Τρίτη, 19 Μαρ.
18oC Αθήνα

Απολογία Λιγνάδη: «Νόμιζα ότι το ένταλμα ήταν τρολιά»

Δημήτρης Λιγνάδης
Φωτογραφία αρχείου

Μετά από σχεδόν πέντε ώρες η απολογία του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρη Λιγνάδη, ολοκληρώθηκε ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας με τον κατηγορούμενο να απαντά σε ερωτήσεις των συνέδρων και των ενόρκων.

Ο κατηγορούμενος δήλωσε μάλιστα υπέρμαχος του #metoo, αλλά όχι του εκφυλισμού του.

Όπως είπε χαρακτηριστικά «αυτό που ευαγγελίζεται το #metoo με βρίσκει 1000% σύμφωνο. Ο εκφυλισμός του όμως με hashtag #metoo και να καταγγείλει κάθε καρυδιάς καρύδι, νομίζω θα οδηγήσει σε αυτοκατάργησή του», προτρέποντας ωστόσο όποιον έχει κακοποιηθεί να το καταγγείλει.

Ο κατηγορούμενος, ο οποίος και σήμερα αρνήθηκε τις τέσσερις κατηγορίες βιασμού που του αποδίδονται, ρωτήθηκε από πολλά μέλη της σύνθεσης που αποδίδει τις καταγγελίες σε βάρος του και ποιο το κίνητρο των προσώπων που έχουν υποστηρίξει ότι τους βίασε.

Ο κατηγορούμενος έκανε λόγο για πολλές συνιστώσες που οδήγησαν σε μία συνισταμένη, εξηγώντας: «Συναντήθηκαν και δημιούργησαν ένα μείγμα, ένα κράμα πάρα πολλές επιθυμίες πολλών ομάδων. Κάποιο άνθρωποι οι… 2,5 αυτοί που υπήρχαν (εκ των καταγγελλόντων) είχαν κάποια πικρία προσωπική από εμένα γιατί δεν έγιναν αυτό που ήθελαν ή γιατί δεν τους έκατσα, να το πω έτσι λαϊκά. Υπήρχε αυτό το υλικό. Υπάρχουν τριβές και προστριβές με κάποιους ηθοποιούς ελεύθερους σκοπευτές, θα τους έλεγα, που έχουν και έχθρα απέναντι μου. Υπάρχουν προστριβές με το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ). Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι του δημοσιογραφικού κόσμου οι οποίο είχαν τεράστια διαφωνία με τις ιδεολογικές μου θέσεις… Κάποιοι ψευδοαριστεροί για να ακριβολογήσω… Υπήρχε ένας Κ. που έβγαλε μια ιστορία από το μυαλό του και αυτή αποτέλεσε το φιτίλι. Αυτός πήγε και έδωσε συνέντευξη (…) Υπήρχε ο Νίκος Σ. Αυτούς εγώ τους ονομάζω «λαγούς». Άνοιξαν το χορό των καταγγελιών. Μετά ακολούθησε μια κοινωνία εθισμένη στο αίμα σε σκάνδαλα και κλειδαρότρυπες. Αυτό όλο αποτέλεσε ένα συγκεκριμένο προϊόν για πολιτική εκμετάλλευση. Και μετά τα κανάλια, τα site που είναι επιχειρήσεις και θέλουν κλικ. Άρχισαν να με διασύρον στην αρένα του αίματος. Και όλο αυτό με έχει οδήγησε εδώ σήμερα».

Παράλληλα, δεν παρέλειψε να αποδώσει και πολιτικό κίνητρο πίσω από τις καταγγελίες κάνοντας λόγο για αντιπαλότητες στο Εθνικό Θέατρο και προσθέτοντας πως «συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι ενώθηκαν και χρησιμοποιώντας ως μοχλό εμένα θέλησαν να χτυπήσουν τη Μενδώνη. Η πολιτική χρήση του θέματος είναι εξόφθαλμη. Τι καλύτερο να πεις «να τι διάλεξαν για το Εθνικό Θέατρο».

Απαντώντας σε ερώτηση μέλους της έδρας γατί έκανε παρέα με ανήλικους, ο Δ. Λιγνάδης είπε: «Δεν έχω κρύψει ποτέ ότι μου άρεσαν οι συναναστροφές με νεαρά άτομα. Έπαιρνα μια δροσιά από αυτά τα άτομα. Κάλυπταν μια πτυχή της ζωής μου αλλά δεν ήταν αυτοί η παρέα μου. Ήταν η παρέα μου συνάδελφοί μου, ο αδελφός μου, κ.ά».

Σύνεδρος: Ποιες συμπεριφορές σας πυροδότησαν αυτές τις φήμες για τις οποίες έγινε τόσος λόγος στο ακροατήριο;

Κατηγορούμενος: Εγώ άκουσα τις λέξεις φήμες, φήμες αλλά δεν άκουσα κάποια συγκεκριμένη φήμη. Δεν μας είπε κάποιος ποια ήταν αυτή η φημολογία. Στο Αρσάκειο για παράδειγμα ήμουν 28 χρονών και έκανα παρέα με τρεις μαθήτριες και τους γονείς τους…. Αυτό εννοούν;

«Νόμιζα ότι ήταν…τρολιά»

Ο κατηγορούμενος μάλιστα περιέγραψε και το τι συνέβη κατά τη διάρκεια της σύλληψης τον Φεβρουάριο του 2021, καθώς και τα συναισθήματα του. «Κάποια στιγμή βγήκε η Ακρίτα και είπε ότι θα παραιτηθεί ο Λιγνάδης. Από το γραφείο μου λέγανε ότι γίνεται ορυμαγδός. Όλα αυτά εγώ δεν τα σπουδαιολογούσα. Έλεγα ότι είναι κουτσομπολιά. Μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου έχω αποφασίσει να παραιτηθώ γιατί δε μπορούσα να διοικήσω σε αυτό το τοξικό κλίμα. Από την άλλη έλεγα πως αν παραιτηθώ θα είναι σαν να αποδέχομαι. Μετά έγινε δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται. Άκουγα ηθοποιούς που δεν τους είχα δει ποτέ δεν τους ήξερα να μιλάνε για μένα. Όταν άκουσα για ένταλμα νόμισα ότι είναι τρολιά… Πήγα στη ΓΑΔΑ ρώτησα αν υπήρχε κάποιο ένταλμα. Μου είπαν όχι και έφυγα. Μετά πήρε ο δικηγόρος και μου είπε υπάρχει ένταλμα «έλα». Πήγα με τη βιαιότητα ότι θα φύγω σε πέντε λεπτά. Όταν άκουσα για προφυλάκιση κατάλαβα ότι το πράγμα είναι πολύ πιο σοβαρό από κάποιες προσωπικές αντεκδικήσεις» τόνισε ο Δημήτρης Λιγνάδης.

Μετά την ολοκλήρωση της απολογίας του κατηγορούμενου, στην επόμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου θα αγορεύσει ο εισαγγελέας της έδρας επί της ενοχής του ή μη.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις