Πέμπτη, 28 Μαρ.
24oC Αθήνα

Δερμιτζάκης: «Καλό σενάριο» τα 2.000 κρούσματα το Πάσχα (vid)

Δερμιτζάκης: «Καλό σενάριο» τα 2.000 κρούσματα το Πάσχα (vid)

Την εκτίμηση ότι – στο «καλό σενάριο» – το Πάσχα θα έχουμε 2.000 κρούσματα κορονοϊού την ημέρα, έκανε το πρωί της Τετάρτης (7/4) ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εξήγησε ότι η μεταδοτικότητα δεν μειώνεται τόσο γρήγορα και συνεπώς σε τρεις εβδομάδες δεν μπορούμε να περιμένουμε «θαύματα».

Όσον αφορά το Πάσχα στο χωριό σημείωσε ότι δεν μπορεί να πει ότι είναι απόλυτα ασφαλές «αλλά δεν μπορώ να σας πω, πως δεν θα δουλέψει». Ο κ. Δερμιτζάκης πρόσθεσε ότι γίνεται να κάνουμε ένα καλύτερο Πάσχα από πέρσι, – χωρίς να είναι αυτό που κάναμε το 2019, με συστάσεις για το μέγεθος των συγκεντρώσεων των πολιτών αλλά και τεστ. 

Σχετικά με το άνοιγμα των Λυκείων, είπε ότι προτιμά οι μαθητές να βρίσκονται στα σχολεία αφού θα έχουν κάνει και τεστ παρά οι μαθητές να βρίσκονται μεταξύ τους εκτός σχολείου.

Την απόφαση να μην λειτουργήσει το λιανεμπόριο σε Κοζάνη, Θεσσαλονίκη και Αχαΐα την χαρακτήρισε υπερβολή καθώς δημιούργησε πολύ περισσότερα προβλήματα, ενώ επικέντρωσε τη συζήτηση στο λιανεμπόριο. «Εγώ δεν μπορώ να κατανοήσω τη διαφορά να ανοίξει το λιανεμπόριο σε αυτές τις περιοχές», τόνισε ο καθηγητής και πρόσθεσε ότι με τον τρόπο που λειτουργεί η επιτροπή δεν μπορεί να κάνει και πολλά η κυβέρνηση γιατί μπορεί να κατηγορηθεί.

Επίσης, ο κ. Δερμιτζάκης σημείωσε ότι αποτελεί προτεραιότητα να βγει ο κόσμος από τα σπίτια του, με άνοιγμα κλειστών παραλιών ενώ εξέφρασε την άποψη ότι και η λειτουργία της εστίασης θα βοηθούσε. Όπως είπε θα μετέφερε την «ευθύνη» της τήρησης των μέτρων στους ιδιοκτήτες των καταστημάτων από τους αστυνομικούς στις πλατείες.

Για το εμβόλιο της AstraZeneca τόνισε ότι η πιθανότητα να υπάρξει σοβαρό πρόβλημα θρόμβωσης και εγκεφαλικής αιμορραγίας ίσως είναι λιγότερο από ένα στο μισό εκατομμύριο και πως πιο πολλοί άνθρωποι θα σκοτωθούν με το αυτοκίνητό τους στη διαδρομή για να πάνε να εμβολιαστούν.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

Με πληροφορίες από ΣΚΑΪ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις