Σάββατο, 20 Απρ.
11oC Αθήνα

Αττικό Ζωολογικό Πάρκο: Προανάκριση για τη θανάτωση του χιμπατζή – Τον πυροβόλησαν πριν φτάσει η αστυνομία

Αττικό Ζωολογικό Πάρκο: Προανάκριση για τη θανάτωση του χιμπατζή – Τον πυροβόλησαν πριν φτάσει η αστυνομία

Προανάκριση διενεργείται από τους αστυνομικούς του τμήματος Σπάτων-Αρτέμιδας για τη θανάτωση του χιμπατζή «Μπαζού» στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο. Λίγο μετά το συμβάν συνελήφθη και ο 29χρονος φροντιστής που πυροβόλησε το ζώο, αφέθηκε όμως ελεύθερος με προφορική εντολή του εισαγγελέως ζώων, ενώ έχουν δώσει κατάθεση και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι. 

Ο εισαγγελέας ζώων, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έχει ενημερωθεί για τη θανάτωση του χιμπατζή «Μπαζού» στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο και ζήτησε να του αποσταλεί το προανακριτικό υλικό, αφού ολοκληρωθεί η δικογραφία. Οι υπεύθυνοι του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου ειδοποίησαν την Αστυνομία αμέσως όταν ο χιμπατζής πήδηξε τον φράκτη, προκειμένου να πάρει μέτρα, αλλά μόλις έφτασαν οι αστυνομικοί στο σημείο οι φροντιστές είχαν ήδη σκοτώσει το ζώο.

Οι υπεύθυνοι του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, έχουν δώσει κατάθεση για το συμβάν και όπως ανέφεραν ο χιμπατζής κατάφερε και πήδηξε τα ηλεκτροφόρα καλώδια της ψηλής περίφραξης του πάρκου, καθώς τον καταδίωκαν άλλα αρσενικά και βγήκε στα χωράφια έξω από τον χώρο του πάρκου.

Γνωστοποιείται ακόμα πως οι φροντιστές επιχείρησαν να τον προσεγγίσουν, με σκοπό αρχικά να τον ακινητοποιήσουν με όπλο που έφερε βέλος με αναισθητικό, αλλά αυτό δεν στάθηκε δυνατό, γι’ αυτό αποφασίστηκε να θανατωθεί, με το σκεπτικό ότι αποτελούσε απειλή για τους εργαζόμενους ή πολίτες στην περιοχή. Την απόφαση εκτέλεσε ο 29χρονος φροντιστής, ο οποίος πυροβόλησε τον «Μπαζού» με καραμπίνα, με αποτέλεσμα να τον σκοτώσει.

Παρέμβαση του ΥΠΕΝ για το περιστατικό

Αξίζει να σημειωθεί ότι το τραγικό αυτό περιστατικό προκάλεσε και την παρέμβαση της κυβέρνησης, με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας να ζητά να ελεγχθούν οι συνθήκες διαβίωσης των ζώων. Ο Γιώργος Αμυράς με επιστολή του προς την Περιφέρεια Αττικής ζητά να διαλευκανθεί πλήρως το περιστατικό. 

Ο Γιώργος Αμυράς απέστειλε επιστολή και προς το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο και τον Ιδρυτή του, Ζαν Ζακ Λεσουέρ, ζητώντας πλήρη και άμεση ενημέρωση για την θανάτωση του χιμπατζή. Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας έδωσε επίσης εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΝ για την άμεση αποστολή κλιμακίου εμπειρογνωμόνων στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, για να διαπιστωθούν οι συνθήκες διαβίωσης της φιλοξενούμενης άγριας πανίδας.

Υπενθυμίζεται ότι η θανάτωση του χιμπατζή σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου (25.06.2022) αφού το έσκασε από τον περιορισμένο χώρο του στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο. Από το δυσάρεστο αυτό περιστατικό υπήρξε και βίντεο που δείχνει τη στιγμή που ο χιμπατζής το σκάει από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο. Το ζώο είχε κατευθυνθεί προς το πάρκινγκ και εκεί είναι και που τον βρήκαν οι υπεύθυνοι και τον θανάτωσαν.

Δείτε το βίντεο:

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Vegan 22 Greece Challenge by Vegan Life NGO (@vegan22greecechallenge)

Θύελλα αντιδράσεων στα social media

Παρά τις εξηγήσεις του Πάρκου περί ασφάλειας του κοινού, η οργή στα social media περισσεύει. Πολλοί στις αναρτήσεις τους λένε ότι ο χιμπατζής δολοφονήθηκε γιατί θέλησε να είναι ελεύθερος. «Το φυλάκισαν για χρόνια και αφού δεν άντεξε άλλο τον εγκλεισμό θέλησε να ελευθερωθεί κ τον σκότωσαν» γράφει ένας χρήστης του Twitter. «Κλείστε το Αττικό. Τα ζώα δεν είναι έκθεμα, ντροπή» σχολιάζει άλλος χρήστης σε ανάρτησή του. «Τα μόνα επικίνδυνα ζώα είναι οι ιδιοκτήτες των ζωολογικών κήπων και τσίρκων» σημειώνει ένας άλλος. 

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

Το περιστατικό έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις και το απόγευμα της Κυριακής (26.06.2022) οικολογικές οργανώσεις προχώρησαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την είσοδο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου. Περίπου εβδομήντα άτομα διαμαρτυρήθηκαν για την θανάτωση του χιμπατζή, ενώ δήλωσαν διατεθειμένοι να βρίσκονται εκεί κάθε μέρα. 

Οι περισσότεροι από αυτούς είναι μέλη και εθελοντές σε φιλοζωικές οργανώσεις, ενώ σημειώνουν ότι δεν πρόκειται για εξόντωση αλλά για δολοφονία. Κάλεσμα στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο είχε απευθύνει από χθες (25.05.2022) – ανάμεσα σε πολλές οργανώσεις – και η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, με κεντρικό σύνθημα: «Όχι άλλο αίμα για τα κέρδη τους».

Δείτε φωτογραφίες:

Οι παρευρισκόμενοι κρατούσαν πανό που έγραφαν: «Όχι σφαγές των ζώων», «Ήθελε να ζήσει ελεύθερος», «Ενάντια στη φρίκη του αποκλεισμού στους ζωολογικούς κήπους». Κάποιοι μάλιστα κάποιοι φορούσαν και μπλουζάκια που γράφουν: «Prison» (φυλακή), «Κολαστήριο ζώων, θανΑΤΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ», «Δεν ήταν εξόντωση, ήταν δολοφονία – θανΑΤΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ». 

Δείτε φωτογραφίες:

Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την θανάτωση του χιμπατζή στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο βρέθηκαν επίσης η Ευρυδική Παπαδοπούλου, αλλά και η δημοσιογράφος Έλενα Ακρίτα. 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις