Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Η Ελλάδα γίνεται σιγά σιγά… “καμίνι”

Η Ελλάδα γίνεται σιγά σιγά… “καμίνι”

Μέσα στα επόμενα χρόνια η θερμοκρασία θα ανεβαίνει και κάθε χρόνο τα καλοκαίρια θα είναι πιο ζεστά…

Θερμότερη κατά 1.5° Κελσίου θα είναι η Ευρώπη την περίοδο 2021-2050 και κατά 3° Κελσίου την τριακτακονταετία 2071 – 2100, σε σύγκριση με τα χρόνια αναφοράς 1960-1990. Αυτό προκύπτει από τις προγνώσεις του ευρωπαϊκού προγράμματος «ENSEMBLES».

Μεγαλύτερη αύξηση αναμένεται ότι θα έχει η μέση θερμοκρασία στην Ανατολική Σκανδιναβία, στη Νότια και Νοτιοανατολική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Ωστόσο, τα κλιματικά μοντέλα δείχνουν άνοδο του υδραργύρου σε όλες τις περιοχές της ευρωπαϊκής ηπείρου με ελάχιστη αύξηση της μέσης θερμοκρασίας τους 0.4° Κελσίου και μέγιστη τους 2.5° Κελσίου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι εμπειρογνώμονες στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος (European Environment Agency – EEA) παρήγαγαν μια σειρά διαδραστικών ευρωπαϊκών χαρτών οι οποίοι παρουσιάζουν τις αλλαγές στη θερμοκρασία και την βροχόπτωση για αυτόν τον αιώνα.

Αναλυτικά οι χάρτες με τις ευρωπαϊκές προγνώσεις

Για την περίοδο 2071-2100, τα επιστημονικά μοντέλα προβλέπουν ότι η Ευρώπη θα είναι κατά μέσον όρο 3° Κελσίου θερμότερη από ότι την περίοδο 1960-1990. Μάλιστα, στη Βορειοανατολική Σκανδιναβία η θερμοκρασία μπορεί να είναι έως και 6° Κελσίου υψηλότερη από την περίοδο αναφοράς, ενώ η λεκάνη της Μεσογείου και ορισμένες περιοχές της Ανατολικής Ευρώπης θα δουν επίσης πολύ σημαντικές αλλαγές (έως 2,5° Κελσίου).

Η θερμοκρασία σε όλη την Ευρώπη αναμένεται ότι θα είναι τουλάχιστον 1.5° Κελσίου αυξημένη το διάστημα 2021 – 2050 σε σύγκριση με την περίοδο 1960-1990. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, σύμφωνα με τους ειδικούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, έχουν οι μεγάλες θερμοκρασιακές διαφορές που προκύπτουν μεταξύ θερινής και χειμερινής περιόδου. Οι διαδραστικοί χάρτες παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες αλλαγές κατά τη διάρκεια των χειμώνων σε Σκανδιναβία και Ανατολική Ευρώπη. Η μεγαλύτερη άνοδος θερμοκρασίας διαφαίνεται στα μεσογειακά καλοκαίρια.

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα οδηγήσουν σε μια αύξηση των επεισοδίων καύσωνα και των ξηρασιών, φαινόμενα που θα επηρεάσουν τα υδάτινα αποθέματα, τη γεωργική παραγωγή και τη δημόσια υγεία.

Οι προβλέψεις για την ετήσια μείωση των βροχοπτώσεων στην Ευρώπη παρουσιάζουν διαφοροποιήσεις. Για τη μέση ετήσια βροχόπτωση στις βόρειες περιοχές τα μοντέλα προβλέπουν αύξηση έως και 15% ενώ στις νότιες περιοχές της Μεσογείου προβλέπεται μείωση έως και 15%. Για την περίοδο 2021-2050 αναμένεται αύξηση των χειμερινών βροχοπτώσεων και μείωση των θερινών βροχών σε όλη τη Γηραιά Ήπειρο.

Τι σημαίνει αυτό; Η αυξανόμενη βροχόπτωση στις βόρειες περιοχές μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερες πλημμύρες. Η σαφής πρόβλεψη μειωμένων βροχοπτώσεων στον Νότο παράλληλα με την αύξηση της θερμοκρασίας, όπως εκτιμούν οι ειδικοί επιστήμονες, θα οδηγήσει σε συχνότερες και μακροχρόνιες ξηρασίες, οι οποίες θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη γεωργία και την τουριστική βιομηχανία, ειδικά στις μεσογειακές περιοχές.

Η γεωργία σε ορισμένες χώρες της Μεσογείου αποτελεί τον μεγαλύτερο καταναλωτή νερού _ φτάνει έως και το 80% της χρήσης νερού. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι πολλές χώρες θα πρέπει να προσαρμόσουν τα γεωργικά τους συστήματα ώστε να έχουν λιγότερες απαιτήσεις σε νερό ή να απαιτούν άρδευση διαφορετικές εποχές του χρόνου.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα παραπάνω αποτελούν μόνο ένα σενάριο του οποίου η έκβαση δεν είναι σίγουρη. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι εάν σε σύντομο χρονικό διάστημα περιοριστούν οι επικίνδυνες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου _ αντικαθιστώντας τη χρήση ορυκτών καυσίμων με τεχνολογίες ανανεώσιμης ενέργειας – ο ρυθμός της κλιματικής αλλαγής θα επιβραδυνθεί και οι επιδράσεις που δείχνουν οι διαδραστικοί χάρτες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος θα περιοριστούν σημαντικά.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΣΕ 300 ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ NEWSIT ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε