Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Επίθεση με βιτριόλι στην Ιωάννα Παλιοσπύρου: Με «ανθρωποκτόνο εγωισμό» η 37χρονη, «παραμόνευε σαν θηρευτής»

Επίθεση με βιτριόλι στην Ιωάννα Παλιοσπύρου: Με «ανθρωποκτόνο εγωισμό» η 37χρονη, «παραμόνευε σαν θηρευτής»

Καταπέλτης ο εισαγγελέας, Χαράλαμπος Μαστραντωνάκης, ζήτησε την ενοχή της 37χρονης κατηγορούμενης για την επίθεση με βιτριόλι σε βάρος της Ιωάννας Παλιοσπύρου για το κακούργημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας, με ενδεχόμενο δόλο, σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Η δίκη διακόπηκε για τις 26 Οκτωβρίου. 

Ο εισαγγελέας, με μία τεκμηριωμένη, αγόρευση η οποία βασίστηκε στα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης, σκιαγράφησε τον «ανθρωποκτόνο εγωισμό» της 37χρονης που οδήγησε στην εγκληματική της πράξη, την επίθεση με βιτριόλι. Μία πράξη που είχε αποτέλεσμα ένα Γολγοθά για την Ιωάννα Παλιοσπύρου τον οποίο θα βιώνει για μία ζωή.

Όπως επισήμανε ο εισαγγελικός λειτουργός η κατηγορούμενη ήταν αποφασισμένη να προβεί στην εγκληματική ενέργεια και ουδέποτε σκέφτηκε να την ματαιώσει.

«Την παραμονή η κατηγορούμενη μετέβη στο σημείο αποφασισμένη για να επιτεθεί με το βιτριόλι στην Ιωάννα. Για λόγο που δεν κατέστη εφικτό, προφανώς επειδή η ίδια δεν έκρινε κατάλληλες της συνθήκες, δεν προχώρησε στην επίθεση. Ο ισχυρισμός της ότι σκέφτηκε πως θα έκανε κάτι κακό, κρίνεται ως αναληθής. Ποτέ δεν σκέφτηκε να υπαναχωρήσει από την πράξη, απλώς δεν μπόρεσε να το κάνει εκείνη την ημέρα».

Η επίθεση: Παραμόνευε σαν θηρευτής 

Στις 19 Μαΐου η 37χρονη έφυγε άπραγη ωστόσο μετά την αποχώρηση της από το σημείο όπως είπε ο εισαγγελέας ζήτησε άδεια από τη δουλειά της για να προβεί στην εγκληματική της ενέργεια.

Η 20η Μαΐου 2020 είναι η μέρα που άλλαξε όπως είπε ο εισαγγελέας για πάντα τη ζωή της Ιωάννας.

«Εκείνη την ημέρα κρατούσε μαζί της δοχείο, με μεγάλο στόμιο, στο οποίο έχει ένα λίτρο θειικού οξέως σε μεγάλη πυκνότητα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΔΕΕ. Η κατηγορούμενη κρύφτηκε και παραφύλαγε στον υπόγειο χώρο σαν τον καλύτερο θηρευτή της φύσης. Η Ιωάννα εισήλθε στο ισόγειο και ανάμενε τον ανελκυστήρα βυθισμένη, δυστυχώς για την ίδια, στις σκέψεις της. Η κατηγορούμενη ενεργώντας υποδειγματικά σαν τον καλύτερο και ικανότερο της φύσης θηρευτή, ανέβηκε 17 σκαλιά» περιέγραψε ο εισαγγελέας.

Μετά από 17 σκαλιά η 37χρονη, με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά της, «στάθηκε μπροστά στη σκυφτή Ιωάννα, εκείνη σήκωσε βυθισμένη στις σκέψεις της, την κοίταξε στα μάτια, εμφορούμενη από κίνητρα ποταπά, με ηθική μικρότητα, διακείμενη εχθρικά και εκδικητικά και διακατέχομενη από ανθρωποκτόνο εγωισμό περιέλουσε την παθούσα με όλη την ποσότητα του φονικού χημικού υγρού στοχεύοντας κυρίως το πρόσωπο της και έφυγε τρέχοντας. Στις 09.55 ήταν το λεπτό που άλλαξε όλη της ζωή της Ιωάννας». 

Η αποστροφή αυτή της αγόρευσης του εισαγγελικού λειτουργού προκάλεσε «κύμα» συγκίνησης στους συγγενείς και τις φίλες της Ιωάννας που βρίσκονταν έξω από τη δικαστική αίθουσα.

Συγκινημένος ωστόσο από τις ολέθριες συνέπειες της επίθεσης με βιτριόλι στην Ιωάννα εμφανίστηκε και ο εισαγγελικός λειτουργός, ο οποίος κρατώντας φωτογραφίες, από τα ρούχα της Ιωάννας μετά την επίθεση, με σπασμένη φωνή, είπε «δεν έχω ξαναδεί ποτε τέτοια εικόνα, ούτε σε κουρέλια».

«Θα μπορούσε να πεθάνει»

Διεξοδικά ο εισαγγελικός λειτουργός ανέλυσε τα στοιχεία που συνηγορούν στην ανθρωποκτόνο πρόθεση της κατηγορούμενης, επισημαίνοντας πως η Ιωάννα Παλιοσπύρου, θα μπορούσε να είχε πεθάνει από την επίθεση, συνεπεία πέντε παραγόντων: του ολιγαιμικού σοκ, της καύσης των αεριοφόρων οδών, της θανατηφόρας δόσης που ορίζεται στα 10ml ενώ εδώ η ποσότητα ήταν τουλάχιστον ένα λίτρο, της διαβρωτικής δράσης του οξέως το οποίο αν δεν είχε ξεπλύνει άμεσα θα μπορούσε να είχε προχωρήσει βαθύτερα αλλά και συνεπεία των λοιμώξεων.

Οι συνέπειες της επίθεσης της 37χρονης στην Ιωάννα ήταν ολέθριες, καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά ο εισαγγελέας υπέστη μόνιμες βλάβες από τις οποίες «δεν θυμάμαι ποιες να απαριθμήσω πρώτες από τις τόσες που ακούσαμε».

Στην κατάληξη της πρότασης του ο εισαγγελικός λειτουργός επισήμανε «συντρέχουν όλα τα στοιχεία που στοιχειοθετούν την απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση, με δόλο, σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Δεν απώθησε από τη συνείδηση της την σκέψη. Ήταν σε θέση να προβλέψει και προέβλεψε την πιθανότητα θανάτου της παθούσας. Υπέρ της εκδοχής του αποτελέσματος του ανθρωποκτόνου δόλου της κατηγορούμενης συνηγορεί η επιλογή του μέσου επίθεσης, η ποσότητα του υγρού, η εγγύτητα και η ορμή της επίθεσης, αλλά και πως τίποτα από το 2019 δεν την είχε πτοήσει γιατί ήθελε με κάθε τρόπο να εξολοθρεύσει την Ιωάννα. Τέλος, η μεθοδικότητα του σχεδίου της, η συστηματική παρακολούθηση, η πρόβα της επίθεσης».

Ο  κ. Μαστραντωνάκης, κλείνοντας την αγόρευση του, επισήμανε «τυγχάνει απορριπτέος ο ισχυρισμός της βαριάς σκοπουμενης σωματικής βλάβης. Συνάγεται ότι οπωσδήποτε θεώρησε ως πιθανο το θάνατο της παθούσας και το επιδοκίμασε.

Προτείνω να κηρυχθεί ένοχη για τα απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Ζήτησε μια δίκαιη δική και μια δεύτερη ευκαιρία. Της δόθηκε δυνατότητα να απολογηθεί στον ανακριτή, να απολογηθεί ενώπιον μας για μια πράξη που έχει τελέσει και έχει ομολογήσει. Δεν έδωσε όμως ποτέ στην Ιωάννα τέτοια δυνατότητα. Την καταδίκασε εφόδου ζωής να ανεβαίνει κάθε μέρα ένα Γολγοθά».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις