Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Αποκάλυψη Newsit: Τα όρια ηλικίας – ‘Ολες οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Δείτε στο Newsit τις αλλαγές στα όρια ηλικίας. Ανακοινώσεις αυτή την ώρα από τον Ανδρέα Λοβέρδο.

ΤΑ ΟΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ ΠΟΥ ΚΥΟΦΟΡΟΥΝΤΑΙ

ΤΩΡΑ

ΜΕΤΑ

ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΠΡΙΝ ΤΟ 1983 ΣΗΜΕΡΑ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΕ 35 ΕΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΚΥΟΦΟΡΟΥΜΕΝΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΘΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΤΑ 60. ΔΗΛΑΔΗ ΠΙΘΑΝΟΛΟΓΟΥΜΕΝΗ ΑΥΞΗΣΗ ΟΡΙΟΥ ΗΛΙΚΙΑΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 5 ΕΤΩΝ!

ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ 1983-1992

ΣΗΜΕΡΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΕ 35 ΧΡΟΝΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 58 ΕΤΩΝ

ΟΛΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΤΙ ΘΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΤΑ 65. ΔΗΛΑΔΗ ΑΡΓΟΤΕΡΑ Η ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΑΤΑ 7 ΕΤΗ.
ΣΗΜΕΡΑ ΟΠΟΙΟΣ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ 37 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΜΟΝΟ ΣΕ 1 ΤΑΜΕΙΟ ΒΓΑΙΝΕΙ ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΘΑ ΒΓΑΙΝΕΙ ΣΤΑ 60. ΑΥΞΗΣΗ ΕΩΣ ΚΑΙ 5 ΧΡΟΝΙΑ
ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΜΕΤΑ ΤΟ 1993 ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΜΕ 37 ΧΡΟΝΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΝΟΥΝ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΕ 40 ΕΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ .

Οι ανατροπές στη συνταξιοδότηση γυναικών στο Δημόσιο

Με βάση την καταδίκη της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο.

Ασφαλισμένες μετά την 1η Ιανουαρίου 1993

Τι ισχύει σήμερα

Τι θα ισχύει μετά την εξίσωση των ορίων ηλικίας

Έτη υπηρεσίας

Όρια ηλικίας

Έτη υπηρεσίας

Όρια ηλικίας

Μητέρες ανηλίκων-πλήρη σύνταξη

20

55

20

65

Μητέρες ανηλίκων- μειωμένη σύνταξη

20

50

20

60

Μητέρες με τρία ενήλικα παιδιά

20

59

20

65

Μητέρες με τέσσερα ενήλικα παιδιά

20

57

20

65

Μητέρες με πέντε ενήλικα παιδιά

20

55

20

65

Οι ανατροπές στη συνταξιοδότηση γυναικών στο Δημόσιο

Ασφαλισμένες από το 1983 έως και το 1992

Τι ισχύει σήμερα

Τι θα ισχύει μετά την εξίσωση των ορίων ηλικίας

Έτη υπηρεσίας

Όρια ηλικίας

Έτη υπηρεσίας

Όρια ηλικίας

Γυναίκες

15

60

15

65

Μητέρες ανηλίκων

25

50

25

65

Γυναίκες με τρία παιδιά

20

ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΟ

37

ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΟ

Μειωμένη σύνταξη γενικά

25

55

25

60

 

Σε τέσσερις φάσεις θα τρέξουν οι αλλαγές στο ασφαλιστικό.

Το 2013 θα αποτελέσει «έτος-σταθμό» καθώς θα ξεκινήσουν οι παρεμβάσεις στα όρια συνταξιοδότησης. Οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης για τη δομή του συστήματος, δηλαδή τα όρια ηλικίας και το ύψος των συντάξεων, ανακοινώνονται σήμερα από τον υπουργό Εργασίας στην επιτροπή ειδικών για το Ασφαλιστικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει παρεμβάσεις σε δόσεις.

Συγκεκριμένα:

Μέσα στη χρονιά θα τεθούν σε ισχύ τα μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα, που έχουν ως στόχο την οικονομική ενίσχυση των ταμείων. Έμφαση θα δοθεί στην αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και στην πάταξη των ανεξέλεγκτων δαπανών στους κλάδους υγείας.

Το 2013 θα αρχίσει η αύξηση των λεγόμενων «ειδικών» ορίων συνταξιοδότησης, με στόχο να κλείσουν οι πόρτες πρόωρης εξόδου. Στόχος είναι οι αλλαγές να γίνουν σταδιακά και να ολοκληρωθούν μέχρι το 2020, ώστε να μη θιγούν ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα.

Στο επίκεντρο των αλλαγών θα βρεθούν κυρίως όσοι μπήκαν στην αγορά εργασίας το κρίσιμο διάστημα 1983 έως και 1992. Περιορισμένης έκτασης θα είναι οι παρεμβάσεις στους νεότερους ασφαλισμένους. Δηλαδή όσους ξεκίνησαν να εργάζονται μετά το 1993 και οι οποίοι πρέπει έτσι και αλλιώς να κάνουν υπομονή μέχρι το 65ο έτος για να πάρουν σύνταξη. Η κυβέρνηση προσανατολίζεται και στη χορήγηση οικονομικών κινήτρων για όσους θέλουν να παραμείνουν στην εργασία δύο επιπλέον χρόνια.

Το 2018 θα τεθεί σε εφαρμογή ο θεσμός της «βασικής σύνταξης», η οποία θα είναι κοινή σε όλα τα ταμεία (με μοναδική εξαίρεση τον ΟΓΑ). Το μέτρο θα συνδυαστεί με τη χορήγηση «κινήτρων απόδοσης», προκειμένου να ενθαρρύνεται η παραμονή στην εργασία και να μη χάνεται κανένα ένσημο.

Το 2020 θα ολοκληρωθούν οι ενοποιήσεις των ασφαλιστικών ταμείων. Ο σχεδιασμός των ενοποιήσεων θα ξεκινήσει από το 2011, προκειμένου να υπάρχει αρκετός χρόνος για την εκπόνηση των απαιτούμενων αναλογιστικών μελετών.

Μέσα στην επόμενη δεκαετία θα δημιουργηθούν μόλις τρία ασφαλιστικά ταμεία και συγκεκριμένα το ΙΚΑ (μισθωτοί), ο ΟΑΕΕ (αυτοαπασχολούμενοι) και ο ΟΓΑ (αγρότες).

Στον περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και στην καθιέρωση βασικής σύνταξης σε όλα τα Tαμεία θα βασιστεί η κυβερνητική μεταρρύθμιση. Βασική επιδίωξη είναι να κλείσουν «πόρτες εξόδου» πριν από το 65o έτος και να πειστούν οι εργαζόμενοι να μην αποχωρούν με μόλις 15 χρόνια δουλειάς (δηλαδή 4.500 ένσημα).

Οι προωθούμενες ρυθμίσεις αγγίζουν 140.000 εργαζόμενες γυναίκες στο Δημόσιο και στα Σώματα Ασφαλείας, οι οποίες θα δουν τα όρια συνταξιοδότησης να αυξάνονται τουλάχιστον κατά μία πενταετία. Επιπλέον αναμένονται παρεμβάσεις στην 35ετία των δημοσίων υπαλλήλων (με το όριο να πηγαίνει στο 60ό έτος), στην 25ετία των στρατιωτικών (με τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης να πηγαίνουν στα 35 για έξοδο ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας) αλλά και στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Όσον αφορά τη βασική σύνταξη, το μέτρο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το 2018, προκειμένου στο ενδιάμεσο να αλλάξουν οι συντελεστές υπολογισμού των συντάξεων στα Ταμεία. Άλλωστε, μέχρι το τέλος του 2017 θα συνεχιστεί η μείωση των συντάξεων, που γίνεται με βάση τον νόμο Ρέππα στους δημοσίους υπαλλήλους και στους εργαζομένους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Διαβάστε επίσης:
Πάγωμα σε συντάξεις πάνω από 1.000 ευρώ;

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε