Πέμπτη, 18 Απρ.
23oC Αθήνα

ΚΕΕΛΠΝΟ: Σε αυξημένα επίπεδα η γρίπη – 2 νέοι θάνατοι τις τελευταίες μέρες

Γρίπη

Στους 4 οι νεκροί από επιπλοκές της γρίπης.
Οι 2 έχασαν τη μάχη τις τελευταίες μέρες.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ προειδοποιεί ότι η γρίπη είναι σε έξαρση.
Συστήνεται ο εμβολιασμός ακόμη και τώρα.

Η περίοδος Ιανουαρίου – Μαρτίου είναι αυτή κατά την οποία η γρίπη παρουσιάζει έξαρση στη χώρα μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με την επιδημιολογική επιτήρηση του ΚΕΕΛΠΝΟ, την δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου, δηλαδή από τις 7 ως τις 13 του μηνός ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 138 κλινικά δείγματα, όλα από νοσοκομεία. Τα 39 (28,3%)από αυτά ήταν θετικά για ιούς γρίπης και συγκεκριμένα τον ιό γρίπης τύπου Α.

Πάντα κατά το ΚΕΕΛΠΝΟ από τον Οκτώβριο του 2018 και μέχρι την περασμένη εβδομάδα καταγράφηκαν 36 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 35 με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι από αυτά τα κρούσματα μόλις τα 3 (ποσοστό 9%) ήταν εμβολιασμένα!

Κατά την ίδια περίοδο καταγράφηκαν συνολικά 4 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Οι 3 θάνατοι αφορούσαν σε ασθενείς που
νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ και ένας θάνατος σε ασθενή χωρίς νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ. Το πιό ανησυχητικό είναι πως οι δύο θάνατοι σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες.

Όπως επισημαίνει το ΚΕΕΛΠΝΟ, με βάση τα στοιχεία αυτά η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα παραμένει σε αυξημένα επίπεδα, ενώ τονίζεται η σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη.

 

Γρίπη

 

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις