Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Εμβόλιο κορονοϊού: Αλλαγή στο μεσοδιάστημα πρώτης και δεύτερης δόσης;

εμβόλιο Βρετανία κορονοϊός
Φωτογραφία αρχείου: Reuters

«Τον Ιούνιο θα έχουμε ένα ικανοποιητικό τείχος ανοσίας στη χώρα» εκτίμησε η Μαρία Θεοδωρίδου, που μίλησε και για το ενδεχόμενο διεύρυνσης της περιόδου ανάμεσα στις δύο δόσεις για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Τα λίγα περιστατικά με παρενέργειες και ο εμβολιασμός όσων είναι κάτω των 50 ετών.

Το ενδεχόμενο να διευρυνθεί η περίοδος μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης σε συγκεκριμένα εμβόλια κατά του κορονοϊού, άφησε ανοιχτό η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για το εμβόλιο.

Όλα αυτά την ώρα που ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.176 νέα κρούσματα του ιού το τελευταίο 24ωρο στη χώρα, με 553 από αυτά -δηλαδή ξανά σχεδόν τα μισά- να εντοπίζονται στην Αττική και 111 στην Θεσσαλονίκη (σ.σ. δείτε εδώ τον αναλυτικό χάρτη της διασποράς).

«Είναι μια από τις προοπτικές να μεγαλώσει το διάστημα» τόνισε χαρακτηριστικά η κυρία Θεοδωρίδου και είπε ότι διεθνώς γίνεται συζήτηση για το θέμα, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι από την πρώτη και μόνο δόση αναπτύσσονται σημαντικά αντισώματα και μειώνεται η πιθανότητα για βαριά νόσηση.

Click4more: Λουκίδης σε Live News : Η Αττική δεν το έχει ξαναζήσει αυτό αυτό την αρχή της πανδημίας

«Υπάρχουν υψηλοί τίτλοι εξουδετερωτικών αντισωμάτων από την πρώτη κιόλας δόση γι’ αυτό και έχει ανοίξει μία συζήτηση για την διεύρυνση της περιόδου από την Α έως την Β δόση», είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε ότι αν κάποιος καθυστερήσει τη δεύτερη δόση μπορεί αυτή να γίνει και να είναι εξίσου αποτελεσματική παρότι έγινε με καθυστέρηση. Η ίδια τόνισε ότι ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να νοσήσουν μετά την πρώτη ή ακόμη και μετά την δεύτερη δόση, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι το εμβόλιο δεν τους προστατεύει, καθώς αυτό συνέβη πιθανότατα πριν τον εμβολιασμό.

Γι’ αυτό πρέπει να τηρούν τα μέτρα όσοι έκαναν το εμβόλιο!

Επίσης, η κα Θεοδωρίδου επισήμανε ότι όσοι έχουν περάσει τον κορονοϊό θα εμβολιαστούν σύμφωνα με τα όσα ισχύουν σε κάθε χώρα και απάντησε στο ερώτημα γιατί όσοι εμβολιάζονται θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα. Όπως είπε χαρακτηριστικά «θα πρέπει να το κάνουν, καθώς αν βρεθούν σε περιβάλλον με υψηλό ιικό φορτίο, υπάρχει ο κίνδυνος να μολυνθούν και να μεταφέρουν τον ιό. Η ίδια είπε ότι παραμένει μεγάλο ερώτημα το διάστημα και το οποίο κρατάει η ανοσία μετά τον εμβολιασμό αλλά και την φυσική νόσηση.

Εμβόλιο και… τείχος ανοσίας: Ο μεγάλος στόχος για τον Ιούνιο

Απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκού και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για το πότε θα έχουμε ένα ικανοποιητικό τείχος ανοσίας λόγω του εμβολιασμού αλλά και της φυσικής νόσησης, εκτίμησε ότι γύρω στον Ιούνιο αυτό το τείχος ανοσίας θα έχει χτιστεί εφόσον όλα εξελιχθούν ικανοποιητικά. Μάλιστα πρόσθεσε ότι όλα τα εμβόλια προσφέρουν προστασία για στελέχη της νότιας Αφρικής, όχι όμως τόσο μεγάλη όσο για τα στελέχη της μεγάλης Βρετανίας αλλά και για τον ιό, όπως τον γνωρίζουμε από την αρχή της εμφάνισης του.

Η κυρία Θεοδωρίδου ήταν ξεκάθαρη, τονίζοντας πως αυτά που καθορίζουν σήμερα το μέλλον μας είναι τα εμβόλια και αναφέρθηκε στα τρία διαφορετικά εμβόλια που γίνονται σήμερα στην Ελλάδα, προσθέτοντας ότι τα πραγματικά αποτελέσματα σε πραγματικούς εμβολιασμούς και όχι σε μελέτες είναι καλύτερα από τα ερευνητικά.

εμβόλιο

Όσον αφορά την ασφάλεια είπε «κανένα σοβαρό συμβάν δεν έχει καταγραφεί διεθνώς ενώ η αποτελεσματικότητα είναι μεγάλη καθώς υπάρχει πρόληψη σοβαρής νόσου, αποφυγή νοσηλείας και πρόληψη του θανάτου που φτάνει στο 100%.

Τα εμβόλια, όπως είπε, δεν συμβάλουν μόνο στη μείωση της συμπτωματικής λοίμωξης, αλλά και στη μείωση των μεταδόσεων όπου υπάρχει υψηλό ιικό φορτίο που αυξάνει τη μεταδοτικότητα και προσέθεσε ότι και τα τρία εμβόλια που έχουμε σήμερα στη χώρα είναι αποτελεσματικά για την βρετανική μετάλλαξη.

Επίσης αναφέρθηκε στο εμβόλιο της Johnson & Johnson του οποίου οι πρώτες δόσεις αναμένονται στη χώρα μας μέσα τον Απρίλιο, τονίζοντας ότι πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι προσφέρει 86% πρόληψη για σοβαρή νόσο και 100% πρόληψη θανάτου. Όπως είπε το μεγάλο το πλεονέκτημα του είναι ότι είναι ένα εύχρηστο και μονοδοσικό εμβόλιο.

Μ.Θεμιστοκλέους: Ελάχιστες οι περιπτώσεις παρεμβάσεων στην προτεραιοποίηση των εμβολιασμών

Νέο ημερήσιο ρεκόρ στους εμβολιασμούς αναμένεται να καταγραφεί σήμερα καθώς εκτιμάται ότι περισσότεροι από 34.000 άνθρωποι θα εμβολιαστούν μέχρι το βράδυ, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. Ήδη, όπως είπε έχουν γίνει 915.000 εμβολιασμοί Στην Ελλάδα και «εντός της εβδομάδας αναμένεται να ξεπεράσουμε το 1 εκατομμύριο».

Ο κύριος Θεμιστοκλέους είπε ότι οι περισσότερες από 300 μοναδικές δόσεις μεταφέρθηκαν στα νησιά από την αρχή της επιχείρησης «Ελευθερία» και προσέθεσε ότι «πηγαίνοντας 2 και 3 φορές εκεί, στα νησιά έχουν εμβολιαστεί όλοι όσοι ήθελαν να εμβολιστούν» αναφέροντας το παράδειγμα του Καστελόριζου.

Είπε, επίσης, ότι αναφέρθηκαν 1.266 συμβάντα που αφορούσαν τις παρενέργειες για το εμβόλιο, αλλά ελάχιστα τελικά συνδέθηκαν με τη χρήση του εμβολίου. «Έως σήμερα έχουν καταγραφεί μόνο 6 περιπτώσεις σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς» είπε.

Click4more: Χαρδαλιάς: Τι είπε στη Βουλή για τη «Μήδεια» και τους εκτός διαδικασίας εμβολιασμούς

Σε ερωτήσεις που δέχτηκε ο κύριος Θεμιστοκλέους για το ζήτημα της διαφάνειας και της παρέμβασης στη σειρά προτεραιοποίησης, είπε ότι υπάρχουν αναφορές και έχουν εντοπιστεί ήδη κάποιες περιπτώσεις που συνέβη αυτό και οι υπεύθυνοι έχουν κληθεί να λογοδοτήσουν.

Ωστόσο τόνισε ότι είναι λίγα τα περιστατικά παράκαμψης και είπε ότι «έχουν ήδη επιβληθεί κυρώσεις όπου υπήρχαν ευθύνες, τις οποίες αποδώσαμε, και το ίδιο θα κάνουμε για οποιαδήποτε νέα περίπτωση καταγραφεί». Να είστε σίγουροι ότι διερευνώνται όλα τα περιστατικά που καταγγέλλονται, κατέληξε.

Τα επόμενα βήματα για τους εμβολιασμούς

Ο κύριος Θεμιστοκλέους έκανε ακόμη λόγο για αυξημένες παραδόσεις εμβολίων τον Απρίλιο και είπε ότι όταν θα υπάρχουν τα στοιχεία, πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα, θα ανακοινωθούν πόσες δόσεις αναμένονται από κάθε εταιρεία και πότε θα μπορέσει να ξεκινήσει και ο εμβολιασμός για τις ηλικίες κάτω των 50 ετών.

Κορονοϊός: Δείτε την ενημέρωση για το εμβόλιο όπως μεταδόθηκε ζωντανά

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες αρχείου: Reuters.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις