Τρίτη, 19 Μαρ.
16oC Αθήνα

Lockdown: Κωδικός «6» μόνο με τα πόδια – Τι αλλάζει

Lockdown: Κωδικός «6» μόνο με τα πόδια – Τι αλλάζει

Συνεδριάζουν στις 11:00 οι ειδικοί για να κάνουν τις εισηγήσεις τους στην κυβέρνηση. Έρχεται νέο, καθολικό, lockdown σε όλη τη χώρα, όπως τον περασμένο Μάρτιο, τουλάχιστον έως την Καθαρά Δευτέρα. Ίσως και σήμερα οι ανακοινώσεις.

Από τα πλέον επίσημα χείλη ήρθε η επιβεβαίωση, όπως είχε γράψει νωρίτερα και το newsit.gr, ότι ο κωδικός «6» οδεύει προς… αλλαγή και πλέον θα προβλέπει μετακινήσεις μόνο με τα πόδια, κοντά στον τόπο κατοικίας. «Είμαστε ακόμα σε lockdown» είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη μιλώντας το πρωί της Τετάρτης (03.03.2021) στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Το sms «6» στο 13033, λοιπόν, δεν θα είναι όπως το… ξέραμε, αφού η κυβερνητική εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι εξετάζονται αλλαγές. «Έχει γίνει κατάχρηση» είπε η Αριστοτελία Πελώνη, σημειώνοντας ότι, όποιος στέλνει «6» θα μπορεί να κάνει βόλτα μόνο με τα πόδια κοντά στον τόπο κατοικίας και όχι να παίρνει το αυτοκίνητο για να πηγαίνει αλλού για βόλτα. Αυτό δεν σημαίνει, είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος, ότι θα καταργηθούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις. Οι διαδημοτικές μετακινήσεις θα επιτρέπονται. Αρκεί να γίνονται με τα πόδια… 

Click4more Lockdown τύπου «Μαλαισίνας» σε όλη τη χώρα – Προς κατάργηση η απαγόρευση κυκλοφορίας στις 18:00

Η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε επίσης ότι το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο “στέλνει” το lockdown έως τα μέσα Μαρτίου (έως τις 16 του μήνα δηλαδή) και δεν απέκλεισε ούτε το ενδεχόμενο να αλλάξει και η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 τα Σαββατοκύριακα. Αλλά γι’ αυτό αναμένονται οι εισηγήσεις των ειδικών. 

Η Αριστοτελία Πελώνη ζήτησε από τους πολίτες «να κάνουμε μια τελευταία μεγάλη προσπάθεια, για να βγούμε από αυτό», σημειώνοντας πως «δεν είμαστε εκεί που ήμασταν πριν από έναν χρόνο, ούτε εκεί που ήμασταν πριν από έξι μήνες, έχουμε το εμβόλιο». 

«Είναι νωρίς να κρίνουμε πότε θα ανοίξουμε» πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να ανασταλεί η παραγωγική διαδικασία της χώρας. 

Προτεραιότητα, τόνισε, είναι το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων. 

Το lockdown που (ξανά)έρχεται 

Οι επιτροπή των εμπειρογνωμόνων συνεδριάζει στις 11:00 για να κάνει τις εισηγήσεις της στην κυβέρνηση. Δεν αποκλείεται τα μέτρα να ανακοινωθούν ακόμη και σήμερα (ώστε να εφαρμοστούν από αύριο κιόλας), ίσως στην ενημέρωση που κάνει κάθε Τετάρτη ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και στην οποία, όπως… ακούγεται, μπορεί να παραβρεθεί σήμερα και ο Νίκος Χαρδαλιάς. 

Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για σκληρό lockdown διάρκειας 2 εβδομάδων τύπου “Μαλαισίνας”. Το μοντέλο αυτό προβλέπει απαγόρευση κυκλοφορίας για όλους τους πολίτες, με εξαίρεση τα Σώματα Ασφαλείας και ειδικές κατηγορίες εργαζομένων.

Η έξοδος από το σπίτι θα επιτρέπεται αυστηρά για μετάβαση σε φαρμακεία, νοσοκομεία, σούπερ μάρκετ και για άσκηση, μόνο για δύο φορές την ημέρα, αποκλειστικά και μόνο στον τόπο κατοικίας.

Καθώς εκτιμάται ότι με την αλλαγή του κωδικού «6» θα περιοριστεί σημαντικά η κινητικότητα των πολιτών, εξετάζεται να καταργηθεί η απαγόρευση της κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα στις 6 το απόγευμα και να επανέλθει στις 9 το βράδυ, δηλαδή όπως και τις καθημερινές.

Στο μικροσκόπιο και ο κωδικός «4» για παροχή βοήθειας σε άτομα που έχουν ανάγκη.

Οι έλεγχοι θα είναι πιο αυστηροί και σε αυτή την περίπτωση, με στόχο να περιοριστούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις