Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Δίκη προπονητή ιστιοπλοΐας: «Μου είπε ότι τη βίασε στα 12» – «Είναι περίπτωση grooming» κατέθεσε η Σοφία Μπεκατώρου

Δίκη προπονητή ιστιοπλοΐας: «Μου είπε ότι τη βίασε στα 12» – «Είναι περίπτωση grooming» κατέθεσε η Σοφία Μπεκατώρου
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΙΝΤΙΜΕ

Με την κατάθεση της Σοφίας Μπεκατώρου, η οποία έχει προταθεί από την πλευρά της αθλήτριας ιστιοπλοΐας που έχει καταγγείλει ότι βιάστηκε από τον προπονητή της, συνεχίστηκε η σημερινή συνεδρίαση στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο. 

Η  Ολυμπιονίκης που άνοιξε το δρόμο για το ελληνικό #metoo περιέγραψε πως η νεαρή αθλήτρια ήρθε σε επαφή μαζί της και της εκμυστηρεύτηκε τι της είχε συμβεί στη τρυφερή ηλικία των 12 ετών.

«Στις 17/1/2021 έλαβα ένα μήνυμα από την Αμαλία. Τότε λάμβανα ένα μεγάλο όγκο αλλά αυτό με τάραξε γιατί έκανε λόγο για  πολλαπλούς βιασμούς από άτομο της ιστιοπλοΐας. Μου επιβεβαίωσε ότι ήταν από προπονητή της και τη ρώτησα αν θα κάνει κάτι και αν θέλει βοήθεια από δικηγόρο. Μου είπε ότι έχω συνειδητοποιήσει ότι έχω υποστεί βιασμό.
«Στο γραφείο της δικηγόρου την είδα πρώτη φορά. Την ρώτησα αν συμφωνεί να αναφέρω την περίπτωση της στον εισαγγελέα γιατί είχα ήδη κληθεί και μου είχε πει ότι μπορώ να αναφέρω το όνομα της. Της εξήγησα τι σημαίνει αυτή η καταγγελία και μου είπε ναι, θέλω να το κάνω. Ο τι γνωρίζω είναι από αυτά που μου έχει πει η ίδια και οι γονείς της.Μου είπε ότι στα 12 της τη βίασε. Μου είπε ότι υπήρχαν στοιχεία βίας και όσο μεγάλωνε και αντιστεκόταν, τόσο πιο βίαιος ήταν και της έλεγε ότι το θέλει. Ουσιαστικά με χειραγώγηση».

«Υπάρχει κι άλλη καταγγελία» 

Η Σοφία Μπεκατώρου αναφέρθηκε και σε ακόμα μία καταγγελία που έφτασε σε εκείνη για τον κατηγορούμενο.

«Το ίδιο μήνυμα έλαβα και από μια άλλη κοπέλα η οποία είπε ότι είχε τύψεις, ότι αν είχε μιλήσει δεν θα πάθαινε τίποτα η Αμαλία. Μου είπε ότι από την καταγγελία κατάλαβε ποιος ήταν ο κατηγορούμενος και ότι εκείνος είχε ακολουθήσει την ίδια τακτική και σε εκείνη, ότι αποπειράθηκε πρώτη φορά όταν ήταν 15 ετών αλλά αντιστάθηκε και τελικά ο κατηγορούμενος τα κατάφερε στα 20 αλλά δεν ήθελε να μιλήσει γιατί ζει στην Αγγλία και έχει ένα παιδί». 

Η αναφορά αυτή προκάλεσε την αντίδραση της υπεράσπισης που ζήτησε είτε να μη ληφθεί υπόψη η καταγγελία αυτή ή να κλητευθεί η κοπέλα αυτή να καταθέσει στο δικαστήριο για «να μην υπάρξουν σκιές κατά του κατηγορούμενου». 

Τελικά,  από το δικαστήριο, να μην ληφθεί υποψη το σκέλος της κατάθεσης της Σ. Μπεκατωρου που αφορά στη δεύτερη καταγγελία σε βάρος του ίδιου κατηγορουμενου. 

Ο αθλητισμός και το grooming

Η Ολυμπιονίκης υποστήριξε στην κατάθεση της ότι δεν είναι ένας απλός βιασμός στην προκειμένη περίπτωση αλλά έχει γίνει με τη μέθοδο του grooming που είναι μια κατάσταση με πολλά στάδια τα οποία ένα ανήλικο δεν μπορεί να τα αντιληφθεί. 

«Επειδή έχουν έρθει πολλά θύματα σε επαφή μαζί μου, μου έκανε εντύπωση ότι ήταν ευθέως και ξεκάθαρο και βαρύ αυτό που μου είπε. Ήθελα να αξιολογήσω αν έχει καταλάβει τι λέει και τι σημαίνει αυτό. Όταν ήρθε σε επαφή μαζί της, όλες οι λεπτομέρειες, η συμπεριφορά της και η παγωμάρα και η δυσκολία της να μπορέσει να εκφραστεί περισσότερο ήταν πολύ γνώριμο για μένα» είπε και πρόσθεσε:

«Δεν είναι ένας ακόμα βιασμός. Είναι μέσα από το grooming. Όλα ξεκινάνε από μια καλά σχεδιασμένη τακτική που ένα ανήλικο δεν μπορεί να το καταλάβει, για αυτό συναντάται συχνα στον αθλητισμό. Σε όλες τις περιπτώσεις το θύμα επιλέγεται και συνήθως δεν έχει ένα σταθερό περιβάλλον. Στη συνέχεια αρχίζει η διαδικασία που ο δράστης προσπαθεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη του και λόγω της ιδιαίτερης σχέσης προπονητή και αθλητή. Ο δράστης μετά κάνει μικρά τεστ για να καταλάβει αν θα μιλήσει το θύμα. Όταν καταλάβει ότι έχει την εχεμύθεια του,  τότε θα δράσει. Είναι ένα ανήλικο που δεν μπορεί να αντιληφθεί. Επίσης ο δράστης χτίζει μια σχέση με το περιβάλλον του θύματος και φτάνει σε σημείο να κάνει ακραία πράγματα αυτοθυσίας για να μην μπορεί κανείς να πει κάτι» ανέφερε η μάρτυρας.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις