Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Αναδρομικά μέχρι και 7.500 ευρώ μετά την απόφαση ΣτΕ! Αναλυτικά τα ποσά για τους συνταξιούχους

Αναδρομικά μέχρι και 7.500 ευρώ μετά την απόφαση ΣτΕ! Αναλυτικά τα ποσά για τους συνταξιούχους

Μετά την δικαίωση των συνταξιούχων τα αναδρομικά 11 μηνών φτάνουν συνολικά τα 3,9 δισ. ευρώ. Εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθούν χρήματα και σε εκείνους που δεν έχουν προσφύγει στα δικαστήρια.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας δικαίωσε 250.000 συνταξιούχους που είχαν προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια και τους επιδικάζει αναδρομικά 11 μηνών. Το θέμα είναι τι ποσό θα βάλει στην τσέπη του ο κάθε συνταξιούχος.

Πρόκειται για το διάστημα από τον Ιούνιο του 2015 ως τον Μάιο του 2016 και δικαιούχοι είναι συνολικά, 2,5 εκατ. συνταξιούχοι.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Open τα αναδρομικά 11 μηνών φτάνουν στο ύψος των 3,9 δισ. ευρώ και τα ποσά που οφείλονται μπορεί να ξεκινούν από τα 360 και μπορεί να φτάσουν ως και τα 7.500 ευρώ.

Τα παρακάτω παραδείγματα είναι ενδεικτικά των ποσών που μπορούν να διεκδικήσουν οι δικαιούχοι.

Συνταξιούχος του ΙΚΑ, με 1.530 ευρώ κύρια σύνταξη και 333 ευρώ επικουρική διεκδικεί 5.424 ευρώ, για 11 μήνες.

Συνταξιούχος του ΝΑΤ, με κύρια σύνταξη 2.600 ευρώ, η οποία μετά τις περικοπές έπεσε στα 1.598 ευρώ, διεκδικεί αναδρομικά 3.800 ευρώ.

Σχετικά με τις αξιώσεις των συνταξιούχων μετά το 2016 όταν και ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου το Δικαστήριο έκρινε ότι δεν μπορεί κανείς να διεκδικήσει αναδρομικά αφού ο επανυπολογισμός των συντάξεων κρίθηκε συνταγματικός. Ομως για το χρονικό διάστημα από το 2013 ως και τον Ιούνιο του 2015 όταν εκδόθηκε η απόφαση της Ολομελείας του ΣτΕ, που αποφάσισε ότι είναι αντισυνταγματικές οι περικοπές μόνον μετά το 2012, με τις σημερινές αποφάσεις του Δικαστηρίου, επαναλαμβάνει ό,τι είχε ήδη πει το 2015.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι αναδρομικά δικαιούνται και μόνον όσοι έχουν προσφύγει για το διάστημα 2013- 2015, δηλαδή όσοι το «κυνήγησαν» δικαστικά.

Click4more: Υπ.Εργασίας για αναδρομικά: Ανάλογα με τις αντοχές της οικονομίας ο χρόνος καταβολής τους

Το Open ωστόσο, ανέφερε ότι η κυβέρνηση με νομοθετική ρύθμιση μπορεί ίσως να δώσει αναδρομικά για τους 11 μήνες και σε εκείνους που δεν έχουν ήδη προσφύγει στα δικαστήρια.

Οσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα της καταβολής δεν είναι συγκεκριμένο σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας. «Η κυβέρνηση έχει αποδείξει, μέχρι σήμερα, το σεβασμό της στις δικαστικές αποφάσεις, όπως πρόσφατα έκανε με τη νομοθέτηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης ν. 4670/2020, με την οποία εκπληρώνει με αξιοπιστία και χρονοδιάγραμμα τις δεσμεύσεις της στους συνταξιούχους» αναφέρει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε σχετική ανακοίνωση, που εξέδωσε.

«Συνεπώς, μελετάμε τη σημερινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και, συνεκτιμώντας τις δημοσιονομικές δυνατότητες και αντοχές της εθνικής μας οικονομίας, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει το χρόνο και τον τρόπο υλοποίησης της απόφασης αυτής» επισημαίνει.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις