Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Φωτιά στο Μάτι: Καταπέλτης το πόρισμα του πραγματογνώμονα που ορίστηκε από τις εισαγγελικές αρχές

Φωτιά στο Μάτι: Καταπέλτης το πόρισμα του πραγματογνώμονα που ορίστηκε από τις εισαγγελικές αρχές

Ψευδή στοιχεία αναφορικά με την κινητοποίηση των οχημάτων, καθυστερήσεις και ανακρίβειες αποκαλύπτει η έκθεση του πραγματογνώμονα που είχε οριστεί από τις εισαγγελικές αρχές για να διερευνήσει τα αίτια της τραγωδίας που προκάλεσε η φονική φωτιά της 23ης Ιουλίου στο Μάτι. Το πόρισμα κατατέθηκε τη Δευτέρα (24.09.2018) στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Δυο μήνες και δυο μέρες μετά τη φονική φωτιά της 23ης Ιουλίου στο Μάτι έρχεται στο φως το νέο πόρισμα για την τραγωδία με τους 99 νεκρούς. Είναι η έκθεση του πραγματογνώμονα που ορίστηκε από τις εισαγγελικές αρχές να διερευνήσει τα αίτια της “μαύρης Δευτέρας”.

Η έρευνα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Το Έθνος, «καίει» την Πυροσβεστική. Αποκαλύπτει ψευδή στοιχεία σε ό,τι αφορά στην ώρα κινητοποίησης των πυροσβεστικών δυνάμεων, καθυστέρηση έλευσης των πυροσβεστικών οχημάτων στο Νταού Πεντέλης, απ’ όπου ξεκίνησε η φωτιά, παραλείψεις των στελεχών του κρατικού μηχανισμού στη διαχείριση της κρίσης, καθυστερήσεις αλλά και σημαντικές ανακρίβειες στις απαντήσεις σχετικά με τις εντολές εκκένωσης σε Νέο Βουτζά και Μάτι.

Το πόρισμα Engage και τα ψευδή στοιχεία

Σε ό,τι αφορά στα ψευδή στοιχεία που διαπίστωσε ο πραγματογνώμονας, στο πόρισμα αναφέρεται ότι είχαν προσκομιστεί λάθος ώρες από το σύστημα Engage του Επιχειρησιακού Κέντρου του Πυροσβεστικού Σώματος. Πρόκειται για το πρόγραμμα που καταγράφει τις ώρες κινητοποίησης των πυροσβεστικών δυνάμεων, όπως και το που βρίσκεται κάθε μέσο και κάθε αξιωματικός.

Τα στοιχεία που δόθηκαν στη Δικαιοσύνη είχαν περαστεί στο σύστημα με το χέρι και πολλά ήταν αναληθή. Το πόρισμα, σύμφωνα πάντα με το Έθνος, «καίει» βαθμοφόρους της Πυροσβεστικής καθώς, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, υπήρχε η επιλογή στο Engage να μη γίνει χειροκίνητα η καταγραφή των στοιχείων.

Click4more: Πολιτικές προεκτάσεις από το μπλόκο στη δικαστική έρευνα για το Μάτι – Γιατί βλέπει κυβερνητικές μεθοδεύσεις η ΝΔ

Οι παρατυπίες που διαπιστώνει το πόρισμα είναι:

  • Πυροσβεστικά οχήματα που επιχειρούσαν στην Ανατολική Αττική δεν φαίνονταν πουθενά στο Engage
  • Δύο υδροφόρα οχήματα του 12ου Πυροσβεστικού Σταθμού Αθηνών που φαίνονταν στα… χαρτιά ότι βρίσκονταν την ώρα της πυρκαγιάς στο Νταού Πεντέλης, στην πραγματικότητα επιχειρούσαν στην Κινέτα
  • Ένα πυροσβεστικό όχημα από την Ανατολική Αττική εμφανιζόταν στα καταγεγραμμένα δεδομένα πρώτα να φτάνει στο πύρινο μέτωπο και μετά να ενημερώνεται για την πυρκαγιά
  • Η παρουσία δύο αξιωματικών της Πυροσβεστικής στα μέτωπα της φωτιάς δεν φαίνεται πουθενά στο σύστημα Engage, ενώ δύο ακόμα υψηλόβαθμα στελέχη με συντονιστικό ρόλο εμφανίζονται να ειδοποιούνται για την πυρκαγιά μία ώρα μετά την εκδήλωσή της (στις 17:30)
  • Σε σχέση με την ώρα εκδήλωσης της πυρκαγιάς στο Νταού Πεντέλης, στα στοιχεία αναφερόταν ότι ήταν στις 16:49 ενώ ο πραγματογνώμονας διαπίστωσε ότι ήταν στις 16:41.

Αρμόδια πηγή ανέφερε στο “Έθνος” ότι “οι αναντιστοιχίες στις ώρες διαπιστώθηκαν έπειτα από διασταύρωση των στοιχείων του Engage με τα στοιχεία από τα τηλεματικά ίχνη (ψηφιακά αποτυπώματα), τα οποία έφτασαν στην κατοχή του πραγματογνώμονα σε δεύτερο χρόνο και είναι τα πλέον αξιόπιστα για να δείξουν τις ακριβείς ώρες κινητοποίησης οχημάτων και αξιωματικών. Αυτός που θα κρίνει αν υπήρξε δόλος είναι ο εισαγγελέας, ο οποίος διενεργεί ξεχωριστή έρευνα για το θέμα. Μέχρι τότε κανείς δεν μπορεί να πει κάτι τέτοιο. Σημαντικό είναι πάντως να τονιστεί ότι το που βρισκόταν κάθε αξιωματικός καθορίζει και τον βαθμό ευθύνης του“.

Το πόρισμα είναι 180 σελίδες. Από αυτές, οι 90 είναι το καθαρό κείμενο του πυραγού που ανέλαβε τη σύνταξη της έκθεσης και οι υπόλοιπες αφορούν σε τεχνικές λεπτομέρειες, όπως πχ πως λειτουργεί το σύστημα Engage.

Ασάφεια για την εκκένωση σε Μάτι και Νέο Βουτζά

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναφορά στο πόρισμα για την ώρα άφιξης στων πυροσβεστικών οχημάτων στο Νταού Πεντέλης, απ’ όπου ξεκίνησε η φωτιά. Τα υδροφόρα οχήματα έφτασαν στο σημείο σε 15 λεπτά. Στο πόρισμα αναφέρεται ότι στο σημείο εκείνο, μέχρι και λίγες ώρες πριν από τη φωτιά, βρίσκονταν δυο υδροφόρα, το ένα με κωδικό “12 – 15” και το άλλο με κωδικό “Μάκρη – 30”, τα οποία ήταν τοποθετημένα στην περιοχή της Διώνης και στην είσοδο του Νέου Βουτζά.

Σύμφωνα με την έκθεση τα οχήματα αυτά θα μπορούσαν, αν δεν είχαν φύγει για την Κινέτα, να φτάσουν στο σημείο όπου ξέσπασε η φωτιά, στο Νταού Πεντέλης, μέσα σε πέντε λεπτά.

Σημαντικό θεωρείται και το σημείο του πορίσματος που αφορά στις εντολές εκκένωσης. Η μόνη εντολή που δόθηκε, όπως διαπιστώνει ο πραγματογνώμονας, είναι αυτή για τις κατασκηνώσεις του Αγίου Αντρέα. Για τον Νέο Βουτζά και το Μάτι, στο πόρισμα, δεν εξακριβώνεται ότι υπήρξαν εντολές εκκένωσης. Οι υπεύθυνοι αξιωματικοί που ρωτήθηκαν απέφυγαν να δώσουν σαφείς απαντήσεις. Έτσι, το πόρισμα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι μένει “ανεξακρίβωτο” το κατά πόσο δόθηκαν ή όχι εντολές εκκένωσης για το Νέο Βουτζά και το Μάτι.

Πηγές από το αρχηγείο της Πυροσβεστικής ανέφεραν ότι ο πραγματογνώμονας δεν πήρε ποτέ στα χέρια του τα στοιχεία από το καταγραφικό μηχάνημα του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων, το οποίο καταγράφει και αποθηκεύει με ακρίβεια δευτερολέπτου όλες τις διαβιβάσεις μέσω ασυρμάτου αλλά και τις τηλεφωνικές κλήσεις στο 199.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις