Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Καιρός – Μαρουσάκης: Πότε θα χιονίσει στην Αθήνα – LIVE εικόνα που χιονίζει τώρα

Καιρός – Μαρουσάκης: Πότε θα χιονίσει στην Αθήνα – LIVE εικόνα που χιονίζει τώρα

ΚΑΙΡΟΣ – ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΛΕΑΝΔΡΟΣ: Έντονες χιονοπτώσεις και βροχές σε μεγάλο μέρος της χώρας. Πως θα κινηθεί τις επόμενες ώρες η κακοκαιρία.

Ο καιρός μας υπενθυμίζει ότι βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα… Η κακοκαιρία Λέανδρος έχει ήδη πλήξει το μεγαλύτεριο μέρος της χώρας, με έντονες βροχοπτώσεις, χιονοπτώσεις και πολικό ψύχος. Ο γνωσρός μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης, με ανάρτησή του στην προσωπική του σελίδα στο Facebook δίνει την εικόνα για τις επόμενες ώρες.

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο γνωστός μετεωρολόγος, “Σε εξέλιξη βρίσκεται το κύμα χιονιά που σαρώνει τη χώρα μας από τα βόρεια προς τα νότια. Το δεύτερο από τα τρία συνολικά κύματα κακοκαιρίας που αναμένουμε μέχρι και τις αρχές της άλλης εβδομάδας ήταν αποτέλεσμα ενός βαρομετρικού χαμηλού το οποίο οργανώθηκε στις δυτικές ακτές της Ιταλίας και βάθυνε καθώς αυτό μετατοπίστηκε προς τη χώρα μας ενώ σιγά σιγά αρχίζει και εισέρχεται στο Αιγαίο”, σημειώνει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

ΠΟΥ ΧΙΟΝΙΖΕΙ ΤΩΡΑ: Δείτε εδώ εικόνα από όλη την Ελλάδα.

Σε άλλο σημείο της ανάρητσής του, σημειώνει για την Αττική: “Πυκνές κατά διαστήματα χιονοπτώσεις θα εκδηλώνονται και στο νομό Αττικής μέχρι και αύριο το πρωί ακόμη και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα. Στη συνέχεια τα φαινόμενα θα υποχωρήσουν πρόσκαιρα”.

Για την εξέλιξη της κακοκαιρίας στην Αττική σημειώνει επίσης: “Πυκνές χιονοπτώσεις αναμένουμε και πάλι στην Αττική την Δευτέρα και μέχρι το πρωί της Τρίτης με αυξημένες τις πιθανότητες αυτό το κύμα να επηρεάσει και το λεκανοπέδιο. Μεγάλες πιθανότητες εμφανίζονται και στον παράγοντα “χιονόστρωση” μιας και η ατμόσφαιρα θα έχει ήδη ψυχθεί αρκετά ενώ ψυχρότερες αέριες μάζες θα εισβάλουν στο νομό. Εκτιμούμε με τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία ότι αυτό το κύμα θα ευνοήσει σημαντικά το νομό σε ότι αφορά τις χιονοπτώσεις με αποτέλεσμα οι πιθανότητες για προβλήματα να εμφανίζονται πολύ αυξημένες”.

Δείτε εδώ όλη την ανάρτηση του.

Συμβουλές από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας 

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων. Σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

  • Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
  • Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
  • Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
  • Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
  • Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζή :

  • Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας
  • Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση,  συνθήκες παγετού)

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό ή λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις