Σφιχτό θα είναι το φετινό καλοκαίρι για τους πολίτες σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Alco που παρουσιάστηκε σήμερα (16/06/2026) στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.
Στο δεύτερος μέρος της δημοσκόπησης της Alco (δείτε εδώ το πρώτο μέρος), το μεγάλο πρόβλημα των πολιτών παραμένει η οικονομική κατάσταση, κάτι που επηρεάζει και τις φετινές διακοπές.
Αναφορικά με την οικονομική κατάσταση των πολιτών σε σχέση με ένα χρόνο πριν, το 47% λέει πως είναι χειρότερη, το 45% λέει πως είναι ίδια και μόλις ένα 7% λέει ότι είναι καλύτερη.
Όσο για το αν θα πάνε διακοπές, όχι λέει το 47%, ναι το 44%, και δεν ξέρω δεν απαντώ το 9%.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, το κόστος διαμονής αναδεικνύεται ως ο σημαντικότερος παράγοντας που αποτρέπει τους πολίτες από το να κάνουν διακοπές, καθώς το 76% δηλώνει ότι επηρέασε πολύ την απόφασή του.
Αντίστοιχα, το 8% απαντά ότι επηρεάστηκε λίγο, το 14% καθόλου, ενώ το 2% δηλώνει ότι δεν γνωρίζει ή δεν απαντά.
Σε πολύ υψηλά επίπεδα κινείται και η κάλυψη άλλων αναγκών, με το 74% να αναφέρει ότι επηρέασε πολύ την απόφασή του να μην ταξιδέψει. Το 13% δηλώνει ότι επηρεάστηκε λίγο, το 11% καθόλου και το 2% δεν απαντά.
Το κόστος των εισιτηρίων αποτελεί επίσης σημαντικό ανασταλτικό παράγοντα, καθώς το 59% των ερωτηθέντων απαντά ότι επηρέασε πολύ την απόφασή του. Παράλληλα, το 19% δηλώνει ότι επηρεάστηκε λίγο, το 16% καθόλου και το 6% δεν απαντά.
Το κόστος φαγητού φαίνεται να επηρεάζει πολύ σχεδόν τους μισούς συμμετέχοντες στην έρευνα (49%), ενώ το 23% απαντά ότι επηρεάστηκε λίγο, το 20% καθόλου και το 8% δηλώνει άγνοια ή δεν απαντά.
Παράλληλα ίδιες διακοπές σε σχέση με την περσινή χρονιά θα κάνει το 59%, λιγότερες το 21% και περισσότερες το 15%, ενώ ένα 5% δεν ξέρει.
Όσο για το που θα μείνουν όσου κάνουν διακοπές, η δημοφιλέστερη επιλογή είναι η διαμονή σε δικό τους ή συγγενικό σπίτι, την οποία επιλέγει το 46% των ερωτηθέντων.
Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το ξενοδοχείο, με ποσοστό 37%, γεγονός που δείχνει ότι παραμένει μια ιδιαίτερα δημοφιλής μορφή φιλοξενίας για τους εκδρομείς.
Ακολουθεί η διαμονή μέσω Airbnb, την οποία προτιμά το 12% όσων θα πάνε διακοπές, ενώ μόλις το 5% επιλέγει το κάμπινγκ για τις καλοκαιρινές του αποδράσεις.
Τέλος για τα ελληνοτουρκικά το 46% δεν φοβάται κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο, το 44% ναι και ένα 10% λέει δεν ξέρω.
