Τετάρτη, 22 Μαΐ
24oC Αθήνα

Αυτό θα πει success story! Η Σαντορίνη στο σκοτάδι, με… κεριά κράτησαν ανοιχτά τα μαγαζιά! Φτάνουν γεννήτριες από Αθήνα, Ρόδο, Κρήτη, Πάρο

Άναψαν κεριά για να μην κλείσουν το μαγαζί τους! ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
Άναψαν κεριά για να μην κλείσουν το μαγαζί τους! ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Έκρηξη στο σταθμό παραγωγής του νησιού προκάλεσε μπλακ άουτ στο νησί
– Σε απόγνωση οι καταστηματάρχες και οι… τουρίστες
– Τι λέει στο NewsIt κάτοικος του νησιού
– Το αρματαγωγό Χίος μεταφέρει γεννήτριες
– Κανονικά έχουν ρεύμα το νοσοκομείο και το αεροδρόμιο
– Το βράδυ θα έχει αποκασταθεί πλήρως η ηλεκτροδότηση
– ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ από τη βυθισμένη στο σκοτάδι Σαντορίνη

Πως φαντάζεστε τη Σαντορίνη το καλοκαίρι; Ηλιοβασίλεμα, κόσμος στην Οία και τα Φηρά, τουρίστες στους δρόμους, μαγαζιά ανοιχτά, τα ντεσιμπέλ να… «χτυπάνε». Ελληνικό καλοκαίρι. Ε, καμία σχέση!

Η διακοπή ρεύματος έγινε στις 12:00 το μεσημέρι

Την ώρα που στο νησί βρίσκονται περίπου 150.000 τουρίστες και αναμένεται πως φέτος η τουριστική κίνηση θα σπάσει κάθε ρεκόρ (2 εκατ. αφίξεις αναμένουν οι τουριστικοί πράκτορες) ήρθε το black out που προκλήθηκε από έκρηξη και πυρκαγιά στη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ.

Το νησί βυθίστηκε στο σκοτάδι τη χειρότερη στιγμή και μαζί του βυθίστηκαν στην… απόγνωση οι καταστηματάρχες, που περίμεναν αυτή την περίοδο για να πάρουν οικονομική ανάσα.

Αμέσως ξεκίνησε ο αγώνας δρόμου για την αποκατάσταση του προβλήματος. Η ΔΕΗ κατάφερε να δώσει ρεύμα στο αεροδρόμιο και το κέντρο υγείας, ενώ το βράδυ ξεκίνησε η σταδιακή επανηλεκτροδότηση του νησιού, χάρη στα εφεδρικά ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη.

Το περιστατικό φέρνει στο φως ξανά την έλλειψη υποδομής στα ελληνικά νησιά

Το αρματαγωγό Χίος του Πολεμικού Ναυτικού μεταφέρει στη Σαντορίνη ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη συνολικής ισχύος 10 μεγαβάτ. Γεννήτριες θα μεταφερθούν στο νησί και από τη Ρόδο ισχύος τουλάχιστον 5 μεγαβάτ ενώ αναμένονται ενισχύσεις και από την Κρήτη και την Πάρο.
Επίσης, το εμπορικό πλοίο «Horizon», μετέφερε ειδικό γερανό αναγκαίο για την τοποθέτηση των ηλεκτροπαραγωγών ζευγών.

Σκοτάδι παντού το βράδυ της Τρίτης στη Σαντορίνη - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
Ο δήμαρχος του νησιού Τάσος Ζώρζος εξέφρασε, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ, την ελπίδα ότι μέχρι το βράδυ θα έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση.

Πλατείες και δρόμοι χωρίς ρεύμα - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Κάτοικος της Σαντορίνης: Έτσι έζησα το black out

Με κάθε δυνατό τρόπο προσπάθησαν οι κάτοικοι και οι καταστημαράρχες του νησιού θα αντιμετωπίσουν το… γενικό σκοτάδι που έπεσε στη Σαντορίνη. Άλλοι άναψαν κεριά στα μαγαζιά τους, άλλοι τα έκλεισαν άρον άρον.

Η πρώτη σκέψη ήταν «τι θα γίνει αν κάποιος πάθει κάτι». Η δεύτερη ο τουρισμός. Η τρίτη, τι θα γίνει με τα πράγματα που χρειάζονται ψυγείο… Τοπικός ραδιοφωνικός σταθμός μετέδιδε έκτακτες ανακοινώσεις, θυμίζοντας… άλλες εποχές!

Μαγαζιά κλειστά - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
Καταστροφή για τους μαγαζάτορες - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
«Αρχικά δεν ανησύχησαν όταν περίπου στις 12:00 κατάλαβα ότι δεν έχουμε ρεύμα. Αλλά όταν το ρεύμα δεν ήρθε στις 14:00, άρχισα να ανησυχώ και να κάνω κακές σκέψεις. Έμαθα από έναν γείτονα ότι υπάρχει σοβαρή βλάβη για ολόκληρη την Σαντορίνη. Κάηκαν κάποιες γεννήτριες είπε και δεν θα αποκατασταθεί η βλάβη πριν περάσουν τρεις ώρες. Το νέο είχε εξαπλωθεί και έμαθα από τα παιδιά μου στην Αθήνα τη σοβαρότητα της κατάστασης», λέει στο NewsIt ο κύριος Δημήτρης Γεωργίου.

Ιδιοκτήτρια μίνι μάρκετ αναγκάζεται να κλείσει νωρίς - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
Ακόμη μια ταβέρα που κανονικά θα ήταν γεμάτη κόσμο, ήταν χθες βράδυ κλειστή - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
Προπαραμονή του Δεκαπενταύγουστου, η οικονομική ζημιά για το νησί ήταν τεράστια - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
Μένει στην Αθήνα αλλά κάθε χρόνο από το Πάσχα και μετά, η Σαντορίνη γίνεται το σπίτι του. Ένα σπίτι χωρίς… ρεύμα από χθες το μεσημέρι. «Οι πρώτες σκέψεις ήταν τι θα γίνει με τον τουρισμό μας, με τα καταστήματα, τα ψυγεία και τα κατεψυγμένα προϊόντα που δεν επιτρέπεται επαναψυχθούν, τα τρόφιμα στο δικό μας ψυγείο κ.λ.π. Μας έπιασε κατάθλιψη, όπως -υπερβάλλοντας λίγο- με την επιστράτευση του ’74», λέει.

Το βράδυ, αποφάσισε να πάρει το αυτοκίνητό του και να κάνει μια βόλτα για να δει την κατάσταση στο νησί. Ήθελε να καθίσει σε ένα μαγαζί αλλά ήταν κλειστό λόγω του black out.

Υπήρξαν βέβαια και κάποιοι που δεν άφησαν το black out να τους... πτοήσει! - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

«Στον δρόμο συναντήσαμε επικίνδυνα σκοτάδια, ταβέρνες με κεράκια ή κλειστές, καταστήματα με κεράκια ή που έκλειναν και γενικά μια απογοήτευση παντού. Στο ραδιόφωνο ακούγαμε τον τοπικό σταθμό σε έκτακτες ανακοινώσεις ότι ρεύμα θα παρέχεται εκ περιτροπής σε διάφορες περιοχές για μιάμιση ώρα. Τα Φηρά, είχαν ρεύμα για περιορισμένο χρονικό διάστημα, όμως θα έπρεπε να αποφεύγεται η προσέγγιση εκεί γιατί είχε δημιουργηθεί κυκλοφοριακό χάος. Μου ήρθαν στο νου τα έντομα που προσελκύονται από τις φωτεινές πηγές! Γυρίσαμε σπίτι με την ελπίδα την επομένη, παραμονή της Παναγίας, να μην έχει το νησί άλλα προβλήματα», καταλήγει.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΑΡΟΛΙΝΑ ΜΙΣΕΛ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χωρίς ρεύμα από το πρωί η Σαντορίνη – Το ΠΝ σπεύδει να σώσει το νησί παραμονές Δεκαπενταύγουστου – Τι λέει στο NewsIT ο Δήμαρχος Θήρας

Χωρίς ρεύμα από το πρωί η Σαντορίνη στην καρδιά της τουριστικής περιόδου! Ανάστατο το νησί παραμονές Δεκαπενταύγουστου

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε