Τρίτη, 23 Απρ.
20oC Αθήνα

“Βόμβες” από δήμαρχο: Δεν υπάρχουν λεφτά να πληρωθούν οι υπάλληλοι Μάρτιο και Απρίλιο – Απάντηση σε Βούτση για Καλλικράτη!

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

– Αδυναμία πληρωμής μισθών το επόμενο δίμηνο προαναγγέλει ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών.
– “Είμαστε από τους λίγους δήμους που έχουν αποθεματικό, αρκεί να μην μας τα αρπάξουνε”.
– Έμμεση απάντηση σε Βούτση για Καλλικράτη: “Αν καταργηθεί, γυρνάμε 30 χρόνια πίσω”.
– “Αν δεν είχε γίνει ο Καλλικράτης θα είχαμε χρεοκοπήσει”.
– Προειδοποιήσεις προς την κυβέρνηση: “Θα τους σκάσει η καυτή πατάτα εκεί που δεν το περιμένουν”.

Ξεκάθαρο άφησε το ενδεχόμενο αδυναμίας καταβολής της μισθοδοσίας στο 90% των δήμων της χώρας για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών και μέλος της ΚΕΔΕ, Σ. Δανιηλίδης, ο οποίος απάντησε εμμέσως και στον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Νίκου Βούτση, σχετικά με την πιθανότητα κατάργησης του Καλλικράτη.

Ο κ. Δανιηλίδης αναφέρθηκε και στο ότι ο δήμος του οποίου ηγείται είναι ένας από την μειοψηφεία των δήμων που έχουν ακόμη και αποθεματικό ταμείο

Μιλώντας στην τηλεόραση του skai, ο κ. Δανιηλίδης τόνισε συγκεκριμένα: “Στο ταμείο του δήμου υπάρχουν 30 εκατομμύρια ευρώ αποθεματικό. Είμαστε μέσα στους ελάχιστους δήμους που δεν χρωστούν και έχουν κι αποθεματικό. Το 90% των δήμων αν συνεχιστεί το “ψαλίδισμα” από το κράτος, δεν θα μπορούν να πληρώσουν μισθούς τον Μάρτιο και τον Απρίλιο”.

Η εξήγηση που προκαλεί ανησυχία

Επεξηγώντας το γιατί οι 9/10 μήνες θα έχουν σοβαρότατο πρόβλημα στην πληρωμή των υπαλλήλων, ο κ. Δανιηλίδης δήλωσε: “Αυτό θα γίνει γιατί η μισθοδοσία εξαρτάται άμεσα από το δωδεκατημόριο του προϋπολογισμού. Η τακτική χρηματοδότηση με τις περικοπές των 5 τελευταίων χρόνων μετά βίας καλύπτει τις ανάγκες μισθοδοσίας και συγκεκριμένα τις καθαρές δαπάνες. Ήδη τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο είχαμε 25% μείωση τακτικής χρηματοδότησης και υπάρχει αδυναμία μέχρι στιγμής καταβολής της δόσης, τουλάχιστον στο ολόκληρο, του Μαρτίου και του Απριλίου”.

“Στους περισσότερους δήμους της χώρας δεν θα είναι δυνατή η καταβολή του συνόλου της μισθοδοσίας για αυτούς τους δύο μήνες”, συμπλήρωσε ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών.

Στην συνέχεια ο κ. Δανιηλίδης αναφέρθηκε και στις διαρροές που έκαναν λόγο για… “χέρι” στα αποθεματικά των δήμων. Συγκεκριμένα ο δήμαρχος υπογράμμισε: “Σε όσους δήμους υπάρχουν αποθεματικά -αν δεν μας τα “αρπάξουνε”- μπορούν να γίνουν πληρωμές. Ευτυχώς μετά τις παρεμβάσεις πολλών συναδέλφων σας, αναγκάστηκε η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ να διαψεύσει την πληροφορία που κυκλοφορούσε. Η απόφαση έλεγε πως θα αξιοποιηθούν τα αποθεματικά των δήμων, μεταξύ άλλων φορέων”.

Χωρίς Καλλικράτη θα είχαμε χρεοκοπήσει”

Η συνέχεια της συνέντευξης έκρυβε… “βόμβες” για τον Καλλικράτη.

“Η παύση πληρωμής μισθοδοσίας και στην αυτοδιοίκηση σημαίνει χρηματοπιστωτικό γεγονός παγκοσμίως”

Ο κ. Δανιηλίδης αφενός τόνισε πως αν δεν είχε θεσπιστεί ο Καλλικράτης αυτό θα συνιστούσε στάση πληρωμών, ενώ εμμέσως απάντησε και στον Νίκο Βούτση.

“Αν δεν είχε γίνει ο Καλλικράτης θα είχαμε χρεοκοπήσει και θα είχε κηρυχθεί στάση πληρωμών από το 2011. Ο Καλλικράτης δεν ήταν μνημονιακό μέτρο αλλά συνολική απαίτηση των δημάρχων όλα αυτά τα χρόνια. Οι κραυγές που ακούγονται για κατάργηση του Καλλικράτη θα μας οδηγήσουν 30 χρόνια πίσω“, είπε ο κ. Δανιηλίδης, απαντώντας ουσιαστικά στον Νίκο Βούτση, ο οποίος έχει εκφράσει απόψεις υπέρ της πιθανότητας κατάργησης του Καλλικράτη.

“Η παύση πληρωμής μισθοδοσίας και στην αυτοδιοίκηση σημαίνει χρηματοπιστωτικό γεγονός παγκοσμίως. Είμαστε στους γενικούς φορείς της κυβέρνησης και θα τους “σκάσει η καυτή πατάτα” εκεί που δεν το περιμένουν”, τόνισε κλείνοντας ο δήμαρχος, Σ. Δανιηλίδης.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε