Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Ιός Δυτικού Νείλου: 4 θάνατοι και 47 νέα κρούσματα σε μία εβδομάδα

Ιός Δυτικού Νείλου: 4 θάνατοι και 47 νέα κρούσματα σε μία εβδομάδα

Σε πλήρη έξαρση βρίσκεται ο ιός του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα.
Μέσα σε μία εβδομάδα είχαμε 4 θανάτους και 47 νέα κρούσματα.
Από την αρχή του χρόνου οι νεκροί έχουν φτάσει τους 10.
Συνολικά πέντε άτομα νοσηλεύονται σε ΜΕΘ νοσοκομείων.
Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται στην Ξάνθη, την Καβάλα και τη Λάρισα.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου βρίσκεται σε πλήρη έξαρση στην Ελλάδα… Την τελευταία εβδομάδα είχαμε τέσσερις θανάτους και 47 νέα κρούσματα κάτι το οποίο δείχνει ότι ο ιός είναι σε ανοδική πορεία.

Από την αρχή της περιόδου επιτήρησης του 2019, πάντως, δηλαδή από τις αρχές Μαΐου και μέχρι τις 22/08/2019  έχουν διαγνωστεί συνολικά 96 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα. Από αυτά τα 59 παρουσίασαν πρόβλημα στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 37  είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα) ή δεν είχαν κανένα σύμπτωμα. Συνολικά οι θάνατοι στη χώρα μας έχουν φτάσει τους 10 και όλα τα θύματα ήταν άνω των 60 ετών. Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται στην Ξάνθη, την Καβάλα και τη Λάρισα.

Τα στοιχεία προκύπτουν από την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ, πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ). Οπως έγινε γνωστό 15 ασθενείς νοσηλεύονται εκ των οποίων οι πέντε σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Το υπουργείο Υγείας λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ για τη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου μέχρι και την περασμένη Τρίτη καθώς και τα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά των περιοχών έκθεσης βάσει των κρουσμάτων, όρισε ως επηρεαζόμενες από τον ιό του Δυτικού Νείλου περιοχές τις εξής:

Από την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης: τον Δήμο Τοπείρου, τον Δήμο Αβδήρων, τον Δήμο Ξάνθης
Από την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας: τον Δήμο Νέστου, τον Δήμο Θάσου, τον Δήμο Καβάλας
Από την Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης: τον Δήμο Ιάσμου, τον Δήμο Αρριανών
Από την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου: τον Δήμο Σουφλίου
Από την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας: τον Δήμο Σοφάδων, τον Δήμο Καρδίτσας
Από την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας: τον Δήμο Λαρισαίων, τον Δήμο Τυρνάβου, τον Δήμο Κιλελέρ, τον Δήμο Τεμπών, τον Δήμο Αγιάς
Από την Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων: τον Δήμο Τρικκαίων
Από την Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής: τον Δήμο Σπάτων-Αρτέμιδος, τον Δήμο Μαρκοπούλου- Μεσογαίας, τον Δήμο Παλλήνης, τον Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου
Από την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας: τον Δήμο Πέλλας
Από την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας: τον Δήμο Κατερίνης, τον Δήμο Πύδνας-Κολινδρού
Από τη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης: τον Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου, τον Δήμο Χαλκηδόνος, τον Δήμο Λαγκαδά
Από την Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας: τον Δήμο Βέροιας
Από την Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής: τον Δήμο Νέας Προποντίδος
Από την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών: τον Δήμο Ηράκλειας

Δείτε πίνακες με τις περιοχές που εντοπίστηκαν τα περισσότερα κρούσματα.

«Θεωρείται πιθανή και αναμενόμενη η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα (και ενόψει της ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών υγείας) και θεωρείται πιθανή η εμφάνιση κρουσμάτων και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές», σημειώνει ο ΕΟΔΥ.

Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια αποτελούν τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου, αναφέρει ο ΕΟΔΥ.

Κρούσματα λοίμωξης από τον ιό Δυτικού Νείλου έχουν καταγραφεί -εκτός από τη χώρα μας- και σε Ουγγαρία, Ρουμανία, Γαλλία, Ιταλία, Κύπρο, Βουλγαρία και Σερβία.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις