Site icon NewsIT
13:43 Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018

Η επέκταση των χωρικών υδάτων

Από τη δεκαετία του 1980, σύμφωνα με το νέο δίκαιο της θάλασσας, η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από τα 6 στα 12 μίλια.

Η επέκταση των χωρικών υδάτων δεν παρεμποδίζει την ελεύθερη ναυσιπλοΐα αλλά δίνει στο παράκτιο κράτος δικαίωμα ελέγχου εντός των χωρικών υδάτων του, τον οποίο δεν μπορεί να ασκήσει στα διεθνή ύδατα. Η ενδεχόμενη επέκταση των χωρικών μας υδάτων στο Αιγαίο θα μειώσει, σε πολύ μεγάλο βαθμό, τα διεθνή ύδατα αλλά δεν επηρεάζει το θαλάσσιο «σύνορο» μεταξύ ελληνικών και τουρκικών χωρικών υδάτων.

Η απόσταση μεταξύ των ελληνικών νησιών του ανατολικού Αιγαίου και της τουρκικής ακτής δεν ξεπερνά, τις περισσότερες φορές, τα 12 μίλια και συνήθως είναι πολύ μικρότερη. Με άλλα λόγια, η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων θα γίνει περισσότερο προς τα δυτικά αυτών των νησιών μας παρά προς τα ανατολικά.

Διαβάστε την ανάλυση του Δημήτρη Καιρίδη στο OnAlert.gr

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version