Όπως είπε ο κ. Κατρούγκαλος είναι ιδιαίτερα θετική και ιστορική η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των 28 ηγετών για μέτρα κατά αυτής της Τουρκικής προκλητικότητας.
Η χθεσινή απόφαση, τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος, αποτελεί μία ελληνική και κυπριακή διπλωματική επιτυχία και συνιστά μία έντονη προειδοποίηση προς την Τουρκία καθώς από τις καταγγελίες περνάμε πλέον στις πράξεις.
Παράλληλα αποσαφήνισε ότι «εμείς δεν επιχείρουμε την απομόνωση της Τουρκίας, αλλά επιθυμούμε να σταλεί μία σαφής προειδοποίηση στην Τουρκία» ώστε να συμμορφωθεί και να πάψει τις παράνομες ενέργειές της.
Γιατί «ούτε εμείς, ούτε ΕΕ έχει κανένα συμφέρον να κοπούν όλοι οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία», προσέθεσε αναφέροντας ως παράδειγμα το ζήτημα του μεταναστευτικού. «Στέλνουμε ένα μήνυμα όσο το δυνατόν ηχηρότερο, το “ως εδώ”, και από την άλλη πλευρά κρατούμε και ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας, με τα ΜΟΕ γιατί δεν θέλουμε να ξεφύγει η ένταση». είπε χαρακτηριστικά.
“Αν συνεχίσει η Άγκυρα τότε αυτό είναι δείγμα αδυναμίας και όχι δύναμης”
Ερωτηθείς σχετικά ότι δεν μπορεί να το επιτύχει όταν οι ενέργειες αυτές καταγγέλλονται από παντού ως παράνομες, προσθέτοντας πως ακόμα κι αν συνεχίσει η Άγκυρα αυτό δεν θα είναι δείγμα δύναμης αλλά αδυναμίας, για εσωτερικούς επικοινωνιακούς λόγους προκειμένου να ξεπεράσει την διεθνή της απομόνωση.
Σχετικά με το ενδεχόμενο να επιχειρήσει η Τουρκία εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ο υπουργός Εξωτερικών είπε «έχουν σταλεί τα αναγκαία μηνύματα έτσι και όπως πρέπει ώστε κάτι τέτοιο να μην συμβεί» εξηγώντας ότι «έχουμε πέρα από τη διπλωματική ισχύ και τη σημαντική αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων» που εξασφαλίζουν την ισορροπία ισχύος στο Αιγαίο, την οποία η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει να ανατραπεί.
“Ποιοτική η υπεροχή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας”
Στο πλαίσιο αυτό ανέδειξε επίσης την «ποιοτική» υπεροχή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας και ως προς την Πολεμική Αεροπορία της, ενώ σχετικά με τη δήλωση του υπουργού Άμυνας Ευάγγελου Αποστολάκη, ότι σε περίπτωση θερμού επεισοδίου με την Τουρκία “ας υπολογίζουμε κατ΄ αρχήν ότι θα είμαστε μόνοι μας”, ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε το άριστο επίπεδο συνεργασίας μαζί του και την ιδιαίτερη εκτίμηση των ικανοτήτων του και τόνισε ότι η δική του ερμηνεία σε αυτό που είπε ο κ. Αποστολάκης είναι: «είμαστε και μόνοι μας έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε πρόκληση έχουμε από την Τουρκία, αλλά προφανώς φροντίζουμε παράλληλα να έχουμε και τις αναγκαίες διπλωματικές συμμαχίες για να μην είμαστε μόνοι».
“Πρέπει να ξεκινήσει ξανά ο διάλογος για το Κυπριακό”
Αναφορικά με την επίλυση του Κυπριακού ο κ. Κατρούγκαλος ανέδειξε την άριστη συνεργασία με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη και υπογράμμισε ότι «η ελληνική αλλά και η κυπριακή διπλωματία δεν θα επιτρέψουν ποτέ διχοτόμηση της Κύπρου».
Χαρακτήρισε δε «μη πιθανό ενδεχόμενο» την προσάρτηση των κατεχόμενων στην Τουρκία, διότι «θα ήταν κατάφωρη παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας». «Η μόνη λύση είναι μία λύση διεθνούς νομιμότητας με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ» σημείωσε. Ειδικότερα επισήμανε ότι «πρέπει να ξεκινήσει ξανά ο διάλογος για το Κυπριακό με βάση το κεκτημένο του Κραν Μοντανά, δηλαδή την κατάργηση του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων και την απομάκρυνση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από το νησί» αλλά «όχι με το πιστόλι στο κρόταφο».
“Θετικά τα όσα δήλωσε ο Κουμουτσάκος για τη συμφωνία των Πρεσπών”
Ερωτηθείς σχετικά με την θέση που εξέφρασε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος ότι η ΝΔ θα σεβαστεί τη Συμφωνία των Πρεσπών σε περίπτωση κυβερνητικής αλλαγής, ο υπουργός Εξωτερικών την χαρακτήρισε ως «θετική και σώφρονα εξέλιξη».
Σχετικά με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας είπε ότι τη θεωρεί θέμα αξιοπιστίας της ΕΕ. Δεν παρέλειψε επίσης να τονίσει ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την ένταξη της γείτονοας χώρας στην ΕΕ, επισημαίνοντας ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας συνδέεται άρρηκτα με την πλήρη συμμόρφωση στη Συμφωνία των Πρεσπών.
“Μπορεί να ανατραπεί το αποτέλεσμα”
Τέλος σχετικά με τις εκλογές, στις οποίες θα είναι υποψήφιος στο Βόρειο Τομέα της Β΄ Αθηνών, ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε σε αντικειμενικά δεδομένα που δημιουργούν τη δυνατότητα ανατροπής του κλίματος των ευρωεκλογών, μεταξύ των οποίων τη σχετικά μικρή συμμετοχή, την μεγάλη συσπείρωση της ΝΔ, σε αντίθεση με τη μικρή του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως τον μεγάλο παράγοντα, όπως είπε, ότι 600.000 ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος που δεν πήγαν να ψηφίσουν και στους οποίους εστιάζεται η μεγάλη προσπάθεια ώστε να γίνει σαφές ότι η ζωή όλων θα αλλάξει την επόμενη μέρα των εκλογών -διαφορετικά θα είναι με κυβέρνηση ΝΔ από μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- και αν είναι διατεθειμένος ο πολίτης να γυρίσει πίσω σε αυτούς που στην πραγματικότητα είναι υπεύθυνοι για τη χρεοκοπία της χώρας.
Τέλος, ανέφερε ότι «η ΝΔ επειδή ακριβώς είναι ένα κόμμα που εκφράζει μεγάλα συμφέροντα έχει κοινωνικά μπλόκ δομημένα και έτοιμα, με τα ΜΜΕ, με τους μεγάλους βιομήχανους, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποκτήσει αντίστοιχο μπλόκ κοινωνικών συμμαχιών με την εργατική και την μεσαία τάξη, με τα συνδικάτα και την τοπική αυτοδιοίκηση». «Άρα», κατέληξε, «αυτό το μεγάλο ανοιχτό ζήτημα που δεν είναι μόνο θέμα εκλογικής προοπτικής είναι θέμα ύπαρξης ενός μαζικού κόμματος τοποθετημένου στην κοινωνική Αριστερά είναι ακόμα ζητούμενο δεν είναι δεδομένο».