Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

“Η Αμφίπολη μπορεί να είναι ο τάφος της Ολυμπιάδας” – Διάσημος ιστορικός υποστηρίζει πως ο “ένοικος” είναι βασίλισσα ή δύο βασίλισσες

“Η Αμφίπολη μπορεί να είναι ο τάφος της Ολυμπιάδας” – Διάσημος ιστορικός υποστηρίζει πως ο “ένοικος” είναι βασίλισσα ή δύο βασίλισσες

– Τι υποστηρίζει στο Discovery Channel ο διάσημος ιστορικός και αιγυπτιολόγος, Άντριου Τσανγκ
– “Οι ρόδακες της Αμφίπολης μοιάζουν πολύ με εκείνες στο χρυσό φέρετρο του τάφου του Φιλίππου Β'”
– Τα σενάρια για την… “απρόσωπη” Καρυάτιδα
– Τα διεθνή ΜΜΕ για τις τελευταίες ανακαλύψεις από τις ανασκαφές στον αρχαίο τάφο

Ο 52χρονος Άντριου Τσανγκ, που είναι και συγγραφέας του βιβλίου «Αναζητώντας τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου», δήλωσε στο Discovery News πως “φαίνεται ότι ο ρόδακας είναι σήμα κατατεθέν του κατόχου” και συνέχισε λέγοντας πως θεωρεί ότι το πιο πιθανό είναι η Ολυμπιάδα, η μητέρα του Αλεξάνδρου, να βρίσκεται στον εντυπωσιακό τάφο.

“Οι Καρυάτιδες είναι πραγματικά ένα εντυπωσιακό εύρημα. Το γεγονός ότι τώρα έχουμε ένα δεύτερο ζευγάρι θηλυκών φυλάκων, ενισχύει την υπόθεση ότι πρόκειται για τον τάφο μιας πολύ σημαντικής βασίλισσας”, τονίζει ο Τσανγκ, συμπληρώνοντας πως οι σφίγγες που κοσμούν την είσοδο του τάφου υπήρξαν σύμβολο συνδεδεμένο με τις βασίλισσες της Μακεδονίας από τα τέλη του 4 αιώνα π.Χ.

“Οι σφίγγες δεν είναι πολύ συνηθισμένες σε Μακεδονικούς τάφους αυτής της εποχής, ωστόσο υπήρξαν εξέχοντα τμήματα της διακόσμησης σε δύο θρόνους που βρέθηκαν από τα τέλη του 4 αιώνα π.Χ. στους τάφους δύο Βασιλισσών στην περιοχή του βασιλικού νεκροταφείου στις Αιγές, στη σημερινή Βεργίνα”, υπογραμμίζει ο Τσανγκ.

Τα ιστορικά αρχεία δείχνουν ότι οι βασίλισσες που πέθαναν στην Αμφίπολη στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ. είναι η Ολυμπιάδα και η Ρωξάνη, η σύζυγος του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Σύμφωνα με τον διάσημο αιγυπτιολόγο, η Ολυμπιάδα συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες για να είναι η… “ένοικος” του τάφου, αν και δεν αποκλείει και έναν συνδυασμό των δύο γυναικών.

Τι λέει η Λίνα Μενδώνη για τις Καρυάτιδες

Την ίδια ώρα, εντύπωση και… σενάρια “γεννά” η εικόνα των δύο Καρυάτιδων που βρίσκονται στο εσωτερικό του τυμβου, αφού η μία διατηρεί σχεδόν ανέπαφο το πρόσωπό της, ενώ από τη δεύτερη το πρόσωπο λείπει ολοκληρωτικά.
Η άθικτη Καρυάτιδα - Φωτό ΥΠΠΟΑ
Η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, έσπευσε να δώσει την δική της ερμηνεία, η οποία μάλλον… απομακρύνει τα σενάρια σύλλησης του τάφου. Τουλάχιστον επί του παρόντος.
Δέος προκαλούν οι Καρυάτιδες - Φωτό ΥΠΠΟΑ
Η κυρία Μενδώνη, λοιπόν, σε τηλεοπτικές της δηλώσεις στο mega, εξέφρασε τη βεβαιότητά της πως η απουσία μέρους του προσώπου της μίας Καρυάτιδας, οφείλεται σε γήρανση των υλικών και όχι σε αρπαγή τμημάτων των αγαλμάτων από τυμβωρύχους αρχαιοκάπηλους.
Η Καρυάτιδα που προκαλεί ερωτήματα - Φωτό ΥΠΠΟΑ
Ακόμη χαρακτήρισε την ανακάλυψη των δύο Καρυάτιδων, που έχουν εντυπωσιάσει την διεθνή κοινότητα και τους αρχαιολόγους, ως ένα επιπλέον χαρακτηριστικό για την σημαντικότητα του ταφικού μνημείου της Αμφίπολης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

“Αποκλείεται να είναι ο Μέγας Αλέξανδρος στον τάφο της Αμφίπολης”

“Αυτά είναι βασιλικά σύμβολα” – Τα επτασφράγιστα μυστικά και τα μοναδικά στοιχεία στον τάφο της Αμφίπολης

Παγκόσμιος θαυμασμός για τις Καρυάτιδες της Αμφίπολης – Συγκλονίζουν και δημιουργούν προσδοκίες τα νέα εντυπωσιακά ευρήματα

Τα νέα εντυπωσιακά ευρήματα στον τάφο της Αμφίπολης – Αποκαλύφθηκαν δύο πανέμορφες Καρυάτιδες

Οι τυμβωρύχοι της Αμφίπολης – Οι λαθρανασκαφές και τα κυκλώματα αρχαιοκαπηλίας στην περιοχή

Μνημείο πρωτοφανών διαστάσεων ο τάφος της Αμφίπολης – Αύριο οι βαρυσήμαντες ανακοινώσεις

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε