Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Εμβολιασμοί: Ποιοι θα κάνουν την τρίτη δόση με εμβόλιο mRNA

Εμβολιασμοί: Ποιοι θα κάνουν την τρίτη δόση με εμβόλιο mRNA

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους βρίσκονται και στις επάλξεις για την καθιερωμένη ενημέρωση της Δευτέρας για τους εμβολιασμούς.

Η κ. Θεοδωρίδου τόνισε πως η πολύ μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα του κορονοϊού ανέτρεψε προβλέψεις και προσδοκίες. Όμως ο εμβολιασμός με δυο δόσεις αποτρέπει τη σοβαρή εξέλιξη της νόσου κατά 92%. Δυστυχώς κολλάνε τον ιό και οι εμβολιασμένοι όμως στο σύνολο τα εμβολιασμένα άτομα έχουν κατά 65% μικρότερες πιθανότητες να μεταδώσουν τον ιό σε σχέση με τους ανεμβολίαστους.

«Η χορήγηση της τρίτης δόσης δεν πρέπει να αποπροσανατολίζει από τον βασικό στόχο που είναι ο καθολικός εμβολιασμός του πληθυσμού» τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Όπως τόνισε η κ. Θεοδωρίδου μετά τη συνεδρίαση των αρμόδιων επιτροπών για τη χορήγηση μιας αναμνηστικής δόσης εμβολίου, αποφασίστηκε η τρίτη δόση να είναι mRNA εμβόλιο. Θα χορηγείται σε όσους έχουν κάνει δύο δόσεις mRNA, αλλά και σε αυτούς που τους έχουν χορηγηθεί τα σκευάσματα Astra Zeneca και Johnson. Επίσης ανέφερε πως θα χορηγείται μίνιμουμ μετά από τέσσερις εβδομάδες από τη δεύτερη δόση.

Η τρίτη δόση θα χορηγηθεί σε:

Άτομα που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων

Άτομα που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση μυελού

Άτομα που βρίσκονται σε λίστα αναμονής
Καρκινοπαθείς / Υπό χημειοθεραπεία
Νεφροπαθείς

Ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα σε ανοσοκαταστολή.

Άτομα με HIV λοίμωξη.

Ο κ. Θεμιστοκλέους από την πλευρά τους ζήτησε από αυτούς που επιστρέφουν από τις διακοπές να τηρήσουν τα μέτρα προστασίας και να μην έρθουν άμεσα σε επαφή με ευπαθείς ομάδες ενώ τόνισε πως θα πρέπει να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις