Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Σκρέκας για επιδότηση ρεύματος: Οριζόντια για όλους, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και όριο κατανάλωσης από τον Ιούλιο

Σκρέκας για επιδότηση ρεύματος: Οριζόντια για όλους, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και όριο κατανάλωσης από τον Ιούλιο

Την επιδότηση ρεύματος που θα ισχύσει τον Ιούλιο ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας. Πλέον, επιδοτούνται όλες οι κατοικίες, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. 

Πλέον, η επιδότηση ρεύματος θα είναι οριζόντια, για όλους, είπε ο Κώστας Σκρέκας. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος θα επιδοτηθούν όλες οι κατοικίες, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και χωρίς όρια στη μηνιαία κατανάλωση.

Από τον Ιούλιο επιδοτούνται όλες οι κατοικίες με 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τους οικιακούς καταναλωτές και 240 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τους δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου. 

Επίσης, αυξάνεται η επιδότηση ρεύματος για τους εμπορικούς καταναλωτές στα 192 ευρώ ανά μεγαβατώρα. 

Στα αγροτικά τιμολόγια η επιδότηση θα είναι 213 ευρώ ανά μεγαβατώρα. 

Αναλυτικά: 

  • Οικιακή κατανάλωση: οριζόντια κάλυψη όλων χωρίς εξαιρέσεις και εισοδηματικά κριτήρια και δίχως όρια μηνιαίας κατανάλωσης. Η επιδότηση είναι 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα, μέγεθος που απορροφά έως και το 84% της αύξησης και 240 ευρώ για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου για τους οποίους απορροφάται έως 100% της αύξησης.
  • Για τα επαγγελματικά τιμολόγια με ισχύ παροχής έως 35 kva (αρτοποιεία, εμπορικά καταστήματα, ζαχαροπλαστεία, μίνι μάρκετ, περίπτερα κ.α.) η επιδότηση είναι 192 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
  • Για τα αγροτικά, 213 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
  • Για τους υπόλοιπους επαγγελματικούς και βιομηχανικούς κλάδους με ισχύ παροχής άνω των 35 kva, επιδότηση 148 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
  • Για τις επαγγελματικές και βιομηχανικές καταναλώσεις φυσικού αερίου, 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Επίσης, αναστέλλεται η ρήτρα αναπροσαρμογής και πλέον ο καταναλωτής θα μπορεί να αλλάζει πάροχο, χωρίς να πληρώνει αποζημίωση και να γνωρίζει τα τιμολόγια κάθε προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας. Οι τελευταίοι, δε, υποχρεούνται να ενημερώνουν για τις τιμές του μεθεπόμενου μήνα τους καταναλωτές.

«Παρέχουμε τη δυνατότητα στους πολίτες, να γνωρίζουν εγκαίρως, και με διαφάνεια τα τιμολόγια κάθε προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας, αφού από τον Αύγουστο αναστέλλεται η εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής. Οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας υποχρεώνονται να ενημερώνουν κάθε φορά για τις τιμές του μεθεπόμενου μήνα και οι καταναλωτές μπορούν να αλλάζουν πάροχο εφόσον το επιθυμούν αζημίως», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κώστας Σκρέκας.

«Με αυτά τα δεδομένα, το συνολικό κονδύλι των επιδοτήσεων για τον Ιούλιο ανεβαίνει στα 722 εκατ. ευρώ, μέγεθος που είναι κατά 300 εκατ. ευρώ αυξημένο σε σχέση με τον Ιούνιο. Συνολικά από τον Σεπτέμβριο οπότε ξεκίνησαν οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ενέργειας το ποσό που έχει δαπανηθεί ξεπερνά τα 5 δισ. ευρώ και είναι το μεγαλύτερο στην ΕΕ σε αναλογία με το ΑΕΠ και τις δυνατότητες της οικονομίας», τόνισε ο Κώστας Σκρέκας.

 

Σκρέκας: Υπάρχει επάρκεια για το φυσικό αέριο

Η μείωση της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη κάνει δικαίως τους πολίτες και τους ηγέτες ανησυχούν βαθιά, τόνισε ο Κώστας Σκρέκας, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει σχέδιο για να ανταπεξέλθει ακόμη και στα πιο δυσμενή σενάρια διακοπής αερίου από τη Ρωσία στη χώρα μας και στα Βαλκάνια.

Τα μέτρα που εξετάστηκαν στη χθεσινή (04.07.2022) σχετική σύσκεψη περιλαμβάνουν την εξασφάλιση φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου, τη διασφάλιση αποθεμάτων λιγνίτη και νερού στα υδροηλεκτρικά, την λειτουργία μονάδων φυσικού αερίου με ντίζελ.

Ο Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε ότι από τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει και η λειτουργία της λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα 5, ενώ οι διαθέσιμες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία χωρίς διακοπές κι ελλείψεις. 

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος, τα αποθέματα στη Ρεβυθούσα είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα και ήδη έχει καταπλεύσει η νέα πλωτή δεξαμενή, η οποία θα καταστεί λειτουργική στα τέλη Ιουλίου και θα διπλασιάσει το απόθεμα.

Σε ετοιμότητα βρίσκονται τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου αν χρειαστεί το χειμώνα, ενώ σε ικανοποιητικά επίπεδα κινείται το απόθεμα νερού για τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια.

«Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως αποτελεί ιστορική πρόκληση η αντιμετώπιση αυτής της κρίσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να απαντήσει έγκαιρα, συντεταγμένα και αποτελεσματικά», τόνισε ο Κώστας Σκρέκας πριν αναλύσει το σχέδιο της κυβέρνησης για το φυσικό αέριο. 
Σύμφωνα με αυτό: 

  • Η χωρητικότητα του τερματικού σταθμού LNG στη Ρεβυθούσα βρίσκεται σε ικανοποιητικά επίπεδα. Κατέπλευσε, σε χρόνο ρεκόρ, το ειδικό δεξαμενόπλοιο που σχεδόν διπλασιάζει την αποθηκευτική ικανότητα του σταθμού.
  • Η ΔΕΠΑ Εμπορίας και οι υπόλοιπες εταιρείες που εισάγουν φυσικό αέριο, βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τους προμηθευτές τους προκειμένου να εξασφαλίσουν επιπλέον φορτία LNG, εφόσον κριθεί αναγκαίο.
  • Οι διαθέσιμες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ συνεχίζουν να λειτουργούν με τη σημερινή τους παραγωγική δυναμικότητα και δεν παρουσιάζουν ελλείψεις ενώ από τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η λειτουργία της νέας λιγνιτικής μονάδας, Πτολεμαΐδα 5.
  • Η χώρα μας, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής συνεργασίας, και της αλληλεγγύης καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να παράσχει ποσότητες φυσικού αερίου στη Βουλγαρία
  • Σε ετοιμότητα είναι οι πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής Φυσικού Αερίου ώστε, σε περίπτωση που χρειαστεί τον χειμώνα, να έχουν τη δυνατότητα εναλλαγής καυσίμου σε diesel.
  • Τα αποθέματα νερού για τη λειτουργία των υδροηλεκτρικών μονάδων είναι ικανοποιητικά.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις