Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Κοινωνικό μέρισμα: Τότε θα πληρωθούν τα 700 ευρώ!

κοινωνικό μέρισμα

Ανακοινώθηκε επισήμως από τον Χρήστο Σταϊκούρα ποιοι θα πάρουν φέτος το κοινωνικό μέρισμα.
Στα 700 ευρώ το ποσό, με εισοδηματικά κριτήρια για τρεις εκ των τεσσάρων ομάδων που το δικαιούνται.
Η πιθανότερη ημέρα πληρωμής και η… ημι-αυτόματη διαδικασία.
Αναλυτικά τα κριτήρια και όσα πρέπει να ξέρετε.

Από την στιγμή που ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε στο κοινωνικό μέρισμα κατά την διάρκεια του 13ου Συνεδρίου της ΝΔ, είχε φανεί πως όλα πλέον είχαν πάρει τον… δρόμο τους.

Απέμεναν οι επίσημες ανακοινώσεις, οι οποίες και ήρθαν το απόγευμα της Πέμπτης, 05.12.2019, διά στόματος Σταϊκούρα, από το βήμα της Βουλής των Ελλήνων.

Ο πρωθυπουργός έκανε τότε λόγο για 200.000 νοικοκυριά που θα λάβουν φέτος το βοήθημα, ενώ τελικά ανακοινώθηκε πως δικαιούχοι είναι πολίτες από 250.000 νοικοκυριά, μετά τις προσπάθειες της… τελευταίας στιγμής από το οικονομικό επιτελείο για κάτι καλύτερο… στο ’90.

953.000 είναι τα μέλη των νοικοκυριών που θα ωφεληθούν από τα 700 ευρώ που θα δοθούν φέτος και όλοι πλέον αναρωτιούνται… πότε θα γίνει η πληρωμή, η οποία από όλους τοποθετούνταν χρονικά πριν τα Χριστούγεννα.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, το πιθανότερο σενάριο είναι να καταβληθεί το κοινωνικό μέρισμα μέχρι την Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου.

Η… ημι-αυτόματη διαδικασία για το κοινωνικό μέρισμα

Μια άλλη πτυχή έχει να κάνει με την ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα χρησιμοποιηθεί για τους δικαιούχους.

Το ένα σενάριο είναι να πρέπει να μπουν όλοι οι δικαιούχοι και να δηλώσουν το IBAN τους, ώστε να κατατεθούν τα χρήματα στον λογαριασμό τους.

Υπάρχει κι ένα δεύτερο σενάριο, με βάση το οποίο κάποιοι εκ των δικαιούχων θα πρέπει ίσως να κάνουν και κάποια παραπάνω “βήματα” μέσα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Μέχρι στιγμής, πάντως, το ζήτημα αυτό δεν έχει διευκρινιστεί.

Οι 4 ομάδες που παίρνουν το κοινωνικό μέρισμα

Στην ομιλία του στην Βουλή, ο Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρθηκε αρχικά στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, παρουσιάζοντας αναλυτικά τους δέκα βασικούς άξονές του, ενώ έκανε λόγο για διανομή υπερπλεονάσματος που δημιουργήθηκε το β΄ εξάμηνο του 2019.

“Αξιοποιούμε τον όποιο δημοσιονομικό χώρο (1,1 δισ. ευρώ) υπέρ του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας”, συνέχισε και ανακοίνωσε ποιοι θα πάρουν φέτος το βοήθημα

Αυτοί παίρνουν το κοινωνικό μέρισμα

Ο Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε πως 250.000 νοικοκυριά θα πάρουν το βοήθημα φέτος. Νοικοκυριά που αριθμούν συνολικά 953.000 μέλη.

“Χορηγούμε έκτακτη ενίσχυση 175 εκατ. ευρώ στα χαμηλότερα και μεσαία στρώματα και ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Έκτακτη ενίσχυση 700 ευρώ ανά νοικοκυριό χορηγείται σε 250.000 νοικοκυριά, με 953.000 μέλη, που ανήκουν στις ακόλουθες κοινωνικές ομάδες”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Και συνέχισε απαριθμώντας τις τέσσερις ωφελούμενες ομάδες.

1η ομάδα που παίρνει κοινωνικό μέρισμα

Οικογένειες με 4 τέκνα και άνω, με φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα με βάση τις δηλώσεις των πολιτών έτους 2019 έως 20.000 ευρώ. Αριθμός ωφελούμενων μελών: 19.140.

2η ομάδα που παίρνει κοινωνικό μέρισμα

Οικογένειες που τουλάχιστον ο ένας γονέας είναι μακροχρόνια άνεργος. Δηλαδή άνω των 12 μηνών, με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο και με φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 ευρώ. Λαμβάνονται υπόψιν και μονογονεϊκές οικογένειες. Αριθμός ωφελούμενων νοικοκυριών: 163.778.

3η ομάδα που παίρνει κοινωνικό μέρισμα

Οικογένειες που και οι δύο γονείς είναι βραχυχρόνια άνεργοι κάτω δηλαδή από 12 μήνες με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο και φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 ευρώ. Λαμβάνονται υπόψιν και μονογονεϊκές οικογένειες. Αριθμός ωφελούμενων νοικοκυριών: 40.927.

4η ομάδα που παίρνει κοινωνικό μέρισμα

Οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα ΑΜΕΑ. Δικαιούχοι του σχετικού επιδόματος έως 24 ετών. Αριθμός ωφελούμενων νοικοκυριών: 25.632 νοικοκυριά.

Οι προϋποθέσεις

για την καταβολή της έκτακτης ενίσχυσης των 700 ευρώ είναι οι εξής:

– Τουλάχιστον ο ένας από του δύο γονείς να διαμένει μόνιμα την τελευταία 10ετία στην ελληνική επικράτεια, όπως αυτό θα προκύπτει από τις φορολογικές δηλώσεις

– Και οι δύο γονείς να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος και το άθροισμα των καταθέσεων και των μετοχών, ομολόγων κτλ εντός της χώρας και στο εξωτερικό να μην υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ.

Κοινωνικό μέρισμα – Δείτε την ανακοίνωση του υπουργού Οικονομικών

Και… νέο φορολογικό νομοσχέδιο εκτός από το κοινωνικό μέρισμα

Το υπό συζήτηση φορολογικό νομοσχέδιο έχει ξεκάθαρη αναπτυξιακή διάσταση και κνείται πάνω σε δέκα άξονες, είπε ο υπουργός Οικονομικών.

1ος άξονας: Μείωση φορολογίας εισοδήματος για όλα τα φυσικά πρόσωπα.

2ος άξονας: Μείωση φορολογίας εισοδήματος για τα νομικά πρόσωπα. Μειώνεται ο συντελεστής φορολογίας επιχειρήσεων από το 28% στο 24% για τα εισοδήματα του 2019 για όλες τις επιχειρήσεις.

3ος άξονας: Ενίσχυση των εργαζομένων. Ειδικά σε εργαζόμενους σε νεοφυείς επιχειρήσεις προβλέπεται χαμηλός φορολογικός συντελεστής.

4ος άξονας: Ενίσχυση της οικογένειας. Αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, μειώνονται οι φορολογικοί συντελεστές σε βρεφικά είδη.

5ος άξονας: Προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων.

6ος άξονας: Επανεκκίνηση κλάδων της Οικονομίας.

7ος άξονας: Η ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης: Εισάγεται δέσμη μέτρων για την προώθηση της χρήσης των ΜΜΜ και οικολογικών αυτοκινήτων.

8ος άξονας: Η ενίσχυση της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

9ος άξονας: Η ενίσχυση της διαφάνειας και ο περιορισμός της φοροδιαφυγής.

10ος άξονας: Η μείωση του γραφειοκρατικού φόρτου για τη φορολογία και τις επιχειρήσεις.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις