Αστυνομικός που υπηρετεί στη ομάδα ΔΙΑΣ και έφτασε από τους πρώτους στο σημείο της δολοφονίας της Κυριακής Γρίβα έξω από το Α.Τ. Άγιοι Ανάργυροι, κατέθεσε σήμερα (17.07.2025) στο δικαστήριο.
Όπως εξήγησε στο δικαστήριο, εκείνο το βράδυ της δολοφονίας στους Αγίους Αναργύρους, άκουσαν το σήμα και αποφάσισαν να ανταποκριθούν συνδρομητικά με το πλήρωμα του. «Ήμασταν πρώτοι. Κάναμε ενάμιση λεπτό να φτάσουμε. Πρώτα είδα την κοπέλα και είχε φύγει από τη ζωή. Ο δράστης ηταν σοβαρά τραυματισμένος στο λαιμό» ανέφερε ο μάρτυρας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πρόεδρος: Με τι;
Μάρτυρας: Με μαχαίρι. Δεν είχε τις αισθήσεις του. Πρώτα του έδωσα τις πρώτες βοήθειες. Φώναξα την φαρμακοποιό, πιέσαμε το τραύμα και ανταποκρίθηκε. Είχε χάσει αρκετό αίμα, μετά από λίγο έδειξε σημάδια ότι επαναφέρονται οι αισθήσεις του. Ο σκοπός τα είχε χάσει, ήταν σαν να έχει πάθει σοκ. Την αξιωματικό υπηρεσίας ακόμα δεν την γνωρίζω.
Πρόεδρος: Σε τι απόσταση από το αστυνομικό τμήμα ήταν το θύμα και ο δράστης;
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μάρτυρας: Σε δύο-δυόμιση η κοπέλα και τρία τέσσερα δράστης.
Πρόεδρος: Πόσο πιθανό είναι να συμβεί κάτι τέτοιο έξω από αστυνομικό τμήμα; Ποια είναι η εκπαίδευση;
Μάρτυρας: Θέλει πολύ επαγγελματισμό για να αντεπεξέλθεις, όμως και μία παρουσία έξω, ο αστυνομικός με το αλεξίσφαιρο, το όπλο, μια παράσταση στην ουσία, μπορεί να είναι αποτρεπτική. Μια παρουσία ενός αστυνομικού που κάθεται με το αλεξίσφαιρο και το όπλο του μπορεί αποτρεπτική.
Πρόεδρος: Ποια είναι η εκπαίδευση αστυνομικού για χρήση όπλο;
Μάρτυρας: Ο Έλληνας αστυνομικός δεν διαφέρει σε τίποτα από αυτόν που δούλευε στο Λος Αντζελες. Σκοπός είναι να κάνει χρήση πυροβόλου όπλο.
Στην προκειμένη περίπτωση ο μάρτυρας εξήγησε ότι πιο κοντά στο αστυνομικό τμήμα ήταν μια στάση λεωφορείου και όχι τόσο ο δρόμος με τα αυτοκίνητα ενώ πρόσθεσε «εάν είδα καλά τα βίντεο περνούσαν δύο κύριες. Η αστυνομία παρέχει αυτήν την εκπαίδευση μόνο στην ΕΚΑΜ. Οι υπόλοιποι κάνουμε εκπαίδευση μόνοι μας.»
Πρόεδρος: Τι υποθέσεις οι άνδρες της ΕΚΑΜ αναλαμβάνουν;
Μάρτυρας: Τρομοκρατίες κλπ.
Πρόεδρος: Η αντίδραση αστυνομικού ποια έπρεπε να ήταν;
Μάρτυρας: Θα μπορούσε ο σκοπός να μπει στη μάχη και εάν επιμείνει με το μαχαίρι να χρησιμοποιήσει το πυροβόλο όπλο.
Πρόεδρος: Άρα έπρεπε να μπει στη μάχη;
Μάρτυρας: Ναι. Έπρεπε να μπει στην μάχη και όχι να έχει αυτή την απάθεια.
Ο μάρτυρας, επανέλαβε απαντώντας και σε ερωτήσεις της υποστήριξης της κατηγορίας, ότι είδε δίπλα στο δράστη αίμα από τον τραυματισμό του στο λαιμό.
Σχετικά με τη στάση του φρουρού, ο μάρτυρας εξήγησε ότι «όταν εξελίσσεται ένα περιστατικό ο αστυνομικός υπηρεσίας, ενημερώνει τον σκοπό, έτσι είθισται. Του λέει για τα επόμενα 10-15 λεπτά έχει το νου σου. Και εκείνος εάν θέλει δείχνει λίγο παραπάνω επαγγελματισμό. Για να αντιμετωπίσει αυτό το περιστατικό με επαγγελματισμό θα έπρεπε να είναι εκπαιδευόμενος, να έχει διάθεση. Το πλήθος των αστυνομικών δεν είναι ήρεμοι, ψύχραιμοι στον ασύρματο, η πλειοψηφία ουρλιάζει, δεν ξέραμε τίποτα, δεν ξέραμε εάν ζει η κοπέλα, εάν ο δράστης υπάρχει, δεν ξέραμε πολλά.»
Υποστήριξη κατηγορίας: Είναι υποχρεωμένος ο φρουρός να βρίσκεται έξω από το κουβούκλιο;
Μάρτυρας: Είναι υποχρεωμένος ανά τακτά διαστήματα να βγαίνει και να ελέγχει τον εξωτερικό χώρο. Μπορεί να γίνει ένα τρομοκρατικό χτύπημα, να κάθεται ένας ύποπτος έξω από το αστυνομικό τμήμα, θα πρέπει μετά από λίγα λεπτά να ελεγχθεί, να ρωτηθεί ποιος είναι τι κάνει εκεί…Εφόσον είναι δεδομένο ότι η Κυριακή του είπε ότι φοβάμαι διότι με παρακολουθεί ο πρώην σύντροφος μου, όφειλε να την προστατέψει, να ενημερώσει την αξιωματικό υπηρεσίας…Επικρατεί σύγχυση και δεν διευκολύνουν εκφωνητή. Αυτό οφείλεται στο νεαρό της ηλικίας των αστυνομικών και την ελλειπή εκπαίδευση.
Μάλιστα η φράση του μάρτυρα ότι «μετά την Κυριακή άλλαξε όλο το πλάνο» απαντώντας σε ερώτηση για την άμεση δράση και τους εκφωνητές προκάλεσε την έντονη, συναισθηματικά φορτισμένη αντίδραση της μητέρας της Κυριακής που παρακολουθούσε τη διαδικασία. Η μητέρα της Κυριακής ξέσπασε σε κλάματα, λέγοντας «ακούσατε τι είπε πως μετά την Κυριακή άλλαξαν τα πράγματα»
Υποστήριξη κατηγορίας (δείχνει φωτογραφία με μαχαίρι): Θα μπορούσε αυτό το μαχαίρι να δώσει τέλος στη ζωή του;
Μάρτυρας: Θα μπορούσε.
Πρόεδρος: Θα μπορούσα εάν δεν είχατε φτάσει να του δώσατε τις πρώτες βοήθειες να χάσει τη ζωή του;
Μάρτυρας: Δεν το γνωρίζω.
Υποστήριξη κατηγορίας: Τους θεωρείτε ντροπή για την αστυνομία;
Μάρτυρας: Δεν θεωρώ ότι είμαστε συνάδελφοι…
Επιλέξαμε συνδρομητικά να πάμε στο σημείο.
Υποστήριξη κατηγορίας: Σας είπε κάτι ο δράστης; Μιλήσατε;
Μάρτυρας: Εμείς δώσαμε τις πρώτες βοήθειες και θυμάμαι ότι μετά τις πρώτες βοήθειες, αντιδρούσε, δηλαδή έβγαζε κάποια μουγκρητά, δεν ήθελε να είμαστε από πάνω του.
Άλλος μάρτυρας, αστυνομικός ο οποίος συνόδευσε τον κατηγορούμενο στο νοσοκομείο- αρχικά στο Γεννηματά για να αντιμετωπιστεί το τραύμα στο λαιμό και μετά στο Δαφνί κατόπιν σύστασης ψυχιάτρου-είπε πως όταν ο δράστης τρεις ώρες μετά το περιστατικό, τον ρώτησε «”πού είναι η Κυριακή, τι έχω κάνει”».
Στο δικαστήριο, κατέθεσε και γενική χειρουργός του Γεννηματα η οποία είπε πως η αντιληπτική ικανότητα του κατηγορούμενου ήταν καλή ενώ για το τραύμα του είπε πως τον παρέπεμψε σε ΩΡΛ.
«Ηταν ένας ασθενής που εκτελούσε, μιλούσε, αντιδρούσε και ήταν προσηλωμένος στο χώρο. Τον ρώτησα τον ονοματεπώνυμο, την ηλικία, εάν πονάει κάπου. Είναι ένας ασθενής που μπήκε με ένα τραύμα που θα μπορούσε να είναι σοβαρό, ανταποκρινόταν στις ερωτήσεις μας, το όνομα του μας το είπε, ανταποκρινόταν στο εάν πονάει κάπου άλλου και δε θυμάμαι για αν είμαι ειλικρινής εάν τον ρωτήσαμε που μένει και την ηλικία του» είπε μεταξύ άλλων η γιατρός.