Παρασκευή, 1 Νοε.
18oC Αθήνα

Ευρωβαρόμετρο: Το 86% των Ελλήνων βλέπει επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ευρωβαρόμετρο: Το 86% των Ελλήνων βλέπει επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Καθώς ο πληθωρισμός και το κόστος ζωής αυξάνονταν για καιρό πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, το 40% των πολιτών της ΕΕ δηλώνουν ότι ήδη βιώνουν αντίκτυπο στο βιοτικό τους επίπεδο. Σύμφωνα μάλιστα με την έρευνα του εαρινού Ευρωβαρόμετρου για το 2022, το αντίστοιχο ποσοστό για την Ελλάδα να ανέρχεται στο 49%. 

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, όπως φαίνεται από τα τελευταία στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου, έχει ενισχύσει τη δημόσια στήριξη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και παράλληλα έχει βάλει στο κάδρο την Ρωσία. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε επίπεδο ΕΕ η θετική εικόνα της Ρωσίας πέφτει στο 10% από 30% το 2018, ενώ στην Ελλάδα το ποσοστό που έχει θετική γνώμη φθάνει στο 25%. Παράλληλα, το 86% των Ελλήνων είναι πεπεισμένο ότι ο πόλεμος θα επηρεάσει την ζωή του. 

Οι περισσότεροι πολίτες στην ΕΕ αντιλαμβάνονται τον πόλεμο στην Ουκρανία ως θεμελιώδη αλλαγή. Το 61% των Ευρωπαίων δεν είναι πεπεισμένο ότι η ζωή τους θα παραμείνει αμετάβλητη, με το ποσοστό να «σκαρφαλώνει» στο 86% στην Ελλάδα. Παράλληλα, το 80% των ερωτηθέντων συμφωνούν με την επιβολή οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία, με το ποσοστό να μειώνεται στο 70% στην Ελλάδα. Η πλειονότητα των πολιτών σε 22 κράτη μέλη είναι ικανοποιημένη με την αντίδραση της ΕΕ στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με την Ελλάδα (44%) ωστόσο να βρίσκεται μεταξύ των εξαιρέσεων.

Καθώς ο πληθωρισμός και το κόστος ζωής αυξάνονταν πριν το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, 4 στους 10 Ευρωπαίους δηλώνουν ότι ήδη βιώνουν αντίκτυπο στο βιοτικό τους επίπεδο (49% στην Ελλάδα). Αξίζει να σημειωθεί ότι το 59% των Ευρωπαίων θεωρεί προτεραιότητα την προάσπιση των κοινών ευρωπαϊκών αξιών μας, όπως η ελευθερία και η δημοκρατία – ακόμη και αν αυτό θα επηρέαζε τις τιμές και το κόστος ζωής. Και σε ποσοστό 48% το ίδιο πιστεύουν και οι Έλληνες πολίτες. 

Οι προτεραιότητες για τους Ευρωπαίους και τους Έλληνες

Για τους Ευρωπαίους, προτεραιότητες θα πρέπει να είναι: 

  1.  η καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού με ποσοστό 38%
  2.  η δημόσια υγεία με ποσοστό 35%, η οποία σημειώνει σημαντική μείωση κατά 7 μονάδες τους τελευταίους έξι μήνες
  3. τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου με ποσοστό 32%, κατηγορία η οποία με τη σειρά της σημείωσε σημαντική αύξηση κατά 7 μονάδες. 

Για τους Έλληνες, οι άμεσες προτεραιότητες θα πρέπει να είναι:

  1. υποστήριξη της οικονομίας και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, με ποσοστό 60%
  2. καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, με ποσοστό 59%
  3. δημόσια υγεία, με ποσοστό 52%

Η άποψη των πολιτών για την ΕΕ και την ιδιότητα του μέλους

Το 52% των Ευρωπαίων σήμερα έχει θετική εικόνα για την ΕΕ, έναντι 12% που έχει αρνητική. Το αποτέλεσμα αυτό σημειώνει αύξηση 3 μονάδων από τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο του 2021, ενώ ταυτόχρονα, αποτελεί το καλύτερο αποτέλεσμα που έχει καταγραφεί σε έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 2007. Τα εθνικά αποτελέσματα για θετική εικόνα της ΕΕ κυμαίνονται από 76% στην Ιρλανδία έως 32% στην Ελλάδα.

Σχεδόν το 65% των Ευρωπαίων θεωρούν τη συμμετοχή της χώρας τους στην ΕΕ ως «κάτι καλό». Πρόκειται για το υψηλότερο αποτέλεσμα από το 2007, όταν το αντίστοιχο ποσοστό είχε ανέλθει στο 58%.

Θετικά βλέπει την ιδιότητα μέλους της ΕΕ η απόλυτη πλειοψηφία των πολιτών σε όλες τις χώρες, εκτός από την Ελλάδα και τη Σλοβακία. Το 43% των Ελλήνων θεωρούν ότι δεν είναι «ούτε κάτι καλό, ούτε κάτι κακό».

Σε σύγκριση με την τελευταία έρευνα του ΕΚ που πραγματοποιήθηκε στα τέλη του 2021, τα αποτελέσματα έχουν αυξηθεί σημαντικά στις περισσότερες χώρες, ιδίως στη Λιθουανία (+20 ποσοστιαίες μονάδες), τη Μάλτα (+12) και την Εσθονία (+9).

Σημειώνεται ότι η έρευνα του εαρινού Ευρωβαρόμετρου για το 2022 έγινε σε συνολικό αριθμό 26.578 ολοκληρωμένων συνεντεύξεων, κατά το διάστημα 19 Απριλίου – 16 Μαΐου.

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις