Ελλάδα

Ευθύμιος Λέκκας για σεισμούς στις Κυκλάδες: «Υπαρκτό το ενδεχόμενο μιας δόνησης άνω των 6 Ρίχτερ»

«Δεν έχει ενεργοποιηθεί το ρήγμα της Αμοργού», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ

Τα δύο βασικά σενάρια που εξετάζουν οι ειδικοί για τους σεισμούς στις Κυκλάδες, αποκάλυψε το πρωί της Τετάρτης (05.02.2025), ο Ευθύμιος Λέκκας.

Το πρώτο, που θεωρείται και πιο ευνοϊκό, σύμφωνα με τον Ευθύμιο Λέκκα, προβλέπει πως η σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες θα κορυφωθεί με έναν σεισμό της τάξεως των 5,5 Ρίχτερ, χωρίς όμως να προκληθούν ζημιές. «Σε αυτή την περίπτωση, η κατάσταση θα αποκλιμακωθεί σταδιακά».

Το δεύτερο σενάριο, που θεωρείται και πιο ακραίο, προβλέπει σεισμό 6 με 6,2 Ρίχτερ.

«Αν συμβεί αυτό, σίγουρα θα έχουμε κάποιες επιπτώσεις, γι’ αυτό έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα επιχειρησιακά μέτρα», τόνισε στις πρωινές δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, στην εκπομπή «Συνδέσεις.

Όσον αφορά τα ρήγματα που έχουν ενεργοποιηθεί στην περιοχή, ο πρόεδρος διευκρίνισε πως οι δονήσεις δεν προκλήθηκαν από το ρήγμα της Αμοργού που έδωσε τον σεισμό 7,5 Ρίχτερ το 1956.

«Αυτό το ρήγμα χρειάζεται χιλιάδες χρόνια για να ξαναγεμίσει ενέργεια. Έχουν περάσει μόλις 70 χρόνια από τον προηγούμενο σεισμό, συνεπώς αποκλείεται να ενεργοποιηθεί», ανέφερε.

Για την σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημέρων που έχει σημάνει συναγερμό σε Σαντορίνη και τα γύρω νησιά, ο Ευθύμιος Λέκκας δήλωσε πως παρά τις διακυμάνσεις των μεγεθών και των εστιακών βαθών, αυτή παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

«Η αρχική εκτίμηση της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου ήταν ότι η σεισμική δραστηριότητα (σ.σ. στις Κυκλάδες) θα είναι ιδιαίτερα έντονη, και αυτό εξακολουθεί να ισχύει, παρά τις διακυμάνσεις που παρουσιάζει. Συνολικά, η δραστηριότητα παραμένει σε υψηλά επίπεδα».

«Βλέπουμε μια σμηνοσειρά, δηλαδή σειρά σεισμών με μεγέθη έως 5 Ρίχτερ, που μπορεί να διαρκέσει μέρες ή εβδομάδες» ανέφερε και συμπλήρωσε πως ακόμα δεν ξέρουμε το πώς λειτουργεί η φύση και κυρίως πως λειτουργεί κάτω από τη θάλασσα που δεν έχουμε άμεση οπτική επαφή.

«Υπάρχουν δεκάδες ρήγματα μεταξύ της Αμοργού και της Σαντορίνης και σταδιακά ενεργοποιούνται το ένα ρήγμα μετά το άλλο» πρόσθεσε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας.

Ο καθηγητής διαβεβαίωσε ότι ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο.

«Λειτουργούμε με βάση το ακραίο σενάριο, το οποίο έχει μικρή πιθανότητα να εκδηλωθεί. Ωστόσο, για πρώτη φορά είμαστε προετοιμασμένοι σε κάθε επίπεδο, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σε εγρήγορση».

Για το πότε θα σταματήσουν οι σεισμοί, ο Ευθύμιος Λέκκας ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει «σημείο μηδέν».

«Η σεισμική δραστηριότητα μπορεί να συνεχιστεί για μέρες ή και εβδομάδες. Στο Αρκαλοχώρι, για παράδειγμα, η διαδικασία αποφόρτισης κράτησε πάνω από ένα χρόνο», είπε στο τέλος.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Νταλίκα χωρίς εισιτήριο μπλόκαρε την αναχώρηση πλοίου από την Ηγουμενίτσα για την Κέρκυρα
Το πλήρωμα ζήτησε από τον οδηγό της νταλίκας να βγει ώστε να συνεχιστεί η φόρτωση των υπόλοιπων οχημάτων που είχαν εισιτήριο, όμως εκείνος αρνήθηκε, ισχυριζόμενος λόγους υγείας
Το πλοίο Αλκίνοος 1
Νομική Σχολή: Καθηγητής περιγράφει την άγρια επίθεση των κουκουλοφόρων στον διδακτορικό φοιτητή – «Τον χτυπούσαν με κράνη και γκλοπ – Ήταν γεμάτος αίματα»
«Ήταν πολύ επικίνδυνο όλο αυτό που συνέβη Μπήκαν μέσα οι μαυροφορεμένοι και φώναζαν ”θα πεθάνετε, τελειώσατε”» δηλώνει στο newsit.gr
Νομική Σχολή: Καθηγητής περιγράφει την άγρια επίθεση των κουκουλοφόρων στον διδακτορικό φοιτητή – «Τον χτυπούσαν με κράνη και γκλοπ – Ήταν γεμάτος αίματα» 5
Αύριο Παρασκευή η κλήρωση για τα Πειραματικά σχολεία - Το Σαββατοκύριακο οι εξετάσεις για τα Πρότυπα
«Οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν φέτος για τα Πειραματικά, τα Πρότυπα και τα Δημόσια Ωνάσεια σχολεία ήταν περισσότερες από κάθε φορά, καθώς άγγιξαν τις 25.000», τόνισε η Σοφία Ζαχαράκη
Σχολική αίθουσα