Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Εκτός λειτουργίας η ιστοσελίδα που συνταγογραφούσε παράνομα φάρμακα και αναρρωτικές άδειες

Εκτός λειτουργίας η ιστοσελίδα που συνταγογραφούσε παράνομα φάρμακα και αναρρωτικές άδειες

Σταμάτησε τη λειτουργία της η ιστοσελίδα tilegiatros.gr η οποία συνταγογραφούσε παράνομα φάρμακα και αναρρωτικές άδειες ύστερα από το εξώδικο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).

Η ιστοσελίδα πλέον είναι ανενεργή, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, η ΗΔΙΚΑ και οι Ιατρικοί Σύλλογοι Αθήνας και Θεσσαλονίκης, θα ζητήσουν εξηγήσεις από τους δύο γιατρούς – συνεργάτες της ιστοσελίδας και θα κινήσουν τις απαραίτητες πειθαρχικές και νομικές κυρώσεις. Για το θέμα μάλιστα είχε κάνει παρέμβαση και ο ΕΟΠΥΥ, καθώς η ιστοσελίδα του «τηλε-γιατρού» έκανε παράνομα συνταγογραφήσεις φαρμάκων, εξετάσεων, ενώ έδινε και αναρρωτικές άδειες.

Παράλληλα, τη νομιμότητα λειτουργίας διαδικτυακών υπηρεσιών τηλεϊατρικής που αφορούν στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση διαγνωστικών εξετάσεων, φαρμάκων, την ηλεκτρονική γνωμάτευση αναρρωτικής άδειας κ.ά, χωρίς να έχει προηγηθεί επίσκεψη και εξέταση του ασφαλισμένου από Ιατρό, ερευνά και ο ΕΟΠΥΥ.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Οργανισμού, σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και τους τοπικούς Ιατρικούς Συλλόγους, έχουν ξεκινήσει τη διερεύνηση της υπόθεσης καθώς και στην επιβολή, κατά παντός εμπλεκόμενου, των κατάλληλων διοικητικών και λοιπών κυρώσεων για την αποκατάσταση της ζημιάς που ενδεχομένως έχει προκληθεί εις βάρος του Οργανισμού.

«Εφόσον διαπιστωθεί ότι πρόκειται για σημαντική υπόθεση συστηματικής παραβίασης του θεσμικού πλαισίου και της ιατρικής δεοντολογίας, ο Οργανισμός θα ζητήσει την περαιτέρω διεξαγωγή ελέγχου από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και θα επεκτείνει τον έλεγχο και σε συνεργαζόμενους Ιατρούς, Διαγνωστικά Εργαστήρια, Κλινικές και λοιπές υγειονομικές δομές που συνεργάζονται με τα δίκτυα αυτά. Παράλληλα, θα ενημερώσει και τους αρμόδιους ασφαλιστικούς φορείς σχετικά με τη χορήγηση αναρρωτικών αδειών, προκειμένου να επιβληθούν περαιτέρω διοικητικές και άλλες κυρώσεις», ανέφερε ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ.

ΠΙΣ: Με 10 ευρώ… αναρρωτική άδεια στο mail σας!

Με εξώδικο, αλλά και μήνυση ο ΠΙΣ γνωστοποίησε τις προθέσεις του να μην επιτρέψει τη συνέχιση της παράνομης και επιβλαβούς για τη δημόσια Υγεία δράσης ιστοσελίδας, η οποία παρείχε υπηρεσίες που έρχονταν σε ευθεία αντίθεση με τις διατάξεις του νόμου για τη συνταγογράφηση φαρμάκων, τη διενέργεια ιατρικών πράξεων, τη χορήγηση αναρρωτικής άδειας και τη συνταγογράφηση εξετάσεων.

To site “tilegiatros.gr”, παρείχε συνταγογράφηση φαρμάκων με 12€, αναρρωτικές άδειες με 10€ και συνταγογράφηση διαγνωστικών εξετάσεων με 8€.

Μιλώντας στο iatropedia.gr ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, εξήγησε γιατί ζήτησα το κλείσιμο της ιστοσελίδας:

“Στείλαμε εξώδικο, και ανακαλύψαμε πως το άτομο που έχει την επιχείρηση είναι ένας πρώην προδοσφαιριστής, που τώρα δηλώνει επιχειρηματίας, κάτοικος Πολωνίας με έδρα της επιχείρησης του στο Λονδίνο, που δεν ξέρουμε καν αν είναι έδρα ή απλή ταχυδρομική θυρίδα. Και δηλώνει και μια ακόμη έδρα στα Βριλήσσια. Όλα αυτά είναι ένα “κέλυφος” για να μην μπορεί να τον πιάσει κανένας. Γιατί αν έχεις μια εταιρεία με έδρα στην Αγγλία και εσύ είσαι κάτοικος Πολωνίας, που θα σου το στείλω το εξώδικο;”.

Η ιστοσελίδα ανήκει σε εταιρεία με επωνυμία TILEGIATROS.GR LIMITED, η οποία έχει ως φερόμενη έδρα το Λονδίνο (128 City Rd) ενώ ως πραγματική έδρα της φαίνεται η οδός Γράμμου αρ. 23 στα Βριλήσσια Αττικής, ΤΚ 15228.

Διαχειριστής της ως άνω εταιρείας φέρεται ο Πέτρος Τοπούζης κάτοικος Πολωνίας 31/33, Glogowska, Poznan, 60702.

Δηλώνει πρώην επαγγελματίας ποδοσφαιριστής και νυν επιχειρηματίας.

Ο κ. Εξαδάκτυλος σχολιάζει:

“Οι γιατροί που εργάζονται στην επιχείρηση και στέλνουν την άυλη συνταγογράφηση κατά παραγγελία σε κάθε ενδιαφερόμενο, είναι γνωστοί και έχουν ονοματεπώνυμο. Είναι δύο: ο ένας από τη Αθήνα και μία ακόμη γιατρός από τη Θεσσαλονίκη. Δρούσαν φυσικά χωρίς καμία νομοθετική κατοχύρωση. “Στείλε μου στο viber τι φάρμακα θέλεις να στα γράψω”, έλεγαν και “Γράψε μου και για ποιο λόγο θέλεις αναρρωτική άδεια να σου τη στείλω”. Το να στέλνεις στην άυλη φάρμακα σε κάποιο ασθενή είναι μια πρακτική που συνηθίζεται μεν αλλά για ασθενείς που ξέρεις, όχι για ασθενείς που δεν ξέρεις. Και είναι μια κακή πρακτική που γίνεται “μπίζνα”, τονίζει ο πρόεδρος του ΠΙΣ.

Της Γιάννας Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις