Μία δωρεάν και νέα εφαρμογή σε κινητά tablet και υπολογιστές βάζει τέλος στην ταλαιπωρία των κατοίκων της Αττικής καθώς δείχνει σε πραγματικό χρόνο ποια φαρμακεία εφημερεύουν.
Ο λόγος για το fsa-efimeries.gr, την εφαρμογή που παρουσίασε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ), Κωνσταντίνος Λουράντος και η οποία δείχνει στους χρήστες ποιο φαρμακείο της Αττικής εφημερεύει σε απόσταση έως 1 χιλιόμετρο από το σημείο όπου βρίσκονται.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η εφαρμογή διαθέτει και οδηγίες πλοήγησης.
Το πρόβλημα ήταν σοβαρό και χρόνιο. Όπως παραδέχθηκε ο Κωνσταντίνος Λουράντος, μιλώντας σε εκδήλωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής την προηγούμενη εβδομάδα, οι εφημερίες των φαρμακείων στην Αττική εκδίδονταν για πολλά χρόνια με εντελώς «άναρχο» και λάθος τρόπο.
Στο νέο σύστημα δεν παρεμβαίνει ανθρώπινο χέρι, καθώς είναι αυτοματοποιημένο, με τη χρήση αλγόριθμου και δεν κάνει λάθος.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Υπήρχαν κάποτε φαρμακεία που έκαναν έως και 190 εφημερίες το χρόνο – εξωφρενικό! – ενώ άλλα πολύ λιγότερες. Σε όμορους δήμους εφημέρευαν φαρμακεία δίπλα-δίπλα την ίδια μέρα. Αυτό πλέον διορθώθηκε: η κατανομή γίνεται μέσω αλγόριθμου, ο οποίος ρυθμίζει τις βάρδιες με βάση γεωγραφικά και πληθυσμιακά κριτήρια», ανέφερε ο κ Λουράντος.
Πλέον, κάθε φαρμακοποιός μπορεί να ανταλλάξει την εφημερία του αν αδυνατεί να τη φέρει εις πέρας, αλλά αν δεν βρεθεί αντικαταστάτης, είναι υποχρεωμένος να την κάνει – όπως είπε χαρακτηριστικά, «η εφημερία είναι σαν τη σκοπιά στον στρατό. Είναι καθήκον», ανέφερε ο πρόεδρος του ΦΣΑ.
Εάν ο πολίτης βρει κλειστό το φαρμακείο που εφημερεύει και κάνει καταγγελία, ο φαρμακοποιός περνάει πειθαρχικό.
Η εφαρμογή fsa-efimeries.gr είναι διαθέσιμη δωρεάν από τον Φεβρουάριο του 2024 σε iOS και Android.
Παρόμοιες εφαρμογές και σε περιοχές στην υπόλοιπη Ελλάδα
Ο ΦΣΑ δεν είναι ο μόνος που κινήθηκε προς αυτή την κατεύθυνση: παρόμοιες εφαρμογές λειτουργούν ήδη στο Ηράκλειο Κρήτης και στην Ημαθία.
Ωστόσο, στην Αττική – όπου ζει πάνω από ο μισός πληθυσμός της χώρας – η ανάγκη είναι πιο επιτακτική, καθώς η ανομοιομορφία είναι μεγαλύτερη: άλλες περιοχές είναι αραιοκατοικημένες, άλλες πυκνοκατοικημένες, άλλες δυσπρόσιτες.
Οι ελλείψεις στα ράφια των φαρμακείων
Η εφαρμογή λύνει ένα μέρος του προβλήματος, αλλά όχι το σύνολο. Το να βρεις φαρμακείο ανοικτό δεν σημαίνει ότι θα βρεις και το φάρμακο που χρειάζεσαι.
«Αντιμετωπίζουμε σοβαρές ελλείψεις σε φαρμακευτικά σκευάσματα», προειδοποιεί ο Λουράντος. Η μόνη κατηγορία που δείχνει πληρότητα είναι τα ΜΗΣΥΦΑ (μη συνταγογραφούμενα), που ούτως ή άλλως πληρώνονται από την τσέπη του πολίτη.
Κώστας Λουράντος: Τα «φάρμακα υψηλού κόστους» δεν είναι και τόσο ακριβά
Ο πρόεδρος του ΦΣΑ αναφέρθηκε και στο φλέγον ζήτημα της διάθεσης των λεγόμενων φαρμάκων υψηλού κόστους (ΦΥΚ). Όπως εξήγησε, ο χαρακτηρισμός αυτός είναι παραπλανητικός:
«Υπάρχουν φάρμακα που στοιχίζουν 50-60 ευρώ. Αυτά δεν είναι υψηλού κόστους, είναι φάρμακα ειδικής διάθεσης. Το κράτος πρέπει να πάψει να τα διακινεί αποκλειστικά μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ».
Επισήμανε επίσης, πως δεν πρέπει να συνεχίσουν να ταλαιπωρούνται οι ασθενείς με καρκίνο και χρόνια νοσήματα στα Φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.
«Περιμένουν όρθιοι, ταλαιπωρημένοι, για να πάρουν τη θεραπεία τους. Πρέπει αυτά τα φάρμακα να διατίθενται από το φαρμακείο της γειτονιάς», κατέληξε ο κ. Λουράντος.