Δευτέρα, 3 Ιουν.
32oC Αθήνα

Βρούτσης: Διασφαλισμένες οι συντάξεις το 2014

Βρούτσης: Διασφαλισμένες οι συντάξεις το 2014

Την ενίσχυση του εισφοροσυλλεκτικού μηχανισμού ώστε να αυξηθούν τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων προανήγγειλε ο Γιάννης Βρούτσης ενώ παράλληλα δεσμεύτηκε πως θα καταβληθούν κανονικά οι συντάξεις το 2014.

Ο υπουργός Εργασίας μιλώντας στην ειδική διαρκή Επιτροπή για την παρακολούθηση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο ασφαλιστικό σύστημα, ήταν κατηγορηματικός.

«Οι συντάξεις είναι διασφαλισμένες» τόνισε. Ωστόσο εμμέσως πλην σαφώς προανήγγελλε αλλαγές στους όρους και τις προϋποθέσεις παροχής συντάξεων σε ταμεία όπου παρατηρείται αναντιστοιχία σε σχέση με τα προβλεπόμενα από το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Σύμφωνα με στοιχεία για τις συντάξεις, που παρείχε ο κ. Βρούτσης το κόστος δαπάνης βαίνει μειούμενο από το 2009 μέχρι το 2014 – από 32,7 δις κατήλθε σε 28,5 δις ευρώ – εκτίμησε ότι το 2015 θα ανέλθει σε 29,1 δις και το 2016 σε 30 δις ευρώ.

Μείωση όμως παρουσιάζει και το ποσοστό συμμετοχής του κρατικού προϋπολογισμού που ενώ το 2012 ανήλθε σε 56%, το 2016 εκτιμάται πως θα κινηθεί στο 40,8%.

Παράλληλα ο κ. Βρούτσης προανήγγειλε σαφάρι για να αυξηθούν τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων. «Από το 2014 θα υπάρξει μείωση της χρηματοδότησης του κρατικού προϋπολογισμού κατά 2,1 δις και καταβάλλεται προσπάθεια να αυξηθεί η εισφοροσυλλεκτική ικανότητα του συστήματος» τόνισε, σημειώνοντας πως άμεσα, την ερχόμενη εβδομάδα, θα κατατεθεί τροπολογία που θα θωρακίζει απόλυτα το σύστημα.

Ο υπουργός Εργασίας δήλωσε επίσης πως το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας απαιτεί βελτιώσεις, τονίζοντας πως αυτό δεν σημαίνει ότι θα θιγούν συντάξεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τσεκούρι στις συντάξεις ΔΕΚΟ, τραπεζών και εμπόρων – Τα μέτρα που… ξεχνάει η κυβέρνηση

Στη Δικαιοσύνη προσέφυγαν συνταξιούχοι για τις μειώσεις στις συντάξεις τους

Ή μειώσεις στο εφάπαξ ή “μαχαίρι” στις επικουρικές συντάξεις

Συγχωνεύονται 60 ασφαλιστικοί κλάδοι – Νέες μειώσεις σε συντάξεις και εφάπαξ – Τι θα γίνει με τα ανεξάρτητα Ταμεία

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε