Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Ενοίκια διαμερισμάτων: Οι Έλληνες ξοδεύουν το 50% του εισοδήματός τους για στέγαση

ΠΟΜΙΔΑ

Για τα καλά έχουν ξεφύγει οι τιμές στα ενοίκια των διαμερισμάτων με τις αυξήσεις να είναι μεγάλες σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της νέας έρευνας του Pricefox. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις οι Ελληνες καλούνται να δώσουν για ενοίκιο το 50% του εισοδήματός τους.

Από τα στοιχεία προκύπτουν ότι στην Αττική η μέση τιμή για ενοικίαση διαμερισμάτων κυμαίνεται στα 9,3 ευρώ/τ.μ. Στην Θεσσαλονίκη η αντίστοιχη μέση τιμή είναι 8,1 ευρώ/τ.μ. Στην επαρχία ακριβότερες τιμές ενοικίων εντοπίζονται στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο Ηράκλειο με 8 ευρώ/τ.μ.

Στην υπόλοιπη Κρήτη οι τιμές είναι χαμηλότερες και κινούνται στα 6,7 ευρώ/τ.μ. στα Χανιά, 6,6 ευρώ/τ.μ. στο Λασίθι και 6,2 ευρώ/τ.μ. στο Ρέθυμνο. Στον Βόλο η μέση τιμή ενοικίασης διαμερισμάτων είναι στα 7,7 ευρώ/τ.μ. και στη Λάρισα στα 7,1 ευρώ/τ.μ., περίπου 1 ευρώ/τ.μ. φθηνότερα σε σχέση με την Θεσσαλονίκη. Από την άλλη στην Πάτρα οι ενοικιαστές πληρώνουν κατά μέσο όρο 7,5 ευρώ/τ.μ.

Ειδικότερα στην Αττική, τα νοικοκυριά θα πληρώσουν για ενοικίαση διαμερίσματος κατά μέσο όρο από 3,8 ευρώ/τ.μ. στην οικονομική περιοχή του Ασπρόπυργου, ενώ η μέση τιμή φτάνει τα 18,5 ευρώ/τ.μ. κατά μέσο όρο στην Βουλιαγμένη.

Η περιοχή του Κολωνακίου παραμένει ακριβή στην ενοικίαση διαμερισμάτων με την μέση τιμή να αγγίζει τα 16 ευρώ/τ.μ. Στην τρίτη θέση βρίσκεται το Ψυχικό όπου η ενοικίαση ενός διαμερίσματος κοστίζει 14,9 ευρώ/τ.μ.

Την πρώτη πεντάδα κλείνουν Γλυφάδα και Παλαιό Φάληρο με μέση τιμή ενοικίασης 12,2 ευρώ/τ.μ. και 11,5 ευρώ/τ.μ. αντίστοιχα.

Από την άλλη οικονομικότερη περιοχή όπως προαναφέρθηκε είναι ο Ασπρόπυργος, ακολουθούν τα Άνω Λιόσια με 5,9 ευρώ/τ.μ. ενώ λίγο πιο πάνω από 6 ευρώ/τ.μ. κινούνται τα ενοίκια σε Σπάτα, Ελευσίνα και Αχαρνές.

Γιατί οι τιμές των ενοικίων είναι τόσο υψηλές

Η αυξητική τάση των ενοικίων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη μειωμένη ανοικοδόμηση των τελευταίων ετών της οικονομικής κρίσης. Ως αποτέλεσμα η αυξημένη ζήτηση δεν συμβάδισε με αυξημένη προσφορά με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες ακινήτων να προχωρήσουν σε απότομες αυξήσεις των τιμών ενοικίων για να περιορίσουν και τις απώλειες από την οικονομική κρίση.

Επιπλέον συνέβαλε σε αυτό και η μείωση των υποψήφιων αγοραστών ακινήτων λόγω της οικονομικής κρίσης οι οποίοι κατέφυγαν σε λύσεις ενοικίασης. Κατά μέσο όρο στην Ελλάδα 17000 νοικοκυριά αναζητούν κατοικία. Αν αναλογιστεί κανείς την οικονομική κρίση που έχει διαρκέσει πλέον μια δεκαετία ο συνολικός αριθμός των νοικοκυριών αυτών φτάνει τις 170000. Ωστόσο μέσα σε αυτή τη δεκαετία η ανοικοδόμηση ήταν ιδιαίτερα μειωμένη με αποτέλεσμα οι τιμές των ενοικίων να αυξηθούν περαιτέρω. Να σημειωθεί ότι η έρευνα αφορά στοιχεία για τον Ιούνιο του 2022.

Πόσα ξοδεύουν οι Έλληνες για ενοίκιο

Η κατάσταση στα νοικοκυριά είναι δύσκολη, καθώς μετά την οικονομική κρίση έχει προστεθεί και η ενεργειακή κρίση με αποτέλεσμα την αύξηση του πληθωρισμού. Το καλάθι της νοικοκυράς έχει αυξηθεί το τελευταίο διάστημα σε πολλές περιπτώσεις άνω του 10%.

Το βάρος που έχουν να σηκώσουν πλέον τα μέσα νοικοκυριά για την ενοικίαση στέγασης αγγίζει σε πολλές περιπτώσεις και το 50% του διαθέσιμου εισοδήματος.

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις