Ελλάδα

Δίκη για την δολοφονία της Κυριακής Γρίβα: Κακοστημένο σόου στην υπόθεση που συγκλόνισε την Ελλάδα – Νέες εντάσεις και σήμερα με όλους εναντίον όλων

Το παρών στη δικαστική αίθουσα έδωσαν και η Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο Στέφανος Κασσελάκης

Με το κλίμα να παραμένει φορτισμένο, συνεχίστηκε η δίκη στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο για τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα.

Η μητέρα του κατηγορούμενου, Σοφία Μάρκου στην κατάθεσή της είπε απαντώντας σε ερωτήσεις των συνηγόρων υποστήριξης της κατηγορίας: «Σκότωσε έναν άνθρωπο και πρέπει να τιμωρηθεί. Το μόνο που με ενδιαφέρει είναι να παίρνει την αγωγή του».

Η δικηγόρος της μητέρας της Κυριακής Γρίβα διάβασε στην μάρτυρα ένα γράμμα χωρισμού του θύματος στο καθ´ομολογίαν δράστη. Σε αυτό του έλεγε τα παράπονα της και του ζητούσε να μην την ενοχλήσει στη δουλειά, με τη μητέρα του κατηγορούμενου να αμφισβητεί ότι αυτά είναι τα γράμματα της Κυριακής.

Δικηγόρος υποστήριξης κατηγορίας : Θα προσκομιστεί στα πρακτικά. Μπορείτε να το δείτε.

Μάρτυρας : Καμία σχέση με τα γράμματα της Κυριακής που έχω εγώ.

Πρόεδρος: αυτό το τετράδιο είχε μόνο συγκεκριμένο γράμμα;

Δικηγόρος υποστήριξης κατηγορίας: θα προσκομιστεί και δείγμα γραφής Κυριακής…

Στη συνέχεια η μάρτυρας απάντησε σε ερωτήσεις του συνηγόρου του γιου της και κλαίγοντας ζήτησε να τιμωρηθεί για το έγκλημα που έκανε.

«Δε θέλω να βγει. Μετά το φόνο γιατί να τον θέλω έξω; Τι να τον κάνω;;; (Κλαίγοντας) Εγώ θέλω το παιδί μου να καταδικασθεί. Να γίνει μια αξιοπρεπής δίκη…Ο ίδιος θέλει να πάει σε κανονικές φυλακές, επειδή θέλει να βάλει τέρμα στη ζωή του» είπε η μητέρα του κατηγορούμενου.

Η μάρτυρας επιβεβαίωσε και το μήνυμα που είχε στείλει στη μητέρα της Κυριακής και ζήτησε να το διαβάσει στο δικαστήριο.

Η παρέμβαση της εισαγγελέως και του ΔΣΑ

Νωρίτερα, η εισαγγελέας της έδρας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών που δικάζει την υπόθεση της δολοφονίας της Κυριακής Γρίβα, Βασιλική Δημοπούλου, μετά τα χθεσινά περιστατικά, ζήτησε την βοήθεια όλων των παραγόντων της δίκης για την απρόσκοπτη συνέχεια της.

«Τα όσα διαδραματίστηκαν χθες σε αυτή την αίθουσα, δεν τιμούν τον νομικό μας πολιτισμό. Πράγματι κατά τη χθεσινή ακροαματική διαδικασία ο κ. Δημητρίου επέδειξε απρεπή συμπεριφορά στον κ. Απατσίδη. Ο λόγος ήταν οι επίμονες ερωτήσεις του κ. Απατσίδη προς τη μητέρα του κατηγορούμενο και ότι ρώτησε ευθέως εάν υπήρχε οικονομική πρόταση προς την οικογένεια της Κυριακής…το δικαστήριο ορθώς διέκοψε τη συνεδρίαση καθόσον αντιλαμβανόμαστε άπαντες ότι σε ένα ποινικό δικαστήριο λόγω των έντονων συναισθημάτων, δημιουργείται ένταση. Χθες υπήρχε στην αίθουσα ισχυρή αστυνομική δύναμη και λειτούργησε άψογα για να επαναφέρει την τάξη. Αναφορικά με τη συμπεριφορά του συνηγόρου για τη διατάραξη της ομαλής της διεξαγωγής της δίκης, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει μόνο πειθαρχικές ποινές, επίπληξη και σύσταση. Το δικαστήριο αποστέλλει τα πρακτικά για να επιληφθεί ο σύλλογος μετά το πέρας αποδεικτικής διαδικασίας. Για το εάν θα μπορούσε να διατάξει το δικαστήριο τη σύλληψη συνηγόρου, με το νέο Κώδικα, πρέπει να πούμε ότι καταργήθηκε η δυνατότητα για την άμεση εκδίκαση. Το δικαστήριο μπορεί να συντάξει έκθεση και να διαβιβαστεί η υπόθεση στον αρμόδιο εισαγγελέα και η δεύτερη να ακολουθηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου. Εάν είναι κατ έγκληση, απαιτείται έγκληση. Το αδίκημα συνιστά εξύβριση για το οποίο δεν έχει υποβληθεί έγκληση από τον κ. Απατσίδη. Ακόμα και να είχε υποβληθεί έγκληση, ουδέποτε συλλαμβάνεται πριν ολοκληρώσει τα καθήκοντα του και δεν τηρείται η αυτόφωρος διαδικασία.»

Σχετικά με την πρόεδρο της έδρας και την ένταση που δημιουργήθηκε με το συνήγορο υποστήριξης κατηγορίας, η εισαγγελέας τόνισε ότι υπήρξε ένταση με τον κ. Απατσίδη.«Πράγματι υπήρξε ένταση» είπε η εισαγγελέας, επισημαίνοντας ότι ο συνήγορος την κατήγγειλε χωρίς να υποβάλει αίτηση εξαίρεσης. «Η διεύθυνση της διαδικασίας είναι υποδειγματική» τόνισε η εισαγγελέας, προσθέτοντας πως «η διεύθυνση της συζήτησης ανήκει μόνο στην πρόεδρο. Ο τρόπος της διεύθυνσης δεν συνιστά το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος. Εάν θεωρεί ότι έχει διαπράξει το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος οφείλει να αναφέρει τα πραγματικά περιστατικά που συνιστούν την αντικειμενική και υποκειμενική υπόσταση του εγκλήματος.»

Η εισαγγελέας κατέληξε πως οι συνήγοροι οφείλουν να συμπεριφέρονται, απέναντι στους δικαστές, υπαλλήλων κλπ με αξιοπρέπεια.

«Οποιαδήποτε διαφορά έχει πρόεδρος με έτερο δικηγόρο είναι προσωπικό δεδομένο. Υπήρξαν και απειλές για αναφορά στον Άρειο Πάγο. Η ίδια ζήτησε την καταγραφή των προσβλητικών εκφράσεων» τόνισε η εισαγγελέας.

Η εισαγγελική λειτουργός κατέληξε ότι «ακόμα και ο πιο ειδεχθής δολοφόνος έχει δικαίωμα σε δίκαιη δίκη, δεδομένου ότι ζούμε σε ένα κράτος δικαίου και έχουμε νομικό πολιτισμό.»

Στην έναρξη της διαδικασίας, ο συνήγορος υπεράσπισης, Σπύρος Δημητρίου, ζήτησε το λόγο και είπε ότι για ό,ποιο λόγο και να έγινε χθες αυτό το γεγονός είναι απρεπέστατο γεγονός.

«Ο δικηγορικός σύλλογος μου όμως φρόντισε να με διασύρει στο πανελλήνιο, τι θα κάνω εγώ με το σύλλογο είναι δικό μου θέμα. Θεωρώ ότι επειδή δεν μπορώ να ασκήσω τα καθήκοντά μου με αυτό τον τρόπο, για λόγους δημόσιας τάξης πρέπει να γίνει κεκλεισμένων των θυρών και με περιορισμένη δημοσιότητα. Δεν είναι δυνατόν να δέχομαι απειλές, να προπηλακίζομαι κάθε ημέρα, μια ημέρα ζητήθηκε η σύλληψη μου επειδή κάπνιζα έξω από το δικαστήριο», είπε ο κ. Δημητρίου.

Από την πλευρά της υποστήριξης της κατηγορίας και των συνηγόρων του πατέρα επισημάνθηκε ότι κι εκείνοι επιθυμούν την πρόοδο της δίκης. «Υπάρχει ευπρέπεια και εγκράτεια αλλά θέλουμε περισσότερη», είπε ο συνήγορος του πατέρα, Χρυσοβαλάντης Γλυνός, με την πρόεδρο να απαντά «ευπρέπεια από που; Να αφήνουμε δηλαδή να ακούγονται φράσεις όπως το κράτος-δολοφόνος».

«Υπάρχει ο κίνδυνος να παρέλθει το 18μηνο και να αφεθεί ο κατηγορούμενος ελεύθερος», τόνισε η έτερη δικηγόρος, Ελένη Μαζαράκη, προσθέτοντας ότι το αίτημα του συναδέλφου θα το το αφήσω στην κρίση σας. 

«Η συγκεκριμένη μάρτυρας έχει εξεταστεί δύο ημέρες ενδελεχώς από την υποστήριξη της κατηγορίας, είναι εγκαλούμενη για μνήμη τεθνεόντος και επισημάνθηκε στο συνήγορο ότι δεν επιτρέπονται ερωτήσεις που την αυτοενοχοποιούν… Ακρότητες παρατηρούμε από πλευρά ερωτήσεων και χαρακτηρισμένων που απευθύνονται στο γιο της, τέρας, νταβατζής, δεν θεωρούνται αυτοί οι χαρακτηρισμοί, θεωρείται ανεκτό να δικάζεται η μάνα του, θέλω να διευκρινιστεί όταν λέμε ακρότητες ποια πλευρά θεωρούμε.Ίσως ο λόγος των ακροτήτων να είναι η δημοσιότητα της συγκεκριμένης δίκης…Είπα ότι σε εύλογο χρόνο πρέπει να ληφθούν απόφαση για αυτή τη δίκη», είπε η πρόεδρος.

«Αυτό που ζητάω είναι να υπάρχει προστασία όλων των συνηγόρων. Δεν θέλω να έρθω σε αντιπαράθεση με κανέναν. Και εγώ χθες έγινα αποδέκτης άσχημης συμπεριφοράς. Δεν θα ήθελα να ζήσω ξανά να ζήσω τέτοιες στιγμές, οικογένειες να μαλώνουν» είπε η κυρία Μαζαράκη.

«Εγώ δέχτηκα προσωπική επίθεση. Έχω προσφύγει να απομαγνητοφωνούν τα πρακτικά και να διαβιβαστούν αρμοδίως για να ελεγχθεί τυχόν πειθαρχικά ελεγκτέα συμπεριφορά» είπε η πρόεδρος.

Στο δικαστήριο παρενέβη και ο Θεόδωρος Μαντάς ως εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

«Ηταν θλιβερό το γεγονός ότι είχαν και σε προσωπικό επίπεδο συμμετοχή στα χθεσινά γεγονότα κάποιοι συνάδελφοι. Χθες, σε μια στιγμή και συγκυρία πολύ σημαντική, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της διάσκεψης ελλήνων νομικών, το θέμα της συζήτησης ήταν τα χθεσινά περιστατικά που έλαβαν χώρα. Το όργανο του συλλόγου έκρινε ότι αυτά τα περιστατικά είναι πειθαρχικά ελεγκτέα. Έχω απόλυτη βεβαιότητα ότι εάν ο δικηγορικός σύλλογος δεν είχε αντιδράσει ακαριαία, θα είχαμε την αντίθετη μομφή. Ήταν αναγκαία η παρέμβαση. Κατά την άποψη μας υπάρχουν εξαιρετικοί συνάδελφοι δικηγόροι και στις δύο πλευρές» είπε ο κ. Μαντάς μεταξύ άλλων και πρόσθεσε «απευθύνουμε έκκληση σε όλους τους παράγοντες της δίκης, στους τακτικούς δικαστές, διευθύνουσα, εισαγγελέα αλλά πρωτίστως στους συναδέλφους μου να χαμηλώσουν οι τόνοι και με νηφαλιότητα και τήρηση κανόνων δεοντολογίας να συνεχιστεί αυτή η δίκη.»

Από την πλευρά της, η Έλενα Τζούλη, δικηγόρος της μητέρας της Κυριακής, τόνισε «δε φταίμε εμείς που η υπόθεση εισήχθη στο τέλος του 18μηνου. Προηγουμένως άκουσα με εκπλήξεως από εσάς ότι δικάζουμε τη μητέρα. Θεωρώ ότι πρέπει να αποφεύγονται τέτοιες αναφορές» ενώ πρόσθεσε ότι απευθύνει έκκληση και στο προεδρείο να λήξει αυτή η κατάσταση.

«Πάνω από όλα υπάρχει ο ανθρωπισμός σε ό, τι με αφορά. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να μου επιτρέπεται από τα κρατικά όργανα να ασκώ τα καθήκοντά μου όπως μου επιτρέπεται» είπε ο έτερος δικηγόρος της μητέρας της Κυριακής Γρίβα, Ι. Απατσιδης ενώ επανέλαβε ότι η πρόεδρος είναι απολύτως μεροληπτική στο πρόσωπο του.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε για το ζήτημα της διαβίβασης των πρακτικών για μετά το πέρας της αποδεικτικής διαδικασίας και απέρριψε το αίτημα για διεξαγωγή της δίκης κεκλεισμένων θυρών.

Μετά τη επάνοδο του δικαστηρίου, μετά από μία σύντομη διακοπή, ο κ. Απατσίδης, μετά τη διακοπή της δίκης, επανέλαβε τις κατηγορίες προς το πρόσωπο της προέδρου της έδρας ζητώντας της να υποβάλλει η ίδια αίτηση αποχής από τη δίκη.

Το παρών στη δικαστική αίθουσα έδωσαν και η Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο Στέφανος Κασσελάκης.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Φτάνει η ώρα για την απολογία της Ειρήνης Μουρτζούκου - Οι χειρόγραφες σημειώσεις και οι αποκαλύψεις για τον μικρό Παναγιωτάκη
Ο θάνατος του μικρού Παναγιωτάκη είναι ο μοναδικός για τον οποίο η Ειρήνη Μουρτζούκου δεν έχει πει το παραμικρό και ίσως σήμερα αποκαλύψει πολλά για την υπόθεση
Αστυνομικοί συνοδεύουν την Ειρήνη Μουρτζούκου
Η ώρα της απολογίας της Ειρήνης Μουρτζούκου για τις δολοφονίες των μωρών - «Φρούριο» τα δικαστήρια της Πάτρας με τον φόβο επεισοδίων
Το κτίριο των δικαστηρίων θα είναι κενό ενώ οι αστυνομικοί θα σχηματίσουν ανθρώπινη αλυσίδα για να κρατήσουν την 25χρονη μακριά από τον κόσμο
Η Ειρήνη Μουρτζούκου
2