Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Αττικό Ζωολογικό Πάρκο: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη θανάτωση του χιμπατζή

Αττικό Ζωολογικό Πάρκο: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη θανάτωση του χιμπατζή

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η είδηση ότι στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο θανατώθηκε ένας χιμπατζής επειδή δραπέτευσε από το κλουβί του. Το απόγευμα της Κυριακής (26.06.2022) οικολογικές οργανώσεις προχώρησαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την είσοδο του Πάρκου, ενώ στο σημείο υπάρχουν και δυνάμεις της αστυνομίας. 

Έξω από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο έχουν συγκεντρωθεί – μέχρι αυτή την στιγμή – περίπου 70 άτομα. Με πανό και συνθήματα διαμαρτύρονται για την θανάτωση του χιμπατζή, ενώ δηλώνουν διατεθειμένοι να βρίσκονται εκεί κάθε μέρα. 

Οι περισσότεροι από αυτούς είναι μέλη και εθελοντές σε φιλοζωικές οργανώσεις, ενώ σημειώνουν ότι δεν πρόκειται για εξόντωση αλλά για δολοφονία. Κάλεσμα στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο είχε απευθύνει από χθες (25.05.2022) – ανάμεσα σε πολλές οργανώσεις – και η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, με κεντρικό σύνθημα: «Όχι άλλο αίμα για τα κέρδη τους». 

Δείτε φωτογραφίες:

Οι παρευρισκόμενοι κρατούν πανό που γράφουν: «Όχι σφαγές των ζώων», «Ήθελε να ζήσει ελεύθερος», «Ενάντια στη φρίκη του αποκλεισμού στους ζωολογικούς κήπους». Κάποιοι μάλιστα φοράνε και μπλουζάκια που γράφουν: «Prison» (φυλακή), «Κολαστήριο ζώων, θανΑΤΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ», «Δεν ήταν εξόντωση, ήταν δολοφονία – θανΑΤΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ». 

Δείτε φωτογραφίες:

Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την θανάτωση του χιμπατζή στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο βρέθηκαν επίσης η Ευρυδική Παπαδοπούλου, αλλά και η δημοσιογράφος Έλενα Ακρίτα. 

Θύελλα αντιδράσεων στα social media – «Τα ζώα δεν είναι έκθεμα»

Υπενθυμίζεται ότι από το Σάββατο (25.06.2022) γίνεται χαμός στα social media, με πολλούς χρήστες να καταφέρονται κατά του Αττικού Πάρκου. Πολλοί στις αναρτήσεις τους λένε ότι ο χιμπατζής δολοφονήθηκε γιατί θέλησε να είναι ελεύθερος. «Το φυλάκισαν για χρόνια και αφού δεν άντεξε άλλο τον εγκλεισμό θέλησε να ελευθερωθεί κ τον σκότωσαν μην βλάψει τους ηλίθιους που διασκεδάζουν παρατηρώντας φυλακισμένους» γράφει ένας χρήστης του Twitter. «Κλείστε το Αττικό. Τα ζώα δεν είναι έκθεμα, ντροπή» σχολιάζει άλλος χρήστης σε ανάρτησή του.

Η στιγμή που ο χιμπατζής δραπετεύει 

Από το δυσάρεστο αυτό περιστατικό υπήρξε και βίντεο που δείχνει τη στιγμή που ο χιμπατζής το σκάει από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο. Το ζώο είχε κατευθυνθεί προς το πάρκινγκ και εκεί είναι και που τον βρήκαν οι υπεύθυνοι και τον θανάτωσαν. 

Δείτε το βίντεο:

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Vegan 22 Greece Challenge by Vegan Life NGO (@vegan22greecechallenge)

Τι απαντά το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

Για το περιστατικό μίλησε και ο ιδρυτής του πάρκου Ζαν Ζακ Λεσουέρ, σημειώνοντας ότι δεν υπήρχε άλλη επιλογή από τη θανάτωση. Μιλώντας στον Alpha, είπε πως ένα ζώο όταν έχει ανεβασμένη αδρεναλίνη, δεν το «πιάνουν» τα ηρεμιστικά. Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο πως η αρχική ανάρτηση του πάρκου έλεγε πως το πιάνουν, αλλά θα χρειαστούν ίσως και 20 λεπτά.

«Καταλαβαίνω αυτή την ανησυχία ορισμένων ανθρώπων. Αυτό που έχουμε υπογραμμίσει και στη δήλωση που διαβάζετε, είναι ότι ένα ζώο που είναι σε μια κατάσταση έξαρσης και ανησυχίας, με υψηλή αδρεναλίνη, δεν μπορείς να το ναρκώσεις» ανέφερε ο Ζαν Ζακ Λεσουέρ. «Το απομονώσαμε το ζώο και το παρακολουθήσαμε για ένα τέταρτο, προσπαθήσαμε να το βάλουμε στο πάρκο ξανά, δεν έμπαινε, ήταν πολύ ανήσυχο. Δεν υπήρχε δυνατότητα να το οδηγήσουμε σε κάποιο ασφαλές χώρο. Δεν είχαμε τη δυνατότητα να το περιορίσουμε, ήταν έξω από την περίμετρο του πάρκου» πρόσθεσε.

Η αρχική ανακοίνωση για τη θανάτωση του χιμπατζή 

«Σήμερα το πρωί στις 09:40 διαπιστώθηκε από το προσωπικό του Πάρκου μετά από επεισόδιο μεταξύ των χιμπατζήδων, η διαφυγή του alpha male χιμπτατζή.  Αμέσως ενεργοποιήθηκε το πρωτόκολλο ασφαλείας του Πάρκου, ενημερώθηκε η αστυνομία, απομονώθηκαν οι επισκέπτες και ο χιμπατζής, με τις συντονισμένες κινήσεις του προσωπικού ασφαλείας, παρουσία των κτηνιάτρων, οδηγήθηκε σε απομονωμένο χώρο στην περίμετρο του Πάρκου, όπου και κρίθηκε απαραίτητη η εξουδετέρωση του 20 λεπτά αργότερα» αναφέρει το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, στην ανακοίνωσή του. «Είναι μια τραγική ημέρα για το Πάρκο, που οδήγησε στην απώλεια του αγαπητού σε όλη την οικογένεια του Πάρκου, ζώου», καταλήγει. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανακοίνωση του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, η οποία βρίσκεται στο site του, φέρει τον τίτλο: «Τραγική μέρα για το πάρκο», ενώ κάτω από αυτή διευκρινίζεται ότι: «Τα αναισθητικά επιδρούν σε ένα ήρεμο ζώο σε περίπου 5 -10 λεπτά. Σε ένα ζώο με ανεβασμένη την αδρεναλίνη του, μπορεί να φτάσει και τα 20 λεπτά. Οι χιμπατζήδες ανήκουν στην κόκκινη και πιο υψηλή κατηγορία επικινδυνότητας για αυτό και σύμφωνα με τα πρωτόκολλα ασφαλείας και την εκτίμηση κινδύνου από τους παρόντες και αρμόδιους κτηνιάτρους που βλέπουν την συμπεριφορά του ζώου, προβλέπεται η εξουδετέρωση τους».

Ρεπορτάζ: Αναστασία Σταματοπούλου 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις