Τετάρτη, 11 Σεπτ.
25oC Αθήνα

Ευθύμιος Λέκκας: Αυτός είναι ο λόγος που η Πυροσβεστική δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει έγκαιρα τη φωτιά

Ευθύμιος Λέκκας: Αυτός είναι ο λόγος που η Πυροσβεστική δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει έγκαιρα τη φωτιά

Η ανομβρία των τελευταίων μηνών, οι δυνατοί άνεμοι και οι υψηλές θερμοκρασίες δημιουργούν τις τέλειες συνθήκες για τη ραγδαία εξάπλωση της φωτιάς που έχει ξεσπάσει από χθες Κυριακή (11.8.2024) αρχικά στον Βαρνάβα και στη συνέχεια στην Πεντέλη.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας μίλησε για τη φωτιά στον Βαρνάβα που έχει κάψει χιλιόμετρα γης, σπίτια και αυτοκίνητα στο ραδιόφωνο Αθήνα 9,84: «Έχουμε να κάνουμε με μια νέα κανονικότητα την οποία θα πρέπει να διαχειριστούμε και που συντίθεται από ακραία φυσικά φαινόμενα και από περιόδους ανομβρίας και ξηρασίας», επισήμανε, εξηγώντας πως δημιουργείται ένα μικροκλίμα στην περιοχή της πυρκαγιάς, που τροφοδοτεί την πορεία της φωτιάς και ενισχύεται από διασπορά της σε μεγάλη έκταση.

Σε ερώτηση γιατί οι αρχές δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν έγκαιρα την φωτιά παρόλο που κινητοποιήθηκαν άμεσα, εξήγησε ότι αυτό συνέβη: «Λόγω της ξηρασίας που προκαλεί η ανομβρία, παρατηρείται μηδενική υγρασία στην ατμόσφαιρα, στα δέντρα, στο έδαφος στο υπέδαφος αλλά και στην καύσιμη ύλη. Επίσης, σημειώνονται υψηλότατες θερμοκρασίες τόσο ως προς τις μέγιστες όσο και ως προς τις ελάχιστες τιμές. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με το πολυσχιδές ανάγλυφο, συμβάλουν στην ταχεία εξάπλωση της πυρκαγιάς, δυσχεραίνοντας ταυτόχρονα τις επίγειες και τις εναέριες προσπάθειες των πυροσβεστών για την κατάσβεση. Συνεπώς, έχουμε να κάνουμε με ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που δημιουργεί όλες αυτές τις καταστάσεις με αποτέλεσμα να χάνονται δάση που είναι σημαντικά για το περιβάλλον», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στη μεγάλη πυρκαγιά στη Βορειοανατολική Αττική, ο κ. Λέκκας, σχολίασε: «Πρόκειται για μια σημαντική καταστροφή στον αττικό χώρο. Το δάσος στον Βαρνάβα ήταν από τους τελευταίους πνεύμονες στη Βορειοανατολική Αττική» και πρόσθεσε: «Πρέπει να δούμε πως θα προφυλάξουμε τα τελευταία δάση που έχουν απομείνει και τα οποία κινδυνεύουν λόγω των φαινομένων που προανέφερα».

Κλείνοντας, συμπλήρωσε: «Παρά τα επιτεύγματα της τεχνολογίας, είναι δύσκολο να διαχειριστούμε αυτά τα φαινόμενα και να επέμβουμε για να απομειώσουμε τις επιπτώσεις τους. Χρειάζεται προσοχή και προσαρμογή στο σχεδιασμό, ώστε να είμαστε περισσότερο αποτελεσματικοί μέσα σε μια εξαιρετικά αρνητική κατάσταση».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις