Site icon NewsIT
21:48 | 09.07.25

Φωτιά στον Ωρωπό: Φλόγες ύψους 30 μέτρων έφτασαν δίπλα στον οικισμό Ασπροχωρίου

ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ / EUROKINISSI

Newsit Newsroom

Χαμήλωσαν οι άνεμοι αργά το βράδυ και αναμένεται να δυναμώσουν ξανά το πρωί της Πέμπτης

Την πιο δύσκολη νύχτα του φετινού καλοκαιριού περνούν οι κάτοικοι στον Ωρωπό, μετά τις ανεξέλεγκτες διαστάσεις που πήρε γρήγορα η φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα της Τετάρτης (9/7/25), στην περιοχή Ασπροχώρι, φτάνοντας αργά το βράδυ μια «ανάσα» από σπίτια. 

Οι πυροσβέστες παλεύουν να μην περάσει η φωτιά μέσα στον οικισμό Ασπροχώρι του Ωρωπού. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στις 00.30 μετά τα μεσάνυχτα, η κατάσταση εμφανιζόταν βελτιωμένη με τις δυνάμεις να είναι πλήρως ενισχυμένες στο πεδίο.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε περιορισμό και βελτίωση της κατάστασης, αλλά έχουμε αρκετό δρόμο ακόμα για να φτάσουμε στον έλεγχο της πυρκαγιάς», είπε στην ΕΡΤ ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης. Επισήμανε ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν ενισχυθεί και συνεχίζουν να δίνουν ολονύχτια μάχη. «Η κατάσταση όμως έχει βελτιωθεί και η μάχη των πυροσβεστών θα είναι ολονύχτια, προκειμένου το ξημέρωμα να μας βρει στην καλύτερη δυνατή φάση για την πλήρη αντιμετώπισή της», υπογράμμισε.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, είχε γίνει γνωστό ότι οι αρχές ετοιμάζουν σχέδιο, έτσι ώστε αν χρειαστεί, να προχωρήσουν σε προληπτική εκκένωση της δομής μεταναστών της Μαλακάσας. Η εκκένωση της δομής αν χρειαστεί, θα γίνει με λεωφορεία που θα απομακρύνουν τους 2.600 ανθρώπους που βρίσκονται εκεί.

Η εικόνα της φωτιά από την Ιπποκράτειο Πολιτεία:

Ήταν 22.00 το βράδυ όταν η φωτιά άρχισε να κατεβαίνει με ορμή την πλαγιά πηγαίνοντας απευθείας προς τα σπίτια…

Στο σημείο δημιουργήθηκε τεράστιο θερμικό φορτίο και η ατμόσφαιρα έγινε αποπνικτική. Οι φλόγες έφτασαν σε ύψος τα 30 μέτρα σύμφωνα με τον ρεπόρτερ της ΕΡΤ.

Ο αέρας, μετά από μια ύφεση, άρχισε να φυσάει μανιασμένα, δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο τις προσπάθειες των πυροσβεστών να «πιάσουν» τη φωτιά.

ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ / EUROKINISSI

Σύμφωνα με την ενημέρωση από την Πυροσβεστική, τα μεσάνυχτα της Τετάρτης (9/7/25) στο σημείο επιχειρούν 210 πυροσβέστες, 11 ομάδες ΕΜΟΔΕ, 51 οχήματα. Επίσης συμμετέχουν πλήθος εθελοντών με υδροφόρα οχήματα καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου που έχουν διατεθεί από το ΓΕΕΘΑ και την Περιφέρεια Αττικής.

Στο έργο της κατάσβεσης, πριν πέσει το σκοτάδι, βοηθούσαν από αέρος 13 αεροσκάφη και 8 ελικόπτερα ωστόσο πλέον, έχουν μείνει στην περιοχή μόνο οι επίγειες δυνάμεις.

Συνδρομή παρέχουν μηχανήματα έργου και υδροφόρες Ελληνικού Στρατού και ΟΤΑ. Με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγου, Θ. Βάγια, στην πυρκαγιά έχει μεταβεί κλιμάκιο της Δ.Α.Ε.Ε. για την διερεύνηση των αιτιών της.

Η διαχείριση των δυνάμεων, γίνεται από το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος».

Η βλάστηση στο σημείο είναι πολύ πυκνή, αφού η περιοχή είχε καεί ξανά το 1998 και είχε γίνει αναδάσωση.

Υπενθυμίζεται ότι λίγο πριν τις 19:00 στάλθηκε μήνυμα του 112 στους κατοίκους: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Ασπροχώρι, Ωρωπού, Αττική απομακρυνθείτε προς Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος Γιώργος Γιασημάκης, έκανε λόγο για δύσκολη κατάσταση.

«Τα μέτωπα είναι δύο και κινούνται με κατεύθυνση βορειοανατολική. Σαφώς και είναι δύσκολα τα πράγματα» είπε ο κ. Γιασημάκης και στη συνέχεια τόνισε: «Η κινητοποίηση είναι μεγάλη, όμως το άσχημο είναι πως τώρα σταμάτησαν τα εναέρια μέσα, καθώς βράδιασε. Έχει γίνει δουλειά μέχρι τώρα και θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη».

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, τα πάντα εξαρτώνται από τη φορά του ανέμου, για το αν η φωτιά θα φτάσει στα σπίτια. 

Με ενημέρωση της τροχαίας πραγματοποιείται εκτροπή των οχημάτων στον παράδρομο της νέας Εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας από το ύψος του κόμβου Μαλακάσας στο ρεύμα προς Λαμία.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version