Ελλάδα

Mήνυμα προς ευρωπαίους και επενδυτές για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας

Καθιερώνεται ο "θεσμός επιφανείας" που ισχύει σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Χάρης Παμπούκης. 

Ο Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε απο τον υπουργό επικρατείας και επενδύσεων Χάρη Παμπούκη να προχωρήσει στην καθιέρωση του “θεσμού επιφανείας” που σημαίνει τη δυνατότητα σύστασης εμπράγματου δικαιώματος σε γη που ανήκει σε άλλον και ο οποίος ίσχυε πρίν απο το 1946.

Αυτό πρακτικά σημαίνει οτι το οικόπεδο θα παραμένει εσαει στην κυριότητα του ελληνικού δημοσίου και οι ιδιώτες θα εκμεταλεύονται μόνο τα χτίσματα που βρίσκονται μέσα στο οικόπεδο.

Ο κ. Παπούκης σημειώσε στο υπουργικό συμβούλιο οτι με βάση αυτόν τον θεσμό, διασφαλίζεται η κυριότητα της γης και αξιοποιήσής της και δημιουργούνται φορολογικά και περιβαλλοντικά οφέλη ενω παράλληλα δημιουργείται ένας θεσμός που είναι οικείος και γνώριμος στους ευρωπαίους οι οποίοι εχουν ήδη αυτό το θεσμό.

Ο κ. Παμπούκης επικαλέστηκε μάλιστα ινδιάνικο ρητό: “τη γη δεν την αποκτούμε απο τους γονείς μας αλλά τη δανειζόμαστε απο τα παιδιά μας”.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπε πως εκτιμάται οτι η δημόσια περιουσία ανέρχεται στο 320% του ΑΕΠ της χώρας και συνεπώς η αξιοποίηση τους 20% που είναι τα 50 δισ. είναι στόχος εφικτός.

Αρκετοί υπουργοί αλλά και ο Θ. Πάγκαλος επεσήμαναν την ανάγκη “να πούμε στον ελληνικό λαό οτι δεν πρόκειται να εκποιήσουμε δημόσια γη αλλά θα την αξιοποιήσουμε ώστε να μήν υπάρχει πλεόν σύγχυση επι του θέματος αυτού”.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Οι κηλίδες αίματος στο σπίτι του 3χρονου κοριτσιού και πού επικεντρώνεται το ενδιαφέρον της Αστυνομίας για την πολύκροτη υπόθεση του Παλαιού Φαλήρου
Οι αστυνομικοί προσπαθούν να διαπιστώσουν αν το μικρό κορίτσι τραυματίστηκε όντως στο μπάνιο ή αν έπεσε θύμα κακοποίησης
Το σπίτι που έμενε η οικογένεια
5