Ελλάδα

Φυλή: Εξαντλημένο ελάφι περιπλανιόταν για ώρες προσπαθώντας να γεννήσει – Δεν τα κατάφερε το μικρό της

Αν και το μικρό ελαφάκι γεννήθηκε νεκρό, η μητέρα έλαβε την κατάλληλη φροντίδα και μέσα στις επόμενες ημέρες θα αφεθεί ελεύθερη στο φυσικό της περιβάλλον

Μία πολύ δύσκολη αλλά επιτυχημένη επιχείρηση διάσωσης, πραγματοποίησαν μέλη των Συλλόγων ΑΝΙΜΑ και ΑΓΑΠΑΖΩ, το περασμένο Σάββατο (24.05.2025), σώζοντας ένα ελάφι που προσπαθούσε να γεννήσει και περιπλανιόταν για ώρες στη Φυλή.

Σε ανάρτηση που έκανε ο ΑΝΙΜΑ – Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής, αποκάλυψε πως το ελάφι εντοπίστηκε τη Φυλή, σε πολύ κακή κατάσταση καθώς προσπαθούσε για αρκετή ώρα να γεννήσει χωρίς να το καταφέρνει.

Όπως αποδείχθηκε, το μωρό ελάφι ήταν νεκρό και τα μπροστά πόδια του κρέμονταν από το κορμί της μητέρας του. Αποτέλεσμα αυτού ήταν το ελάφι να αντιμετωπίσει φρικτούς πόνους και να έρθει αντιμέτωπο με την σήψη και την εξάντληση.

Χάρη στην άμεση παρέμβαση των μελών των Συλλόγων, το ελάφι μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο ζώων στο Πικέρμι και του χορηγήθηκε αναισθησία για να μπορέσουν οι γιατροί να το ξεγεννήσουν.

Αν και το μικρό ελαφάκι δεν τα κατάφερε, η μητέρα του έλαβε την κατάλληλη φροντίδα και με το που αναρρώσει πλήρως θα αφεθεί και πάλι ελεύθερη στο φυσικό της περιβάλλον.

Η συγκινητική ανάρτηση

«Μια δραματική ιστορία. Το Σάββατο 24 Μαΐου το απόγευμα, η ΑΝΙΜΑ ειδοποιήθηκε από κατοίκους της περιοχής της Φυλής και την πρόεδρο του Φιλοζωικού Συλλόγου Φυλής ΑΓΑΠΑΖΩ για ένα εξαντλημένο ενήλικο θηλυκό ελάφι που προσπαθούσε για ώρες να γεννήσει χωρίς αποτέλεσμα. Αμέσως έσπευσε στο σημείο ο κτηνίατρος της ΑΝΙΜΑ Γρηγόρης Μαρκάκης και η Άννα Μαντά, έμπειρο σε περιστατικά πεδίου μέλος του προσωπικού. Στο σημείο έφτασαν μετά από λίγο και οι δασικοί υπάλληλοι του δασαρχείου Πάρνηθας και υπήρχε συνεχής ενημέρωση της Διεύθυνσης Διαχείρισης Δασών.

Όπως διαπιστώσαμε το ελάφι αντιμετώπιζε σοβαρή αποφρακτική δυστοκία και το νεογνό ήταν ήδη νεκρό, με τα πρόσθια άκρα του να κρέμονται από τη γεννητική οδό της ελαφίνας. Το ζώο κινδύνευε άμεσα από εξάντληση και σήψη, και πονούσε πολύ. Με χρήση εξειδικευμένου εξοπλισμού για αυτά τα είδη (Jabstick), ο κτηνίατρος το αναισθητοποίησε, του χορήγησε υγρά και υποστηρικτικά φάρμακα και έκρινε σκόπιμη τη μεταφορά του στην 24ωρη κτηνιατρική κλινική Νοσοκομείο Ζώων Αθηνών στο Πικέρμι.

Το ζώο μεταφέρθηκε εκεί με όχημα του Δασαρχείου Πάρνηθας και τη συνδρομή της Πολιτικής Προστασίας, με συνοδεία του κτηνιάτρου για την ασφαλή παρακολούθηση του βάθους της αναισθησίας, κάτι που αποτελεί πρόκληση σε περιπτώσεις έγκυων ζώων. Στο Νοσοκομείο η ελαφίνα έλαβε την απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή και το νεογνό, το οποίο είχε ανώμαλη θέση μέσα στη μήτρα, ρυμουλκήθηκε επιτυχώς με τη συμμετοχή πολλών ατόμων, χωρίς να χρειαστεί να πραγματοποιηθεί καισαρική τομή.

Ακολούθησε η μεταφορά της μητέρας σε προστατευμένο χώρο, ειδικό για τέτοια ζώα, στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, όπου και νοσηλεύεται τις τελευταίες ώρες με σταθερά βελτιωμένη κλινική εικόνα. Αναμένεται η άμεση απελευθέρωση της στο φυσικό της περιβάλλον τις επόμενες ημέρες, αφού υποστηριχθεί φαρμακευτικά και διατροφικά, μετά από όλη την καταπόνηση που έχει υποστεί τους τελευταίους 8 μήνες της ζωής της, για να κυοφορήσει το ελαφάκι που τελικά έχασε.

Η προστασία των ζώων αυτών, με τη μείωση που έχει υποστεί ο πληθυσμός τους στον Εθνικό Δρυμό, λαμβάνει το τελευταίο διάστημα ακόμα μεγαλύτερη σημασία. Το συγκεκριμένο περιστατικό αναδεικνύει πως η σωστή συνεργασία μπορεί να φέρει όμορφα αποτελέσματα ακόμα και στις πιο δύσκολες περιπτώσεις».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Η δωρεά της Μαριάννας Λάτση για Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος» στο πανεπιστημιακό του Ρίου και το «ευχαριστώ» του Άδωνι Γεωργιάδη
«Στις 30 Ιανουαρίου του 2027, που συμπληρώνονται ακριβώς 20 χρόνια από τον θάνατο του Νίκου Κούρκουλου, να εγκαινιάσουμε τη νέα Μονάδα και να την προσφέρουμε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας» είπε η Μαριάννα Λάτση
Δωρεά Μαριάννας Λάτση
Ο Θοδωρής Κολυδάς εξηγεί τι είναι τα ρεύματα έλξης εξαιτίας των οποίων «350 άτομα χάνουν τη ζωή τους ετησίως»
«Κινούνται με ταχύτητες έως και οκτώ πόδια ανά δευτερόλεπτο, (8.8 km/h) δηλαδή γρηγορότερα και από έναν Ολυμπιονίκη κολυμβητή» - Η ανάρτηση με αφορμή τον τραγικό θάνατο του 30χρονου στη Λευκάδα
Λευκάδα