Κυριακή, 16 Ιουν.
24oC Αθήνα

Ενισχύουν την Επιθεώρηση Εργασίας με προσωπικό και μέσα

ΦΩΤΟ AΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ AΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Σημαντική ενίσχυση σε προσωπικό και μέσα, αναμένεται να δεχθεί έως τα μέσα Σεπτεμβρίου το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ), σύμφωνα με πληροφορίες.

Το υπουργείο Εργασίας έχει ζητήσει 70 έως 80 εργαζομένους του Δημοσίου που ανήκαν σε άλλες υπηρεσίες και σήμερα βρίσκονται σε κατάσταση κινητικότητας. Πρόκειται για εργαζομένους πανεπιστημιακής ή τεχνολογικής εκπαίδευσης, οι οποίοι αφού εκπαιδευτούν θα στελεχώσουν τους ελέγχους που γίνονται καθημερινά για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.

Εξάλλου, το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας θα ενισχυθεί με περίπου 50 αυτοκίνητα που θα αποκτηθούν με μακροχρόνια μίσθωση (Leasing). Οι επιθεωρητές εργασίας επιχειρούν, συνήθως, με δικά τους μέσα, γεγονός που αυξάνει τις δυσκολίες και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν κατά τη διάρκεια των ελέγχων.

Σήμερα, το ΣΕΠΕ διαθέτει περίπου 300 επιθεωρητές που συμμετέχουν στους ελέγχους είτε αυτόνομα, είτε σε συνεργασία με τους επιθεωρητές του ΙΚΑ και τις αστυνομικές Αρχές. Ο αριθμός των επιθεωρητών δεν επαρκεί προκειμένου να ελεγχθεί το σύνολο των επιχειρήσεων της χώρας και κατά συνέπεια οι έλεγχοι που γίνονται περιορίζονται σε κλάδους της οικονομίας, οι οποίοι εμφανίζουν υψηλή παραβατικότητα ή μετά από καταγγελία.

Το πρόβλημα έχει επισημανθεί από τα στελέχη του υπουργείου και από τους ειδικούς γραμματείς του ΣΕΠΕ, αλλά δεν είχε αντιμετωπιστεί έως σήμερα, παρά το γεγονός ότι από το 2010 έχει εξασφαλισθεί η συναίνεση της τρόικας στην ενίσχυση του Σώματος με νέους επιθεωρητές.

Ανώτερα στελέχη του υπουργείου Εργασίας εκτιμούν ότι η ολοκλήρωση του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» που αναμένεται έως το τέλος του έτους, θα δώσει στους ελεγκτικούς μηχανισμούς τη δυνατότητα στοχευμένων και αποτελεσματικών ελέγχων, αφού καθιστά ευκολότερο τον εντοπισμό της παραβατικότητας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΠΕ, η αδήλωτη εργασία στην Ελλάδα έχει αγγίξει το 38%, ενώ, ετησίως οι απώλειες του ασφαλιστικού συστήματος φθάνουν τα 6 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Εκτός βρεφονηπιακών σταθμών 900 παιδιά στην Αθήνα

Ρεκόρ προσλήψεων (!) τον φετινό Αύγουστο

“Μετακομίζει” το Ναυτικό Νοσοκομείο στο 401 – Μεταθέσεις προσωπικού και τμημάτων

Τι αλλαγές θα γίνουν στα νοσοκομεία της Αθήνας! Τι είπε ο Άδωνις για κλινικές- προσωπικό

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε