Τρίτη, 19 Μαρ.
19oC Αθήνα

Αμοργός: Ταξίδι στο απέραντο γαλάζιο των Κυκλάδων

Αμοργός: Ταξίδι στο απέραντο γαλάζιο των Κυκλάδων

Τι έχουν στον νου τους όλοι οι ταξιδιώτες όταν ονειρεύονται την Ελλάδα και τα νησιά της;

Μια όμορφη Χώρα, σκαρφαλωμένη στον βράχο να αγναντεύει την θάλασσα, άσπρα και πολύχρωμα σπίτια, απέραντη ιστορία, μοναδικές παραλίες, γεύσεις παράδοσης και ένα πλατύ χαμόγελο.

Την Αμοργό δηλαδή! Κι αν είναι πανέμορφο, αυτό το ποιητικό νησί! Ακόμα και το όνομά του, αντηχεί αρχέγονο, και είναι. Ξέρετε τι σημαίνει Αμοργός; Είναι πανάρχαια λέξη, από το ρήμα αμέργω, δηλαδή αναδύομαι! Η αναδυομένη καλλονή του Αιγαίου, μας καλωσορίζει γαι καλοκαιρινές ανακαλύψεις!

Το απέραντο γαλάζιο

Η φράση αυτή, το απέραντο γαλάζιο, έχει γίνει ένα συνώνυμο της ελληνικής θάλασσας. Η ταινία η οποία είχε τίτλο απέραντο γαλάζιο, γυρίστηκε στην Αμοργό. Τι άλλο να πούμε; Οι Κυκλάδες σε όλο τους το μεγαλείο. Όντως βαθυγάλανες θάλασσες, κρυστάλλινες και μαγευτικές, και ένα παράξενο νησί, με στενόμακρο σχήμα, να αναδύεται μέσα από την ομορφιά τους και το μεγαλείο τους.

12 οχυρές ακροπόλεις

Αυτόν ο ορεινός γρανιτένιος βράχος με την άγρια ομορφιά είχε τεράστια σημασία στην αυτοκρατορία του Αιγαίου. Η ιστορία της Αμοργού χάνεται στα βάθη των αιώνων. Αν θέλουμε να καταλάβουμε το πόσο πολυάνθρωπη ήταν και πόσο σημαντική, μετράμε βέβαια τις αρχαίες ακροπόλεις, δώδεκα τον αριθμό! Τα ίχνη προηγμένου πολιτισμού για αυτό το εκπληκτικό νησί πάνε γύρω στο 4000 προ Χριστού! Ο κυκλαδίτικος πολιτισμός είναι ολοφάνερος, και μέσα από τα μνημεία, αλλά κυρίως, μέσα από την ανόθευτη συνέχειά του, μέσα από τους ίδιους τους Αμοργιανούς.

Χαιρόμαστε κάθε φορά που ερχόμαστε στην Αμοργό, να διαπιστώνουμε ότι το ήθος τους και η κουλτούρα τους δεν έχει αλλοιωθεί καθόλου από την αυξανόμενη προτίμηση των ταξιδιωτών για το νησί τους. Για να νιώσετε την δύναμη του τόπου, περιηγηθείτε στις πανάρχαιες αυτές ακροπόλεις, σημαντικότερη θεωρείτε αυτή της Μαρκιανής, με μεγάλο προϊστορικό οικισμό. Στα Δωδεκαθίσματα έχουμε ευρήματα από μεγάλα ειδώλια, με γυναικείες στεατοπυγικές μορφές, και στα Κάψαλα θα συναντήσετε πολύ σημαντικά μυκηναϊκά νεκροταφεία, όπου και βρέθηκαν τα πιο σημαντικά ειδώλια, εντελώς ξεχωριστά, που αποτελούν μάλιστα ξεχωριστό τύπο, τον λεγόμενο «Παραλλαγή Καψάλων». Οι πόλεις που άκμασαν από την πρώιμη προϊστορία στην Αμοργό είναι η Μινώα, η Αρκεσίνη και η Αιγιάλη, πάνω από τα σημερινά – λατρεμένα – Κατάπολα. Το καλύτερα διατηρημένο ορθογώνιο οχυρό στις Κυκλάδες βρίσκεται στην Αμοργό και θα το αντικρίσετε σε όλο του το μεγαλείο, σε ένα ανέγγιχτο τοπίο, στην Αγία Τριάδα.

Αληθινό ταξίδι

Η Αμοργός είναι θα λέγαμε η βασίλισσα του εναλλακτικού τουρισμού στο Αιγαίο. Την προτιμούν φανατικά οι άνθρωποι που δεν θέλουν να κάνουν εντύπωση, αλλά να συλλέξουν εντυπώσεις. Οπότε είναι ένας παράδεισος για περιηγήσεις, αναρριχήσεις, καταδύσεις, ψάρεμα, αλλά και για αστρονομικές παρατηρήσεις – λόγω της έλλειψης φωτορύπανσης τα αστέρια φιλάνε την Αμοργό. Αυτό όμως που θα σας κλέψει την καρδιά είναι τα πανηγύρια του νησιού.

Μοιάζουν με πανάρχαιες συναθροίσεις, λες και τίποτα δεν έχει αλλάξει μέσα στους αιώνες. Οι Αμοργιανοί το γλεντάνε μαζί με τους επισκέπτες τους, είναι χαρακτηριστικό ότι το κρασί και το φαγητό στα πανηγύρια, είναι δωρεάν, για όλους! Τα ταβερνάκι και τα ουζερί και τα καφέ στην Αμοργό, εκτός από καλό κρασί και αυθεντικούς μεζέδες, κερνάνε και χαμόγελο, το πιο καλό ορεκτικό!

Η δύναμη της φύσης

Η Αμοργός φημίζεται εκτός των άλλων και για τα θεραπευτικά της βότανα, άλλωστε το βόρειο τμήμα της προστατεύεται, εξαιτίας της μεγάλης σημασίας της ενδημικής χλωρίδας και πανίδας από το πρόγραμμα Natura. Η Αμοργός είναι ταυτόχρονα και καταφύγιο άγριων πουλιών, που ομορφαίνουν πολύ το τοπίο. Μέσα στην άγρια και ατίθαση ομορφιά των τοπίων της Αμοργού, η ζωή έχει βρει ένα πολύτιμο καταφύγιο.

Η Χώρα και οι παραδοσιακοί οικισμοί της Αμοργού

Η πρωτεύουσα της Αμοργού, η Χώρα, σκαρφαλωμένη επάνω από το υπήνεμο λιμάνι των Κατάπολων, με τους υπέροχους ανεμόμυλους, δεσπόζει στο νησί. Φυσικά έχει ένα εκπληκτικό κάστρο, στο οποίο θα φτάσετε μέσα από πλακόστρωτα καλντερίμια, μια μοναδική ατμόσφαιρα ανόθευτης νησιωτικής παράδοσης και πολύ όμορφα καφέ και ταβερνάκια. Εδώ θα δείτε και τον επιβλητικό πύργο του Γαβρά, κτισμένο τον 16ο αιώνα, σήμερα είναι αρχαιολογικό μουσείο. Το μετόχι του Φωτοδότη Χριστού και οι ολόλευκες εκκλησίες, η Μητρόπολη, οι Άγιοι Πάντες, η Βλυσανή και πολλές ακόμα, δημιουργούν ένα μοναδικό σύνολο. Εδώ είναι και το πασίγνωστο και παράξενο Μοναστήρι της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας, του 11ου αιώνα, που «αιωρείται σκαρφαλωμένο στους ανεμοδαρμένους βράχους της νότιας ακτής, από όπου θα θαυμάσετε μια μαγική θέα. Στον περιβόητο επίσης Άγιο Γεώργιο τον Βαλσαμίτη, στην αρχαία παράδοση ξέρουμε ότι υπήρχε υδρομαντείο, πρόκειται για έναν μυστηριακό τόπο με θαυματουργές ιδιότητες.

Η παραλία της Αγίας Άννας, όπου και γυρίστηκε το Απέραντο Γαλάζιο, θα σας μαγέψει! Τα αγαπημένα Κατάπολα αποτελεούν το καταφύγιο για τα σκάφη που προσορμίζουν εδώ, είναι ένα από τα πιο όμορφα λιμάνια του Αιγαίου, ενώ θα συναντήσετε και την πανέμορφη Παναγία Καταπολιανή, ενώ ο ναός του Ευαγγελισμού, συνορεύει με την αρχαία Μινώα και το τείχος. Η Αιγιάλη, στα βόρεια, το δεύτερο λιμάνι του νησιού, λιγότερο γνωστό από τα Κατάπολα, είναι ένα κόσμημα! Πρόκειται για έναν σμαραγδένιο κόλπο, με κρυστάλλινα νερά. Από τα πιο εντυπωσιακά σημεία της Αμοργού, σίγουρα! Από τον επιβλητικό Ποταμό που δεσπόζει θα θαυμάσετε ένα υπέροχο δειλινό, ενώ οι παραδοσιακοί Θολάρια, στα βορειοδυτικά του νησιούη πανέμορφη Λαγκάδα, ένα από τα πιο όμορφα χωριά της περιοχής, με θέα στον όρμο της Αιγιάλης, η εκκλησία της Αγίας Τριάδας, χτισμένη μέσα στον μυστηριακό βράχο, οι παλιοί ανεμόμυλοι και το φαράγγι του Αρακλού θα σας μαγέψουν!

Παραλίες με – ναι, οπωσδήποτε – απέραντο γαλάζιο

Για να αποφασίσει μια διεθνής παραγωγή με τεράστια κεφάλαια, να επιλέξει την Αμοργό για να γυρίσει ταινία με θέμα το Απέραντο γαλάζιο, δεν χρειάζεται να πούμε και πολλά για την ομορφιά της ενάλιας Αμοργού! Το Κάτω Ακρωτήρι, το Μαλτέζι, οι Φοινικιές, ο Τυροκόμος, οι Άγιοι Σαράντα, η Κάτω Μεριά, το Αμμούδι, ο Μούρος, η Καλοταρίτισσα και τα Παραδείσια είναι απλά οι πιο γνωστές! Θα βρείτε πάμπολλους όρμους, μικρές αμμουδερές παραλίες, κρυφά ακρογιάλια, και βέβαια μπορείτε να πάτε με βαρκάκι μέχρι την μαγική Γραμβούσα, το νησάκι στο νοτιότατο άκρο της Αμοργού, ένα μοναδικό στολίδι, με απόκρυφα ακρογιάλια!

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε