Σάββατο, 20 Απρ.
15oC Αθήνα

Δυστύχημα στον ΗΣΑΠ: Νέα ντοκουμέντα του Live News από την τραγωδία – Τα 10 λεπτά του τρόμου

Δυστύχημα στον ΗΣΑΠ: Νέα ντοκουμέντα του Live News από την τραγωδία – Τα 10 λεπτά του τρόμου

Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις του Live News για όλα όσα έγιναν στις 16 Νοεμβρίου στις ράγες του ΗΣΑΠ με έναν 40χρονο εργαζόμενο να βρίσκει τραγικό θάνατο. 

Ο αστυνομικός συντάκτης των «Νέων» και του «Βήματος», Βασίλης Λαμπρόπουλος, φέρνει στο φως στο MEGA και την εκπομπή Live News με τον Νίκο Ευαγγελάτο τα δραματικά λεπτά τα ξημερώματα της 16ης του περασμένου Νοεμβρίου.

Από τη στιγμή που οι δύο συνοδοί της ΣΤΑΣΥ και οι τρεις τεχνικοί της γερμανικής εταιρείας διαπιστώνουν πως η ειδική μηχανή για τη λείανση των γραμμών είναι ακυβέρνητη μέχρι το σημείο της σύγκρουσης με ακινητοποιημένο συρμό του ΗΣΑΠ στο ύψος του σταθμού, του Αγίου Νικολάου.

Δυστύχημα στον ΗΣΑΠ: Διάλογοι που συγκλονίζουν

Η περιπέτεια των δύο Ελλήνων και τριών αλλοδαπών τεχνικών αρχίζει στις 04:00 τα ξημερώματα. Η ειδική μηχανή που βρίσκονται περνάει από τον σταθμό στο Μαρούσι χωρίς πρόβλημα στις 04:05, όμως 3′ λεπτά αργότερα και λίγο πριν από την Νερατζιώτισσα, παρουσιάζεται πρόβλημα στα φρένα.

Ο αδικοχαμένος Πέτρος Γιάμαλης από το μπροστινό βαγόνι ειδοποιεί μέσω ασυρμάτου τον συνάδελφό του στο τελευταίο βαγόνι:

Τεχνικός στο μπροστινό βαγόνι: «Βασίλη το μηχάνημα δεν σταματάει ετοιμάσου να πηδήξεις».

Λίγα δευτερόλεπτα μετά στις 04.09 στο ύψος του σταθμού στη Νερατζιώτισσα γίνεται η δεύτερη κλήση προς το κέντρο:

Τεχνικός ΣΤΑΣΥ: «Αν ακούει το κέντρο ο συρμός δεν σταματάει με τίποτα!»

Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας: «Έχετε διαδρομή, έχετε διαδρομή, όλο προς τα κάτω έχετε διαδρομή».

Ο τέσσερις τεχνικοί είναι ουσιαστικά εγκλωβισμένοι στο μπροστινό μέρος του συρμού, γιατί το υπόλοιπο μέρος είναι σφραγισμένο, και δεν υπάρχει πρόσβαση προς τα πίσω. Η ταχύτητα έχει αυξηθεί από τη μέγιστη επιτρεπόμενη των 25 χιλιομέτρων την ώρα και ήδη έχει ξεπεράσει τα 40.

Οι 4 τεχνικοί βρίσκονται στο μπροστινό βαγόνι, ο ένας μέσα και οι τρεις που διακρίνονται εξωτερικά και ο πέμπτος μέσα στο τελευταίο βαγόνι.

Στις 04:10 όπως δείχνει το ρολόι από την κάμερα ασφαλείας στον σταθμό Ειρήνη, ο Πέτρος Γιάμαλης βάζει τους δύο αλλοδαπούς τεχνικούς να πηδήξουν πρώτοι στις αποβάθρες του σταθμού ενώ ο ίδιος κάνει μια τρίτη και τελευταία επικοινωνία με το κέντρο, ζητώντας καθαρή διαδρομή μπροστά του.

Οι τελευταίες στιγμές του Πέτρου Γιάμαλη 

«Το τραίνο πήγαινε με όλο και πιο μεγάλη ταχύτητα. Μετά το Μαρούσι καταλάβαμε ότι δεν έχουμε καθόλου φρένα. Ξαφνικά, ο Έλληνας που ήταν στο βαγόνι μας και τον έλεγαν Πέτρο μας είπε να πηδήξουμε. Πράγματι, εγώ και ο Nash πηδήξαμε από το βαγόνι για να γλιτώσουμε. Εγώ από την πτώση τραυματίστηκα στα πόδια μου» σημείωσε ένας από τους αλλοδαπούς τεχνικούς.

Ο Πέτρος Γιάμαλης δεν προλαβαίνει να πηδήξει στην ασφάλεια της αποβάθρας και μισό λεπτό πιο κάτω διαλέγει ένα μικρό πλάτωμα στο πλάι των γραμμών και κάνει μια απέλπιδα προσπάθειά του να σωθεί.

Ένα λεπτό αργότερα, στις αποβάθρες του σταθμού του Ηρακλείου, πηδάει και ο αλλοδαπός οδηγός του συρμού, καταλήγει στις ράγες όπου και διασώζεται τραυματισμένος

Δεκατρία λεπτά μετά τις 04:00 ο τεχνικός που έχει απομείνει μιλάει για τελευταία φορά με το Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας…

Η ειδική μηχανή περνάει από τον σταθμό στα Κάτω Πατήσια στις 04:16 και 2 λεπτά μετά συγκρούεται με τον ακινητοποιημένο συρμό στο ύψος του Αγίου Νικολάου. Ο υπάλληλος στο πίσω βαγόνι έχει καταφέρει να σωθεί…

Στο μεταξύ, κανείς δεν ξέρει πού βρίσκεται ο Πέτρος Γιάμαλης. Τον καλούν στον ασύρματο και όταν δεν απαντά αρχίζουν να τον ψάχνουν.

Ο άτυχος τεχνικός είναι πολύ βαριά χτυπημένος από την πτώση. Οι συνάδελφοί του τον βρίσκουν ακόμα εν ζωή και τον παραδίδουν στο ΕΚΑΒ, όμως λίγο αργότερα υποκύπτει στα βαρύτατα τραύματά του.

Ο πόνος της οικογένειας του 40χρονου εργαζόμενου

Δύο μήνες μετά από αυτές τις σκηνές η οικογένεια του αδικοχαμένου τεχνικού προσπαθεί να διαχειριστεί τον πόνο της απώλειας. Ένα πόνο που παραμένει για εκείνους άσβεστος από τα ξημερώματα εκείνης της μαύρης Τρίτης όταν ο 40χρονος ξεκίνησε από το σπίτι του για δουλειά και δεν επέστρεψε ποτέ…

Παρακολουθήστε το ρεπορτάζ του Live News με τον Νίκο Ευαγγελάτο:

 

πηγή: MEGA

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις