Παρασκευή, 29 Μαρ.
22oC Αθήνα

Lockdown: Βόλτα και βουτιές σε όλη τη χώρα πριν έρθει η βαρυχειμωνιά

Lockdown: Βόλτα και βουτιές σε όλη τη χώρα πριν έρθει η βαρυχειμωνιά

Η θερμοκρασία νίκησε το lockdown και οι παραλίες σε Αττική και επαρχία γέμισαν με τις εικόνες να δείχνουν σε πολλές περιπτώσεις… συνωστισμό. Πολύς ο κόσμος σε Γλυφάδα, Καβούρι, μαρίνα Ζέας αλλά και Πεδίον του Άρεως. Ψυχρό κύμα καταφτάνει από την Τρίτη (12.01.2021).

Οι Έλληνες «ξεμύτισαν» από το lockdown, εκμεταλλευόμενοι την εκτόξευση της θερμοκρασίας μέχρι τους 28 βαθμούς Κελσίου. Οι καλοκαιρινές καιρικές συνθήκες έστειλαν μικρούς και μεγάλους στις παραλίες. Μάλιστα, οι πιο τολμηροί βούτηξαν.

Ωστόσο, η… χαρά θα κρατήσει λίγο. Μέσα στις επόμενες ώρες το σκηνικό του καιρού θα αλλάξει δραματικά, καθώς η βαρυχειμωνιά που επηρεάζει αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, θα «χτυπήσει» και την πόρτα της χώρας μας.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τους μετεωρολόγους η πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται να είναι εντυπωσιακή, με χιονοπτώσεις και ολικό παγετό (!) σε τμήματα της Βόρειας Ελλάδας.

Καλοκαίρι στο χειμώνα

Πάντως, εικόνες που κάθε άλλο παρά lockdown θυμίζουν, αλλά ούτε και Γενάρη μήνα, παρατηρούνται από το πρωί της Κυριακής (10.01.2021) σε παραλίες ανά την Ελλάδα. 

Με την άνοδο του υδράργυρου να έχει προβλεφθεί από τις προηγούμενες ημέρες και να είναι αισθητή και σήμερα, Κυριακή (10.01.2021), φαίνεται πως οι «έγκλειστοι» συμπολίτες μας είχαν σημαδέψει τη συγκεκριμένη ημερομηνία. Απλώς, περίμεναν τις ιδανικές συνθήκες για μία έξοδο που θυμίζει καλοκαίρι!

Click4more: Πλημμύρισαν οι παραλίες Γενάρη μήνα – «Φλερτάρει» με τους 30 ο υδράργυρος (pics)

Πάντως, χρειάζεται να δείχνουμε προσοχή. Βιώνουμε το δεύτερο κύμα της πανδημίας κι ένα τρίτο θα ήταν ικανό να καταφέρει το τελειωτικό χτύπημα στην οικονομία.

Γι’ αυτό, λοιπόν, εικόνες πολυκοσμίας, απερίσκεπτου συνωστισμού και μη τήρηση των μέτρων προστασίας από τον φονικό – μην το ξεχνάμε – κορονοϊό θα γυρίσουν μπούμερανγκ σε εμάς τους ίδιους. 

Δείτε τις σημερινές εικόνες από τη μαρίνα Ζέας:

Πεδίον του Άρεως: «Φουλ» της μετακίνησης 6 με σύμμαχο τον καλό καιρό (pics)

Το ημερολόγιο δείχνει 10 Ιανουαρίου, αλλά τίποτα δεν θυμίζει πως βρισκόμαστε στην «καρδιά» του χειμώνα και το Πεδίον του Άρεως γέμισε με κόσμο.

Ο καιρός είναι… εντελώς ανοιξιάτικος και πολλοί Αθηναίοι εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία για μια βόλτα στο Πεδίον του Άρεως σήμερα, Κυριακή 10.01.2021.

click4more: Καιρός: Συνεχίζεται ο… Μάιος μέσα στον Ιανουάριο – Από πότε ξεκινά και πάλι ο χειμώνας (pics, video)

Όπως θα δείτε στις φωτογραφίες του newsit.gr, η συντριπτική πλειοψηφία τηρεί τα μέτρα προστασίας, οι μάσκες είναι… εκεί που πρέπει και πέρα από ελάχιστες εξαιρέσεις τηρούνται και οι αποστάσεις ασφαλείας.

Γονείς με τα παιδιά τους, παρέες και ηλικιωμένοι κάνουν την βόλτα τους με σύμμαχο τον καλό καιρό, ενώ σε διάφορα σημεία βρίσκονται μέχρι και… πλανόδιοι που πουλάνε νερά.

Δείτε τις εικόνες από το Πεδίον του Άρεως

Πεδίον του Άρεως Πεδίον του Άρεως Πεδίον του Άρεως

Από τα κοντομάνικα στα παλτά

Έως εδώ ήταν οι υψηλές θερμοκρασίες. Από την Τρίτη (12.01.2021) το σκηνικό αλλάζει άρδην με βροχές, καταιγίδες,  χιόνια και παγετό!

Αιτία γι’ αυτή την ραγδαία αλλαγή που περιμένουμε στον καιρό από Τρίτη με Τετάρτη (13.01.2021) και μετά, είναι η σύγκρουση αερίων μαζών με διαφορετικά θερμοϋγρομετρικά χαρακτηριστικά, δηλαδή διαφορετική υγρασία και θερμοκρασία.

Πολικές αέριες μάζες από την κεντρική και βόρεια Ευρώπη αναμένεται να συγκρουστούν με τις πολύ θερμές αέριες μάζες που έχουν φτάσει στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου και κατ’ επέκταση και στη χώρα μας από τις ακτές της βόρειας Αφρικής.

Αυτή η βίαιη σύγκρουση θα οδηγήσει σε διαδοχικές κυκλονογεννέσεις (δημιουργία βαρομετρικών χαμηλών) στην κεντρική Μεσόγειο σε συνδυασμό και με άντληση θερμότητας και υγρασίας από τα εκεί θαλάσσια ύδατα και τα οποία βαρομετρικά χαμηλά θα κατευθυνθούν προς τη χώρα μας.

Μεγάλες πιθανότητες υπάρχουν να δούμε τα χιόνια να φτάνουν και στην Αττική προς το ερχόμενο Σαββατοκύριακο (16 – 17.01.2021). Οι πρώτες εκτιμήσεις θέλουν να ντύνονται στα λευκά περιοχές υψομετρικά μέχρι και τα υπερβόρεια – βόρεια προάστια.

Δεν θα αποτελούσε, όμως, έκπληξη αν βλέπαμε τα χιόνια να φτάνουν μέχρι και το κέντρο της Αθήνας, μιας και τα πρώτα στοιχεία θέλουν την πολική αέρια μάζα να έχει αρκετά μεγάλη δυναμική.

Δείτε την επερχόμενη ψυχρή εισβολή από την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη στη χώρα μας, όπως αποτυπώνεται στον χάρτη του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr:

 

Ρεπορτάζ: Λευτέρης Σουχάιμπ

 

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις