Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Ημερήσια εκδρομή με ιστιοπλοϊκό: Η Αθηναϊκή Ριβιέρα δίνει ευκαιρίες ανάπτυξης στον κλάδο του Yachting

Ημερήσια εκδρομή με ιστιοπλοϊκό: Η Αθηναϊκή Ριβιέρα δίνει ευκαιρίες ανάπτυξης στον κλάδο του Yachting

Η φετινή χρονιά «σπάει τα ταμεία», είναι μία από τις καλύτερες με διαφορά των τελευταίων ετών στον τομέα του yachting, κάτι που έχει θετικές προεκτάσεις και όσον αφορά τις θέσεις εργασίας του κλάδου στο μέλλον.

Το newsit.gr βρέθηκε στη μεγαλύτερη μαρίνα της χώρας, στη μαρίνα Αλίμου, η οποία φιλοξενεί 1.080 θέσεις ελλιμενισμού και βρίσκεται σε διαδικασία αναβάθμισης.

Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη μαρίνα Αλίμου είναι τουλάχιστον είκοσι και ο κόσμος που απασχολείται με τα σκάφη είναι περισσότερα από 800 άτομα που καλύπτουν μόνιμες θέσεις full time εργασίας για τις πάγιες ανάγκες του χώρου.

Σε αυτές προστίθενται 1.000 και πλέον εποχικές θέσεις που καλύπτουν τις ανάγκες της σεζόν, εξυπηρετώντας ανάμεσα σε άλλα την τροφοδοσία, τον ανεφοδιασμό, αλλά και τις επισκευές των σκαφών κατά τη διάρκεια της σεζόν, η οποία ανοίγει τον Απρίλιο και ολοκληρώνεται στα τέλη Νοεμβρίου.

Η πρώτη χρονιά της καραντίνας επέφερε αβεβαιότητα και στον τομέα του Τουρισμού, ωστόσο, η ανάγκη όλων, Ελλήνων και ξένων τουριστών, για προστατευμένες διακοπές και απομόνωση οδήγησε στην ανάπτυξη του κλάδου του yachting, καθώς ο καθένας μπορεί να επιλέξει την παρέα του, έχοντας κάνει τα απαραίτητα τεστ από πριν για την ασφάλεια όλων, όπως και το πώς, πού και πόσο απομονωμένα θα περάσουν τις διακοπές τους.

Στη συνέχεια, το 2021 το yachting είδε άνοδο με τις περισσότερες εταιρείες να τα πηγαίνουν καλύτερα από το 2019, παρόλο που η σεζόν ήταν μικρότερη. Η φετινή χρονιά είναι η καλύτερη όλων. Αμερικανοί, Ευρωπαίοι και Έλληνες δείχνουν εμπιστοσύνη στο yachting και οι εταιρείες προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στην αυξημένη ζήτηση.

Ωστόσο, η πρόκληση που αντιμετωπίζουν είναι οι ελλιπείς υποδομές με μη κατάλληλες εγκαταστάσεις, λιμενικά έργα ή αντίστοιχες παροχές σε κάθε λιμάνι που ένα σκάφος πρέπει να δέσει. Όπως δηλώνουν, κατά καιρούς, άνθρωποι του χώρου στο newsit.grυπάρχει μεγάλη ανάγκη για βελτίωση των υποδομών και οι εταιρείες είναι πρόθυμες να συνεισφέρουν με τον τρόπο τους, ώστε το yachting στην Ελλάδα να παραμείνει σε κορυφαίο επίπεδο.

Για όλα τα παραπάνω και, κυρίως, για τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος της Αθήνας με θαλασσινές εμπειρίες και εκδρομές στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, καθώς οι τουρίστες που έρχονται για να μείνουν στην πρωτεύουσα (και όχι απλώς να τη χρησιμοποιήσουν ως σταθμό για να ταξιδέψουν στα νησιά) έχουν αυξηθεί σημαντικά, το Newsit.gr μίλησε με τον Πέτρο Αντωνόπουλο, στέλεχος του ISTION Yachting Greece και του Yacht Hop.

«Εκτός της έντονης δραστηριότητας στη νησιωτική και στα λιμάνια της ηπειρωτικής Ελλάδας, υπάρχουν προσδοκίες για μεγαλύτερη και πιο επίμονη προσπάθεια για να εμπλουτιστεί το τουριστικό προϊόν της Αθήνας με εκδρομές στην ακτογραμμή των νοτίων προαστίων. Οι εκδρομές που έχουμε οργανώσει και διεξάγονται όλο το καλοκαίρι συνεχίζονται έως και τις 31 Νοεμβρίου, για να υπάρχει η δυνατότητα οποιοσδήποτε να απολαύσει κάποιες ώρες στη θάλασσα μέσα σε μοντέρνο καταμαράν με πλήρωμα και να κολυμπήσει στις ακτές της Αθηναϊκής Ριβιέρας.

Οι πελάτες που επιλέγουν αυτού του είδους την εκδρομή είναι κατά βάσιν από Αμερική, υπάρχει αυξημένο ποσοστό από τους Γάλλους και ακολουθούν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι, με τους Έλληνες να κάνουν ένα δυναμικό come back και να το επιλέγουν είτε ως την επισφράγιση των καλοκαιρινών διακοπών τους είτε ως bachelor ή prive πάρτι, ακόμα και για επαγγελματικούς λόγους».

Το κομμάτι των εκδρομών στο νότιο κομμάτι της πρωτεύουσας ήταν μια πρώιμη αγορά, η οποία εμπεριείχε ρίσκο, αλλά χρόνο με το χρόνο κερδίζει έδαφος με τη φετινή χρονιά να έχει τη μεγαλύτερη ανταπόκριση. Η εμπειρία του κ. Αντωνόπουλου, του ανθρώπου πίσω από την ιδέα του Yacht Hop, του έδειξε ότι οι τουρίστες στα νησιά είτε μεμονωμένοι είτε ως γκρουπ προτιμούσαν τις εκδρομές με καΐκι, ιστιοπλοϊκό ή καταμαράν.

«Το Yacht Hop ως ιδέα ξεκίνησε το 2018 με κύριο στόχο να μπορέσει να εισάγει τις ημερήσιες εκδρομές στην Αττική και στη συνέχεια να εξαπλωθούμε στα υπόλοιπα μέρη της Ελλάδας. Θεωρήσαμε ότι θα ήταν απαραίτητο να προσφέρουμε σε μία από τις πιο ωραίες ακτογραμμές της Ευρώπης μέσα σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, μία αντίστοιχη εμπειρία. Ήμασταν βέβαιοι ότι θα πετύχει, όπως και πέτυχε. Είναι ωραίο να υπάρχει η δυνατότητα να ζήσει κάποιος μια εκδρομή με σκάφος είτε ολοήμερη είτε μισής μέρας.

Στην Αττική έχουμε δύο ειδών προγράμματα που απευθύνονται σε πελάτες που θέλουν να κλείσουν απλά τη θέση τους πάνω σε ένα σκάφος και θα συμπληρώσουμε εμείς την αναχώρηση με υπόλοιπους επιβάτες ή εκείνους που θέλουν να κλείσουν μια prive κρουαζιέρα μόνο για τους φίλους τους ή την οικογένειά τους.

Τα προγράμματα είναι πεντάωρα με δυνατότητα επιλογής πρωινού που ξεκινάει 9.30 ή απογευματινού στις 15.30 και ακολουθούν τη διαδρομή της Αθηναϊκής Ριβιέρας με δύο στάσεις για μπάνιο, ενώ προσφέρεται και ελαφρύ γεύμα πάνω στο σκάφος, καθώς και αναψυκτικά, αφεψήματα και κρασί με τη φροντίδα δύο ατόμων του πληρώματος.

Υπάρχει, επίσης, η δυνατότητα μιας ολοήμερης εκδρομής από τις 10.00 μέχρις τις 19.00 και φτάνουμε μέχρι τις ακτές της Αίγινας, με στάση σε δύο πανέμορφους κόλπους για μπάνιο και βουτιές. Το best seller πακέτο μας είναι η πρωινή πεντάωρη εκδρομή στις παραλίες της Βούλας και της Βουλιαγμένης. Τα σκάφη μας μπορούν να χωρέσουν έως 12 άτομα και οι τιμές αρχίζουν από 105 ευρώ το άτομο και μπορούν να φτάσουν μέχρι 1.000 ευρώ για την prive εκδρομή».

Σύμφωνα με τον κ. Αντωνόπουλο, τα σκάφη που προτιμάει περισσότερο ο κόσμος είναι καταμαράν, που σημαίνει ότι έχουν δύο πλωτήρες, αρκετά μεγαλύτερο φάρδος από τα αντίστοιχα monohull της κατηγορίας τους και περισσότερη άνεση στους πελάτες, που συνήθως δεν έχουν ξαναμπεί σε σκάφος.

«Στόχος μας είναι να φέρουμε όλο και περισσότερους ανθρώπους κοντά στο yachting, να ζήσουν την εμπειρία του σκάφους και αν θέλουν να κλείσουν σκάφος για περισσότερες μέρες και με δικό τους πλήρωμα. Οι κρατήσεις γίνονται μέσω Internet, online από το site μας και μέσω πρακτόρων online ή offline. Επίσης, τα reviews που εμφανίζονται σε όποιον ψάξει κάτι αντίστοιχο, μας κατατάσσουν από τις πρώτες εταιρείες που θα διαλέξει κάποιος για εκδρομές στην Αθήνα».

Η προοπτική για την εξέλιξη του κλάδου των εκδρομών φαίνεται αισιόδοξη, ειδικά αν συνυπολογίσει κανείς την αύξηση του τουρισμού στην Αθήνα, αλλά και την αύξηση των τιμών των καυσίμων. «Οι προοπτικές είναι ευοίωνες. Είναι μόνο η αρχή και ευελπιστούμε ότι θα μπορέσουμε να προσφέρουμε ποιοτικές υπηρεσίες και εμπειρίες στους ανθρώπους που θέλουν να δοκιμάσουν μια εκδρομή σε σκάφος στην Ελλάδα και ταυτόχρονα να βλέπουμε ότι μας στηρίζει τόσο πολύ η αγορά της Αθήνας.

Ως κομμάτι του γενικού τουρισμού, έτσι και τα σκάφη είμαστε δέσμιοι από τις εξελίξεις των συνθηκών που επηρεάζουν την τουριστική κίνηση. Αυτό σημαίνει ότι εάν υπάρχει κάπου κοντά μας πόλεμος, δεν είναι ευοίωνες οι προοπτικές. Εάν υπάρχει ηρεμία και άνεση στην ταξιδιωτική κίνηση, είμαστε βέβαιοι ότι θα πάμε καλά, γιατί ο κόσμος θέλει να γνωρίσει την ιστορία και τα τοπία της Ελλάδας που την καθιστούν έναν δημοφιλή προορισμό. Μια από τις μεγάλες προκλήσεις, ωστόσο, που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι οι υποδομές.

Οι χώροι υποδοχής είναι αναντίστοιχοι με τα πολλά χρήματα που δίνουν οι άνθρωποι που νοικιάζουν τα σκάφη και με αυτό που προσφέρουν οι εταιρείες όλων των κατηγοριών των σκαφών. Ένα μέσο σκάφος κοστίζει 300.000 με 400.000 ευρώ και είμαστε αναγκασμένοι συχνά να υποδεχόμαστε τους πελάτες κάτω από τον ήλιο, ή από αντίξοες συνθήκες αέρα ή βροχή, είτε ακόμα και με μη επαρκείς χώρους αποθήκευσης των αποσκευών τους».

Πόσο αισιόδοξο είναι το μέλλον για αυτού του είδους τις εκδρομές, μπορεί να αναρωτηθεί κανείς, αφού τα ελληνικά νησιά είναι πάντα ένας δελεαστικός top προορισμός; «Κατ’ αρχάς, ένα από τα πιο αισιόδοξα πράγματα που είδαμε είναι ότι ο κόσμος δεν έχει πάψει να ταξιδεύει και με τους περιορισμούς η ανάγκη αυτή έχει γίνει μεγαλύτερη σε όλους.

Η αναζήτηση εμπειριών φέρνουν κόσμο κοντά στα σκάφη και αυτός είναι ένας από τους τρόπους που μπορεί να ζήσει κανείς την ακτογραμμή της χώρας από μία άλλη οπτική εκτός από τη στεριά και το κοινό που θέλει να ζήσει έστω και μία φορά αυτή την εμπειρία είναι συνεχώς αυξανόμενο».

Για όσους, λοιπόν, έχουν αρχίσει ήδη να μελαγχολούν ότι πλησιάζει το τέλος του καλοκαιριού, υπάρχει το αντίδοτο! Καλή διάθεση, μαγιό και όρεξη για να γνωρίσετε την Αθήνα, όπως δεν την έχετε δει ποτέ.

Ευχαριστούμε την Istion Yachting Greece για τη φιλοξενία σε ένα από τα καταμαράν τους για τις ανάγκες της φωτογράφησης.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις