Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Φωτιά σε Τατόι και Βαρυμπόμπη: Το πόρισμα για την πυρκαγιά που έκαψε 100.000 στρέμματα

Φωτιά σε Τατόι και Βαρυμπόμπη: Το πόρισμα για την πυρκαγιά που έκαψε 100.000 στρέμματα

Αποκαλυπτικό είναι το πόρισμα της Πυροσβεστικής για τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στις αρχές του περασμένου Αυγούστου σε Τατόι και Βαρυμπόμπη. Το 42 σελίδων πόρισμα αποκαλύπτουν σήμερα (24.05.2022) Τα Νέα.

Όπως λοιπόν αποκαλύπτει το πόρισμα της Πυροσβεστικής, η φωτιά που έκαψε σχεδόν 100.000 πευκοδάσους και κατέστρεψε μεγάλο μέρος από Βαρυμπόμπη και Τατόι, προκλήθηκε εξαιτίας του μη καθαρισμού στον πυλώνα ΧΑ 44 του ΑΔΜΗΕ.

Ο πυλώνας υψηλής τάσης βρίσκεται σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από το εστιατόριο «Λεωνίδας» στη Βαρυμπόμπη. Η φωτιά οφείλεται στη δημιουργία ισχυρών ηλεκτρικών τόξων λόγω μη καθαρισμού των μονωτήρων.

Από τις αυτοψίες στην περιοχή, την πορεία της πυρκαγιάς και τη φορά του ανέμου, η αρχική εστία της φωτιάς εντοπίστηκε κάτω από τον πυλώνα υψηλής τάσης (150ΚV) με ονομασία ΧΑ 44.

Η δασική έκταση όπου ξέσπασε η φωτιά είναι μέσα στο πευκοδάσος.

Στον συγκεκριμένο πυλώνα και σε έναν μονωτήρα διαπιστώθηκε η αποκοπή ενός δίσκου, σύμφωνα με όσα αναφέρουν Τα Νέα. Στο έγγραφο σημειώνεται ότι οι θερμοκρασίες εκείνη την ημέρα ήταν υψηλότερες των 40 βαθμών Κελσίου και η υγρασία μικρότερη του 20%.

Ο πυλώνας ΧΑ 44 είχε ύψος περίπου 25 μέτρων και τα δέντρα που βρίσκονταν στην περιοχή δεν ήταν κοντά στους αγωγούς, ούτε πλησίαζαν αυτούς, ούτε υπήρχε υψηλή βλάστηση.

Έτσι, οι πραγματογνώμονες της Πυροσβεστικής κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αιτία της πρόκλησης των ισχυρών ηλεκτρικών τόξων ήταν ο μη επαρκής καθορισμός των μονωτήρων από ρύπανσή τους, υπερτάσεις, οι υπερτάσεις κτλ.

Τέλος, αναφορικά με το πόρισμα, αποκλείεται το ενδεχόμενο της σύμπτωσης, να είχε δηλαδή προκληθεί από κάποιον άλλο λόγο πυρκαγιά στο ίδιο σημείο που προκάλεσε την καταστροφή του μονωτήρα και τα ηλεκτρικά τόξα.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις