Site icon NewsIT

Εορταστικό ωράριο καταστημάτων: Ποιές Κυριακές είναι ανοιχτά

05.12.2017 | 11:04
Εορταστικό ωράριο καταστημάτων

Το εορταστικό ωράριο καταστημάτων και ποιες Κυριακές του Δεκεμβρίου θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά ανακοίνωσε η ΕΣΕΕ. Τι ισχύει.

Η ΕΣΕΕ με εγκύκλιό της ενημέρωσε τις Ομοσπονδίες μέλη της και τους Εμπορικούς Συλλόγους για τη λειτουργία των καταστημάτων. Δείτε το εορταστικό ωράριο τα φετινά Χριστούγεννα, τις Κυριακές του Δεκεμβρίου που αυτά είναι ανοικτά και πώς αμείβονται οι εργαζόμενοι τις μέρες αυτές.

Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά

Επιτρέπεται προαιρετικά η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις εξής Κυριακές:

  • Τις 2 Κυριακές πριν από την ημέρα των Χριστουγέννων
  • Την τελευταία Κυριακή κάθε έτους.

Δεδομένων αυτών, τα καταστήματα κατά τις φετινές γιορτές θα λειτουργήσουν κατά τις δύο Κυριακές προ των Χριστουγέννων. Ήτοι στις 17 και 24 Δεκεμβρίου αντίστοιχα και στις 31 Δεκεμβρίου, τελευταία Κυριακή του χρόνου. Το πλαίσιο ωραρίου για τις ανωτέρω Κυριακές καθορίζεται από ώρα 11:00 έως 20:00.

Πώς αμείβεται

Η απασχόληση των εργαζομένων επιτρέπεται και αμείβεται σύμφωνα με τις κοινές διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας. Αυτές δηλαδή που ορίζουν πρόσθετη αμοιβή για εργασία κατά τις Κυριακές.

Συγκεκριμένα, σε ότι αφορά την αμοιβή, ισχύουν τα κάτωθι:

«Μισθωτοί απασχολούμενοι κατά τας Κυριακάς και τας κατωτέρω αναφερομένας εορτάς δικαιούνται προβλεπομένης προσαυξήσεως εξ 75% κατά τα υπό των εν λόγω αποφάσεων, ως αύται ισχύουν σήμερον, οριζόμενα».

Σε ότι αφορά το ρεπό των εργαζομένων που θα εργαστούν κατά τις ως άνω Κυριακές, ισχύουν:

«Μισθωτοί απασχολούμενοι κατά Κυριακήν δικαιούνται αναπληρωματικής εβδομαδιαίας αναπαύσεως διαρκείας 24 συνεχών ωρών κατ΄ άλλην εργάσιμον ημέραν της αρξαμένης την Κυριακήν εβδομάδος, αρχομένων από της ώρας λήξεως της εργασίας».

Συνεπώς οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν από τις επιχειρήσεις μας κατά τις εν λόγω Κυριακές, θα έχουν προσαύξηση 75% επί της νόμιμης ημερήσιας αμοιβής τους. Παράλληλα, δικαιούνται αναπληρωματική ημέρα ανάπαυσης κατά την εβδομάδα που ακολουθεί την Κυριακή που εργάστηκαν. Όχι την μεθεπόμενη εβδομάδα ή σε άλλο χρονικό σημείο.  Την ημέρα ανάπαυσης ορίζει ο εργοδότης.

Όπως παραδοσιακά γίνεται, στις 2 Ιανουαρίου, τα καταστήματα λιανικού εμπορίου είναι κλειστά. 

Η ανακοίνωση της ΕΣΕΕ

Η ΕΣΕΕ, ελπίζει ότι το καλό κλίμα που αυτήν την στιγμή υπάρχει στην αγορά θα ενισχυθεί περισσότερο. Με αποτέλεσμα την σημαντική τόνωση του τζίρου των εμπορικών επιχειρήσεων εν γένει σε σχέση με πέρυσι και εύχεται στους συναδέλφους καλές δουλειές.

Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης δήλωσε σχετικά:

«Η φετινή εορταστική περίοδος ξεκινά υπό «κανονικές» συνθήκες και αισιόδοξο κλίμα. Ως εκ τούτου ελπίζουμε να αφήσει θετικό πρόσημο σε αγοραστική κίνηση και τζίρο στην ελληνική αγορά.

Στόχος μας είναι καλές και συμφέρουσες αγορές για τους καταναλωτές και αυξημένη κίνηση για τις εμπορικές επιχειρήσεις μας. Ελπίζουμε η αγορά να «ζεσταθεί» τα Χριστούγεννα για τα καλά και να καταφέρει να μειώσει τις απώλειες τζίρου που καταγράφηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

Εύχομαι σε εμπόρους και καταναλωτές καλές δουλειές, καλές αγορές, καλά Χριστούγεννα και μια διαφορετική, καλύτερη, νέα χρονιά!».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version