Ελλάδα

Δίλοφο: Ο παραδοσιακός οικισμός στα Ζαγοροχώρια που θα σας μαγέψει

Το αρχοντικό Μακρόπουλου είναι η ψηλότερη κατοικία σ' όλο το Ζαγόρι 

Τα Ζαγοροχώρια φημίζονται για τα εκπληκτικά αξιοθέατα τους, που αποτελούν εξαιρετικά δείγματα της ηπειρώτικης αρχιτεκτονικής καθώς και την φυσική τους ομορφιά, αφού περιβάλλονται από καταπράσινα βουνά που είναι γεμάτα με πεύκα και έλατα. 

Ένας από τους γραφικούς οικισμούς που ανήκει στο συγκρότημα των Ζαγοροχωρίων είναι το Δίλοφο, που απέχει 32 χιλιόμετρα από τα Ιωάννινα.

Το ορεινό χωριό είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.000 μέτρων στις πλαγιές της Τύμφης, ενώ υπάγεται στον Δήμο Ζαγορίου. 

Ο οικισμός χρονολογείται από το 540, όταν εισέβαλαν οι Σλάβοι στην Ήπειρο κι οι κάτοικοι του Πιτουρνίου μετοίκησαν στην περιοχή όπου βρίσκεται σήμερα το χωριό.

Αργότερα, και οι κάτοικοι ενός άλλου κοντινού χωριού με το τότε όνομα Ζλάροβο μετακινήθηκαν στο Σοποτσέλι, ίσως το 1583 (το παλαιότερο όνομα του χωριού μέχρι το 1920 ήταν Σωπετσέλι ή Σο(μ)ποτσέλι, ονομασία, η οποία στα σλάβικα και βλάχικα σημαίνει «τόπος με πολλά νερά») 

Το 1870, το χωριό είχε 550 κατοίκους και ένα ελληνικό σχολείο, ενώ αργότερα δύο, ένα θηλέων κι ένα αρρένων. Ωστόσο, μαστιζόταν από επιδρομές και ληστείες και έτσι μειώθηκε ο πληθυσμός του. Το 1940 είχε 140 κατοίκους.

Το Δίλοφο είναι από τα καλύτερα διατηρημένα χωριά του Ζαγορίου. Είναι χαρακτηριστικό δείγμα Ζαγορίτικης αρχιτεκτονικής, καθώς όλα τα κτίσματα είναι φτιαγμένα από τον τοπικό σχιστόλιθο.

Γι’ αυτό τον λόγο, εξάλλου, το χωριό έχει ανακηρυχθεί παραδοσιακός και διατηρητέος οικισμός. Παράλληλα, ο οικισμός διατηρεί αναλλοίωτο τον χαρακτήρα του και χάρη στην απαγόρευση διέλευσης αυτοκινήτων μέσα από τον χωριό.

View of the traditional village of Dilofo in Zagori of Epirus, Greece in Spring

Το αρχοντικό Μακρόπουλου είναι η ψηλότερη κατοικία σ’ όλο το Ζαγόρι 

Στα αξιοθέατά του περιλαμβάνονται πέτρινες βρύσες, λιθόστρωτα καλντερίμια, μικρά εκκλησάκια και αρχοντικά, ανάμεσα στα οποία και η ψηλότερη κατοικία στα Ζαγοροχώρια, ύψους 13,5 μέτρων, το αρχοντικό Μακρόπουλου. Η τοπική παράδοση λέει ότι ο γιος ενός πλούσιου Ζαγορίτη παντρεύτηκε μία κοπέλα από το γειτονικό χωριό Κουκούλι.

Όταν εγκαταστάθηκαν στο σπίτι του γαμπρού στο Δίλοφο, η κοπέλα εξέφρασε έντονη νοσταλγία για το χωριό της. Τότε λοιπόν, ο σύζυγος έκτισε το πανύψηλο αρχοντικό για να μπορεί η γυναίκα του να αγναντεύει το χωριό της από τα ψηλότερα πατώματα του.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
«Η Μάγια δεν θα βλάψει κανέναν πια» λέει η πλευρά του 17χρονου δολοφόνου στην Πολωνία υποστηρίζοντας ότι η 16χρονη του έκανε bullying
«Η Μάγια δεν ήταν πίσω από τον λογαριασμό που σαρκάζαμε τον 17χρονο» απαντά η μαθήτρια που καταγγέλεται ότι μαζί με τη νεκρή Μάγια του έκαναν bullying
Η άτυχη Μάγια που δολοφονήθηκε στην Πολωνία από τον 17χρονο
Θρήνος στην κηδεία του 43χρονου που βρέθηκε απαγχονισμένος στο Κερατσίνι – Υποβασταζόμενοι η γυναίκα και ο αδερφός του
Με ένα «γιατί» η οικογένεια, οι συγγενείς και οι φίλοι του, αποχαιρέτησαν τον 43χρονο ψυκτικό τα ίχνη του οποίου είχαν χαθει στις 28 Απριλίου και εντοπίστηκε 72 ώρες αργότερα νεκρός
Ο 43χρονος οδηγήθηκε στην τελευταία του κατοικία στο κοιμητήριο του Σχιστού 1