Ελλάδα

Γιώργος Μαζωνάκης – Ένωση Ελλήνων Φυσικών: «Ανυπόστατοι όροι η κβαντική ιατρική και η κβαντική θεραπεία»

«Τα «πτυχία» που απονέμει το λεγόμενο «Κβαντικό Πανεπιστήμιο» στην Χαβάη δεν αναγνωρίζονται»
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Την ώρα που όλη η χώρα παρακολουθεί τις εξελίξεις για τον θάνατο του Γιώργου Μαζωνάκη σε ένα ιατρείο στο Κολωνάκι, με μια γιατρό που διαφημίζει ότι έχει αποκτήσει μεταπτυχιακό τίτλο στην Κβαντική Ιατρική από το Πανεπιστήμιο της Χαβάης, η Ένωση Ελλήνων Φυσικών έρχεται να ξεκαθαρίσει τα πράγματα…

Σε δελτίο τύπου της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, λίγο πριν το τελευταίο «αντίο» στον Γιώργο Μαζωνάκη, τονίζεται μεταξύ άλλων ότι οι όροι κβαντική ιατρική και κβαντική θεραπεία είναι «ανυπόστατοι όροι» ενώ για το πανεπιστήμιο της Χαβάης από όπου η γιατρός του Μαζωνάκη διαφημίζει ότι απέκτησε μεταπτυχιακό, οι Έλληνες Φυσικοί τονίζουν μεταξύ άλλων:

Τα «πτυχία» που απονέμει το λεγόμενο «Κβαντικό Πανεπιστήμιο» στην Χαβάη δεν αναγνωρίζονται, όπως επισημαίνει το γνωστό Πανεπιστήμιο McGill του Καναδά καθότι« γίνεται κατάχρηση της φυσικής με σκοπό την εκπαίδευση ψευτογιατρών».

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών

Περί της κατάχρησης του όρου «κβαντικό (quantum)» η Ένωση Ελλήνων Φυσικών (ΕΕΦ) θεωρεί χρήσιμη την αποσαφήνιση του όρου «κβαντικό (quantum)», δεδομένης της ευρείας χρήσης του όρου αυτού στα κοινωνικά δρώμενα.

Κβαντικό φαινόμενο, σημαίνει φαινόμενο που έχει παρατηρηθεί και ερμηνεύεται στο μαθηματικό πλαίσιο της κβαντικής φυσικής. Τέτοια φαινόμενα παρατηρήθηκαν στις αρχές του 20ού αιώνα και μας οδήγησαν στην κβαντική περιγραφή της πραγματικότητας. Ενδεικτικά αναφέρονται η θερμική ακτινοβολία, η ακτινοβολία ατόμων και μορίων, η κυματική συμπεριφορά της ύλης, το φαινόμενο σήραγγoς , η διεμπλοκή. Οι προβλέψεις της κβαντικής θεωρίας επαληθεύτηκαν με εξαντλητικές

Συστηματικές παρατηρήσεις. Στα τέλη του 20ού αιώνα επιβεβαιώνεται η δυνατότητα κωδικοποίησης της πληροφορίας σε επίπεδο ενός ατόμου και πραγματοποιούνται οι κβαντικοί υπολογιστές, το κβαντικό Διαδίκτυο, η κβαντική επικοινωνία και διαφαίνεται η κβαντική νοημοσύνη. Τα επιτεύγματα αυτά της κβαντικής πληροφορίας καθιέρωσαν διεθνώς τον όρο «2η Κβαντική Επανάσταση», με σημαντικές εφαρμογές στη βιολογία, στην ιατρική και την επεξεργασία γνώσης.

Μπορούμε να επεκτείνουμε αυτές τις επιτυχίες της κβαντικής φυσικής; Βεβαίως, ο οραματισμός και η δημιουργική φαντασία είναι αναγκαία, αλλά δεν υποκαθιστούν την επίμοχθη συστηματική επιστημονική έρευνα.

Παράδειγμα, οι ανυπόστατοι όροι «κβαντική ιατρική», «κβαντική θεραπεία», «κβαντική συνείδηση» που εισήγαγε ο DeepakChopra το 1989 στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Παρότι οι «πρωτοποριακές» αυτές απόψεις κέντρισαν το ενδιαφέρον του κοινού, κατεδείχθη ότι στερούνται επαρκούς τεκμηρίωσης. Ο ίδιος ο Chopra δήλωσε το 2007 ότι χρησιμοποίησε τον όρο «κβαντική ιατρική», ως λογοτεχνική μεταφορά και ότι εν προκειμένω, ο όρος «κβαντική» δεν σχετίζεται με την κβαντική φυσική.

Η Αμερικανική Ένωση Φυσικών ως ένδειξη πλήρους αποδοκιμασίας, το 1998 του «απένειμε» το «βραβείο Ig Nobel» που δίδεται σε ατεκμηρίωτες απόψεις που αποκτούν δημοσιότητα, με σκοπό τη γελοιοποίηση-αποδόμηση τους.

Τα «πτυχία» που απονέμει το λεγόμενο «Κβαντικό Πανεπιστήμιο» στην Χαβάη δεν αναγνωρίζονται, όπως επισημαίνει το γνωστό Πανεπιστήμιο McGill του Καναδά καθότι« γίνεται κατάχρηση της φυσικής με σκοπό την εκπαίδευση ψευτογιατρών».

Η άκριτη και αδόκιμη χρήση επιστημονικών όρων με σκοπό την ισχυροποίηση ατεκμηρίωτων απόψεων, δεν περιορίζεται στον όρο κβαντικό. Η κριτική σκέψη και ο ορθός λόγος είναι αναγκαία εργαλεία διαχείρισης της αφειδώς παρεχόμενης πληροφορίας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Κακοκαιρία στη Ρόδο: Ένας νεκρός, πάνω από 30 διασώσεις και 200 αντλήσεις υδάτων – 264 χιλιοστά βροχής μέσα σε λίγες ώρες
Δραματικός είναι ο απολογισμός από τις ισχυρές καταιγίδες που έπληξαν τη Ρόδο την Τετάρτη (14.10.2026) - Πλημμυρισμένα σπίτια και επιχειρήσεις, κατολισθήσεις και μεγάλες καταστροφές στο οδικό δίκτυο
Κακοκαιρία στη Ρόδο
Θεσσαλονίκη: Κοντέινερ με «γυαλιά ηλίου και χάντρες» έκρυβε 3.081 όπλα – Στιλέτα, σπαθιά και σιδηρογροθιές εντόπισε η ΑΑΔΕ
Μεγάλη κατάσχεση στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης - Το φορτίο είχε ξεκινήσει από την Κίνα με προορισμό τη Βουλγαρία και εντοπίστηκε έπειτα από έλεγχο με ακτίνες Χ
Τα όπλα που εντόπισε η ΑΑΔΕ
Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες: Στο τραπέζι ενεργειακή κρίση και μεταναστευτικό – Θα ζητήσει μείωση των τιμών της ενέργειας και στήριξη των νοικοκυριών
Ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Οι ελληνικές θέσεις για την οικονομία, την ΚΑΠ, τη διεύρυνση και το Μεταναστευτικό
Κυριάκος Μητσοτάκης 32