Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Καιρός: Καύσωνες από Μάη ως Σεπτέμβρη – Το σενάριο που ανησυχεί τους ειδικούς

Καιρός καύσωνας
Φωτογραφία αρχείου: Intime

Ήδη από το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, η Ελλάδα έχει μπει σε κλοιό καύσωνα, με θερμοκρασίες που τοπικά άγγιξαν ακόμη και τους 44 βαθμούς.

Όλα αυτά για να φτάσουμε στο σήμερα, Δευτέρα 2 Αυγούστου του 2021, που η χώρα μας κατέγραψε πανευρωπαϊκό ρεκόρ (!) με θερμοκρασία 46,3 βαθμών Κελσίου, ενώ πέρα από την πρώτη θέση, η Ελλάδα καταλαμβάνει και τις υπόλοιπες τέσσερις της πρώτης πεντάδας!

Ο καύσωνας είναι εδώ και θα συνεχίσει να είναι όλη την εβδομάδα, ωστόσο εκτός από το παρατεταμένο αυτό κύμα, ο έμπειρος μετεωρολόγος Μιχάλης Σιούτας εξηγεί στο ThessToday.gr ένα σενάριο της κλιματικής αλλαγής που ενδεχομένως να επηρεάσει ολοκληρωτικά την καθημερινότητα τα επόμενα χρόνια: φονικοί καύσωνες από τον Μάιο.

«Η κλιματική αλλαγή σαφώς έχει επηρεάσει ακόμη και τη χώρα μας και τα επόμενα χρόνια ενδέχεται ο καύσωνας να ξεκινάει από τον Μάιο και να διατηρείται μέχρι τον Σεπτέμβριο. Θα αυξηθεί δηλαδή η διάρκεια και δεν θα παρατηρούμε καύσωνες με υψηλές θερμοκρασίες μόνο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο», τονίζει ο κ. Σιούτας.

Όπως σημείωσε ο ίδιος, δεν αποκλείεται τα επόμενα χρόνια να δούμε ακόμη και υψηλότερες τιμές στον υδράργυρο της χώρας, ξεπερνώντας ακόμη και τους 45 βαθμούς. «Η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει όλο τον κόσμο και όπως είναι φυσικό και την Ελλάδα. Δεν αποκλείεται τα επόμενα χρόνια να έχουμε μεγάλους καύσωνες, με υψηλές τιμές στη θερμοκρασία και μεγάλης διάρκειας», πρόσθεσε ο έμπειρος μετεωρολόγος.

Μέχρι την Πέμπτη ο φονικός καύσωνας στη Θεσσαλονίκη

Οι προβλέψεις του μετεωρολογικού συστήματος του Μιχάλη Σιούτα «δείχνουν» ότι ο φονικός καύσωνας θα διατηρηθεί στη Θεσσαλονίκη μέχρι και την Πέμπτη 5 Αυγούστου, με πολύ υψηλές θερμοκρασίες που μπορεί να φτάσουν ακόμη και τους 42 βαθμούς Κελσίου. Ερωτηθείς για το αν οι παρατεταμένοι καύσωνες το καλοκαίρι προμηνύουν και εκτεταμένη βαρυχειμωνιά, ο Μιχάλης Σιούτας επεσήμανε ότι «οι χειμώνες γενικώς μικραίνουν σε διάρκεια λόγω της κλιματικής αλλαγής, ωστόσο υπάρχει πιθανότητα να γίνουν ακόμη σφοδρότεροι. Δηλαδή, δεν αποκλείεται φέτος τον χειμώνα να παρατηρήσουμε ακόμη πιο έντονα κύματα ψύχους με μικρότερη όμως διάρκεια».

Καύσωνας

Ο «ιστορικός καύσωνας» και οι αιτίες

Ο παρατεταμένος καύσωνας προβλέπεται να επηρεάσει τη χώρα μέχρι την Παρασκευή 6 Αυγούστου, σε μία από τις πιο έντονες θερμές εισβολές των τελευταίων ετών, που κάνει τους μετεωρολόγους να μιλούν ήδη για «ιστορικό καύσωνα» και για φαινόμενο από τα πλέον έντονα και ισχυρά μέσα στην προηγούμενη 35ετία.

Σε 143 περιοχές πάνω από 40 βαθμοί Κελσίου – Θα συνεχιστεί και αύριο ο ισχυρός καύσωνας

Εν τω μεταξύ, οι συνθήκες καύσωνα που επικράτησαν και σήμερα σε ολόκληρη τη χώρα, είχαν ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με το δίκτυο των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, ο υδράργυρος να φθάσει ή να ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου σε 143 σταθμούς και τους 43 βαθμούς Κελσίου σε 22 σταθμούς.

Η απολύτως μέγιστη θερμοκρασία-ρεκόρ ήταν οι 46,3 βαθμοί Κελσίου στη Μακρακώμη Φθιώτιδας. Πρόκειται για την μεγαλύτερη θερμοκρασία που έχει καταγράψει ιστορικά το δίκτυο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr. Οι επόμενες υψηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες καταγράφηκαν σε Δένδρα Τυρνάβου (45), Λάρισα (44,9), Σπάρτη (44,7), Λευκοχώρι Φθιώτιδας (44,4) και Θήβα (44,2 βαθμοί).

Click4more: ΕΜΥ: Ένας από τους ισχυρότερους καύσωνες των τελευταίων 40 ετών

Θα συνεχιστεί και αύριο ο ισχυρός καύσωνας σε ολόκληρη τη χώρα, με μέγιστες θερμοκρασίες έως τους 44-45 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι υψηλές ελάχιστες κατά τη διάρκεια της νύχτας, θα διατηρήσουν το πολύ έντονο αίσθημα δυσφορίας των πολιτών, ιδίως στα αστικά κέντρα.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το meteo, τη Τρίτη η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Βόρεια Ελλάδα από 17 έως 41-44 βαθμούς, στην Ήπειρο και στη Θεσσαλία από 19 έως 43-45, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 22 έως 42-43 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 21 έως 41-42, στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 21 έως 42-43 βαθμούς, ενώ στα Δωδεκάνησα και στο Ανατολικό Αιγαίο οι μέγιστες θα φτάσουν τοπικά στους 40-42 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 5 μποφόρ και στο Νότιο Αιγαίο έως 6 μποφόρ.

Στην Αττική, οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 27 έως 42-43 βαθμούς. Στη Θεσσαλονίκη οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά ασθενείς βόρειοι και από το μεσημέρι βορειοδυτικοί, με εντάσεις 3-4 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 27 έως 41-43 βαθμούς.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες αρχείου: Intime.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις