουν τα μέτρα, θα πρέπει τα κρούσματα να πέσουν σε τριψήφιο αριθμό και οι υπόλοιποι δείκτες (νεκροί και διασωληνωμένοι) να κατέβουν σε ένα επίπεδο ασφαλείας.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις