Πέμπτη, 28 Μαρ.
24oC Αθήνα

Ο Έλληνας σύντροφος του Νέλσον Μαντέλα μιλά για τον «Μαντίμπα» (VIDEO)

Ο Έλληνας σύντροφος του Νέλσον Μαντέλα μιλά για τον «Μαντίμπα» (VIDEO)

Γνωρίστηκαν το 1948. Δεν ήξεραν τότε πως και πόσο θα τους ένωνε η μοίρα. Ο Έλληνας Γιώργος Μπίζος είναι ο άνθρωπος που συντρόφευσε τον Νέλσον Μαντέλα στα δύσκολα χρόνια της φυλακής, στο Ρόμπεν Άιλαντ.

Ο Γιώργος Μπίζος έφτασε στο Ντέρμπαν τον Οκτώβριο του 1941, πρόσφυγας από την κατεχόμενη Ελλάδα. Επτά χρόνια μετά, γνώρισε τον ανερχόμενο δικηγόρο, τότε, Νέλσον Μαντέλα. Τους ένωσε μια δυνατή φιλία και ο κοινός αγώνας κατά του απαρτχάιντ.

Στη Νότια Αφρική τον αποκαλούν «πνευματικό πατέρα» της χώρας. Είναι ο άνθρωπος που υπερασπίστηκε τον Νέλσον Μαντέλα στη δίκη του κι εκείνος που τον επισκεπτόταν συνεχώς στη φυλακή.

«Θυσίασε την ζωή του, όχι για τον εαυτό του, αλλά για το καλό του λαού της Νοτίου Αφρικής, του λαού της Αφρικής και των λαών του κόσμου», είπε για τον Νέλσον Μαντέλα μιλώντας στην ελληνική υπηρεσία του Euronews.


Από την πολυετή φιλία τους, ξεχωρίζει: «το ότι ήταν διατεθειμένος να μη μείνει ως πρόεδρος περισσότερο από μια θητεία, να δώσει παράδειγμα και στους πολιτικούς της Νοτίου Αφρικής αλλά και προφανώς σε ολόκληρη την ήπειρο της Αφρικής που συνηθιζόταν να μένει ο πρόεδρος εφ’ όρου ζωής, καθώς αν και δήλωναν δημοκράτες, είχαν καταντήσει δικτάτορες».

Για τη γνωριμία του με τον «Μαντίμπα» είπε: Γνώρισα τον Νέλσον Μαντέλα ως συμμαθητή το 1948. Ήταν μεγαλύτερός μου, έγινε δικηγόρος πριν από εμένα. Το ’54 δεν τον αναγνώρισε ένας δικαστής και τον ρώτησε «ποιος είσαι εσύ;». Απάντησε ότι «είμαι ο Νέλσον Μαντέλα και είμαι δικηγόρος». Τον ρωτά: «Πού είναι το χαρτί το οποίο δείχνει ότι είσαι δικηγόρος;». «Δεν το έχω μαζί μου», του απαντά, καθώς αυτό συνηθίζονταν. «Να φύγεις, δεν θα σου δώσω το δικαίωμα να μιλήσεις» του λέει τελικά ο δικαστής. Μου ανέθεσε την υπόθεση, την κερδίσαμε στο δικαστήριο και γίναμε πάρα πολύ καλοί φίλοι».

Θυμάται την πρώτη του επίσκεψη στο νησί Ρόμπεν, όπου ο Μαντέλα έμεινε φυλακισμένος 18 χρόνια. «Ήρθε με οκτώ φύλακες. Ερχότανε στη μέση αυτών των οκτώ ανθρώπων. Πήγα και τον αγκάλιασα. Με ρώτησε τι κάνει η οικογένειά του και μου είπε: «Γιώργο δεν είμαι εδώ για πολλά χρόνια, αλλά έχασα τους τρόπους μου, δεν σε σύστησα στην τιμητική μου φρουρά». Και σύστησε τον καθένα από τους φρουρούς»

Δείτε τι είπε ο Γιώργος Μπίζος στην ελληνική υπηρεσία του Euronews

Τί είχε πει ο Νέλσον Μαντέλα για τον Γιώργο Μπίζο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παγκόσμιος θρήνος: Πέθανε ο Νέλσον Μαντέλα σε ηλικία 95 ετών

Πως ο Μαντέλα “έσβησε” το Απαρτχαϊντ

Η ΔΟΕ αποχαιρέτισε τον Νέλσον Μαντέλα με μια φωτογραφία γεμάτη…Ελλάδα

Η ζωή του Νέλσον Μαντέλα σε επτά λεπτά (VIDEO)

Με δάκρυα στα μάτια πενθούν τον Μαντίμπα τους – Εκατοντάδες έξω από το σπίτι του Μαντέλα (ΦΩΤΟ, VIDEO)

«Ο Μαντέλα ανήκει πια στην ιστορία» – Πως τον αποχαιρέτισαν οι παγκόσμιοι ηγέτες

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε