Παρασκευή, 19 Απρ.
18oC Αθήνα

Καιρός: Σε πλήρη εξέλιξη η κακοκαιρία – Που χιονίζει, η πρόγνωση για την Αττική

Ένα νέο κύμα κακοκαιρίας, πλήττει από το βράδυ της Παρασκευής (28.01.2022) τη χώρα, προτού καλά – καλά συνέλθει από το σφοδρό χτύπημα της «Ελπίδας» που βύθισε στο χιόνι ακόμα και την Αττική. Βροχές και καταιγίδες σημειώνονται από το πρωί του Σαββάτου (29.01.2022) δυτικά και βόρεια της χώρας, ενώ χιονίζει κυρίως στα ορεινά και ημιορεινά.

Το νέο κύμα κακοκαιρίας που πλήττει την χώρα – σύμφωνα με τους μετεωρολόγους – αναμένεται να είναι σύντομο. Τα φαινόμενα στα βόρεια, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το meteo.gr, σταδιακά θα εξασθενήσουν, ενώ από τις μεσημεριανές ώρες του Σαββάτου θα επηρεάσουν βαθμιαία τα κεντρικά και νότια τμήματα της χώρας.

Βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν στις Κυκλάδες, στην Κρήτη, στην Πελοπόννησο, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα, οι οποίες θα είναι ισχυρές, ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες του Σαββάτου και τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, κατατάσσοντας την κακοκαιρία στην κατηγορία 3 του νέου Δείκτη Επικινδυνότητας Βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index – RPI) του meteo.

Για τη νέα κακοκαιρία επιπλέον, σύμφωνα με το meteo, θα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψη:

  • Οι έντονες χιονοπτώσεις στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Βόρειας και Κεντρικής Εύβοιας, της Πελοποννήσου, αλλά και πρόσκαιρα σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της Κεντρικής Στερεάς Ελλάδας και της Θεσσαλίας.
  • Οι τοπικά θυελλώδεις άνεμοι στο Νότιο Αιγαίο τις βραδινές ώρες του Σαββάτου έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής.
  • Οι μεγάλες ποσότητες νερού που αναμένεται να συσσωρευτούν κυρίως στις κοίτες των ποταμών και των ρεμάτων στις περιοχές όπου υπάρχει μεγάλη χιονοκάλυψη, εξαιτίας της τήξης του χιονιού από τις αναμενόμενες βροχοπτώσεις.

Δείτε βίντεο από την κακοκαιρία express που πλήττει την χώρα:

Στον… «πάγο» η Βόρεια Ελλάδα

Χιόνια και χαμηλές θερμοκρασίες καταγράφονται σήμερα σε αρκετές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, χωρίς ωστόσο να παρατηρούνται μέχρι στιγμής προβλήματα.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας χιόνισε στη Φλώρινα με το θερμόμετρο να δείχνει -1 βαθμούς Κελσίου. ‘Ιδια θερμοκρασία στην Καστοριά και την Κοζάνη όπου νωρίς το πρωί του Σαββάτου σημειώνονταν ασθενής χιονόπτωση.

Δείτε βίντεο από την Κοζάνη:

Χιονίζει επίσης στα ορεινά και ημιορεινά της Χαλκιδικής, καθώς και στα χιονοδρομικά κέντρα της Βόρειας Ελλάδας, στο Καϊμάκτσαλάν όπου και καταγράφηκε η χαμηλότερη θερμοκρασία με -10,1 βαθμούς Κελσίου, στη Βασιλίτσα με -8,1, το Σέλι με -5,6 βαθμούς, ενώ χιόνια πέφτουν στα Τρία – Πέντε Πηγάδια και το Ελατοχώρι.

Cklick4more: Καιρός – Βόρεια Ελλάδα: Που χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, στην υπόλοιπη Μακεδονία και Θράκη το θερμόμετρο έδειξε νωρίς το πρωί 2 βαθμούς στην Αλεξανδρούπολη και τις Σέρρες, 3 στην Καβάλα και 7 στη Θεσσαλονίκη.

Δείτε φωτογραφίες:

Χιόνια στα ορεινά της Αχαΐας – Με αλυσίδες προς Καλάβρυτα 

Σφοδρή χιονόπτωση σημειώνεται από το πρωί του Σαββάτου στην ευρύτερη περιοχή των Καλαβρύτων, σημαίνοντας συναγερμό σε Πολιτική Προστασία και Αστυνομία για να μην κλείσουν οι δρόμοι και αποκλειστούν οδηγοί. Τα πρώτα προβλήματα με ακινητοποιημένα οχήματα άρχισαν στην περιοχή της Κερνίτσας.

Πληροφορίες του tempo24 αναφέρουν ότι περιπολικά της ΕΛΑΣ σπεύδουν προς την περιοχή της δρόμου της Πούντας – Καλαβρύτων, όπου έχει δοθεί εντολή να απαγορευτεί η κίνηση των βαρέων οχημάτων και όσα ΙΧ κινούνται στην περιοχή θα πρέπει να γίνει χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων για να συνεχίσουν την πορεία τους οι οδηγοί. Αλυσίδες επίσης πρέπει να έχουν και τα τουριστικά λεωφορεία που θα κινηθούν προς τα Καλάβρυτα και το χιονοδρομικό κέντρο.

Click4more: Κακοκαιρία: Που χρειάζονται αλυσίδες σε Αχαΐα, Κορινθία και Αιτωλοακαρνανία

Στα «λευκά» και τα ορεινά των Τρικάλων

Χιονίζει από τα ξημερώματα του Σαββάτου στα ορεινά των Τρικάλων, ενώ στον κάμπο παραμένουν οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Η χιονόπτωση, σύμφωνα με το trikalavoice.gr, είναι ιδιαίτερα έντονη από την Ελάτη και πάνω.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι δρόμοι είναι ανοιχτοί καθώς επιχειρούν ήδη τα εκχιονιστικά μηχανήματα και οι αλατιέρες της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Ωστόσο χρειάζεται προσοχή απ’ όσους κινούνται στο ορεινό οδικό δίκτυο λόγω και της ολισθηρότητας που παρατηρείται. 

Δομοκός, Καρπενήσι και Λαμία επίσης με χιόνια

Πιο νωρίς απ΄ ότι αναμενόταν έκανε την επίσκεψή του ο χιονιάς στη Φθιώτιδα, σύμφωνα με τις προβλέψεις για το Σαββατοκύριακο. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα ξεκίνησε να χιονίζει έντονα σε αρκετά χωριά του Δήμου Λαμίεων και της δυτικής Φθιώτιδας. Έχει χιονίσει σε Οίτη, Παύλιανη, Καστανιά, Λυχνό, Μεσοχώρι, Περιστρέρι, Πύργο, Καλαμάκι, Δίβρη. 

Στα πιο ορεινά χωριά του Δήμου Λαμιέων το φρέσκο χιόνι έφτασε τους 20 πόντους, ενώ ο χιονιάς άρχισε να κατεβαίνει και σε πιο χαμηλά υψόμετρα, αφού από νωρίς το πρωί άρχισε να χιονίζει και στην Υπάτη.

Έντονη χιονόπτωση – όπως αναφέρει το lamiareport.gr – έχουμε και το δρόμο Λαμίας – Καρπενησίου, από τον Τυμφρηστό και πάνω και καλό θα είναι οι οδηγοί να έχουν μαζί του αλυσίδες. Χωρίς προβλήματα και ο δρόμος προς Μπράλο, όπου μέχρι τώρα ρίχνει χιονόνερο και έχει περιορισμένη ορατότητα λόγω ομίχλης.

Χιονίζει επίσης και το δρόμο προς Δομοκό, από τα δίδυμα πρατήρια και πάνω, χωρίς όμως να υπάρχει κάποια προβλήματα στοπ οδόστρωμα, αφού τα συνεργεία της Π.Ε. Φθιώτιδας έριξαν αλάτι και ο δρόμος παραμένει καθαρός.

Η πρόγνωση για την Αττική 

Στην Αττική αναμένονται βροχές και από το απόγευμα πρόσκαιρες καταιγίδες. Δεν αποκλείεται να σημειωθούν παροδικές χιονοπτώσεις στα βόρεια του νομού στα 500-600μ και πάνω, όμως στη δυτική βορειοδυτική Αττική, σε περιοχές στο όρος Πατέρα οι χιονοπτώσεις θα είναι σύντομες, αλλά πυκνές.

Η θερμοκρασία από 3 έως 8 βαθμούς Κελσίου και οι άνεμοι βόρειοι 3-4 μποφόρ, θα ενισχυθούν όσο πλησιάζουν τα φαινόμενα στα 6-7 και τη νύχτα 8 μποφόρ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, tempo24.news, trikalavoice.gr και lamiareport.gr

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις